ZTE presenterar nya enheter för den svenska marknaden – Blade II och Mimosa X [Hands-on]

Postat:
16:09 - 2012-03-30
Skribent:
| Henrik
Kommentarer:
61

ZTE Blade lanserades sent under 2010, och var då en väldigt efterlängtad telefon. Anledningen var givetvis att det var en enhet där man fick väldigt mycket för pengarna – 600MHz-processor, 512MB RAM, högupplöst skärm med WVGA-upplösning och mycket annat. Den brittiska versionen hade dessutom en AMOLED-skärm – något som dessvärre aldrig nådde hit. För ett pris omkring 1700 kronor lanserades den innan jul för lite mer än ett år sedan och sålde direkt slut i princip överallt. Under en presskonferens igår berättade ZTE att man har sålt över 140k exemplar i Norden av just Blade, och man presenterade strax därpå uppföljaren ZTE Blade II som ska följa i succételefonens fotspår.

Igår berättade ZTE vad företaget hade för planer för Norden under det nästkommande halvåret. Förutom att Blade II officiellt lanserades i Sverige visade man även upp modellen Mimosa X som ska föra bolaget in i mellansegmentet på smartphonemarknaden. Med Tegra 2-SoC, 4.3″-skärm med qHD-upplösning (540×960), en 5-megapixelkamera med 1080p-filmning och Ice Cream Sandwich är den planerad för release under årets tredje kvartal, och vi fick klämma lite på hårdvaran som för tillfället körde Android 2.3. Under den ytterst korta testperioden fick vi lite Nexus S-vibbar av designen när vi tog en titt på hårdvaran, men kunde inte kolla på mycket mer utöver just designen. Med rätt prislapp kan hårdvaran bli väldigt intressant under sensommaren, och enheten kommer då att ersätta ZTE Skate. Vi hoppas på att få veta mer om Mimosa X inom den närmaste framtiden.

Vi kikade därefter på Blade II som var eventets stora höjdpunkt. Något vi direkt märkte var att gränssnittet inte var detsamma som vi förväntade oss, vilket var vanilla-Android. Nu kör telefonen ZTE:s egna gränssnitt kallat MiFavor som enligt tillverkaren inte vara allt för komplicerat, utan endast förbättra enstaka saker med Android. Hur det står sig i längden gör vi en djupdykning i med vår recension, men vi kan konstatera att telefonen flyter på bättre än förväntat. Med en processor på 1GHz (Qualcomm MSM 7227) är inte hoppet gällande hårdvara enormt emot föregående modell och mängden RAM (512MB) kvarstår, vilket även gäller skärmen som mäter in på 3,5″ med upplösningen 480×800. För samma prislapp som föregångaren kan Blade II bli ett väldigt bra alternativ för personer med mindre budget och kan samtidigt agera extratelefon för entusiaster som vill ha något att modda vid sidan om – precis som med den ursprungliga Blade.

Specifikationer i korthet:

  • 480×800 3.5” TFT-display
  • 1GHz Qualcomm MSM 7227 A1-processor
  • 512 MB RAM
  • 5-megapixelkamera
  • 1200mAh-batteri
  • Bluetooth 2.0, WiFi, A-GPS

 

Designen är avsevärt förbättrad i våra ögon, och enheten känns väldigt solid för att vara i budgetsegmentet. Borta är den mjuka plasten som täckte baksidan av Blade, där nu en lucka av en betydligt mer solid konstruktion sitter omringad av det övriga skalet. På baksidan hittar vi nu även en LED-blixt intill kameran – en viktig del som saknades tidigare. Något som däremot oroar oss lite är att vi inte kunde få något rakt svar om huruvida Blade II kommer att uppdateras vidare till Ice Cream Sandwich. Den levereras alltså med 2.3 Gingerbread, som till skillnad från Mimosa X släpps med ICS från början senare i år. Eftersom kraven på uppdateringar är större än någonsin hoppas vi givetvis att ZTE uppdaterar enheten propert, men just nu är allt ett stort frågetecken.

ZTE Blade II ska finnas tillgänglig från operatörerna Tre, Telenor och Tele2 i färgerna svart och vitt (där svart dyker upp senare under året), och hittas på exempelvis Tres hemsida för 1695 kronor med kontantkort. Vi återvänder med mer om Blade II inom de kommande veckorna!

Tipstack till Shastar och Daniel!

Lägsta pris på ZTE Blade på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC Wildfire S på Prisjakt just nu: