ZTE visar upp sin lösning för modulära smartphones

Eco-Mobius är elternativ till Project Ara

Postat:
13:24 - 2014-01-09
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
25

Senaste halvåret har vi sett inte mindre än tre oberoende försök att skapa en modulär smartphone. Första satsningen som offentliggjordes var Phonebloks, även om Motorola vid den tidpunkten redan arbetat på sitt Project Ara i runt ett år. Phonebloks och Project Ara har numera ett visst samarbete.

Under CES i Las Vegas som fortfarande pågår för fullt har ZTE nu presenterat en egen lösning för en modulär och uppgraderingsbar smartphone. Projektet kallas Eco-Mobius och tanken är att så många komponenter som möjligt ska kunna bytas ut och återanvändas.

zte-eco-mobius-project-ara-modular-3

ZTE har modulariserat enheten på så vis att kameran, skärmen, processorn, grafikdelen, batteriet och minnet kan bytas ut. Processorn kan uppgraderas bara genom att plocka ut modulen och sätta dit en ny. Modulerna hålls fast genom magnetism.

Som namnet antyder presenterar ZTE sitt Eco-Mobius som ett miljövänligt projekt. Genom att låta användare uppgradera sina mobiler är tanken att det elektroniska avfallet ska minskas och att färre mobiler ska hamna på tippen.

I nuläget är Eco-Mobius bara ett forskningsprojekt och ZTE har inte bekräftat att prototypen kommer nå marknaden. Om produkten kommersialiseras kommer ZTE sannolikt tillhandahålla alla moduler själv, till skillnad mot Project Ara som istället satsar på öppenhet.