Korrekt, bara ROM:ar har landskoder. Samsung har en egen beteckning på sina landskoder och för Sverige gäller att det ska stå NEE någonstans på ROM-filens namn. Man kan se denna bokstavskombination under "Om Telefonen" i inställningar sen också.
Ja det är olika anvisningar från telefon till telefon. Det som är mest annorlunda är första-gångs rootningen. Den är ofta baserad på någon slags mjukvaru-knep som man har upptäckt. Dvs en sårbarhet i säkerhetsrutinerna för mjukvaran som gör att man kan "brotta ner" säkerheten och få root-privilegier. Detta knep görs först av en väldigt skicklig programmerare, varpå han skapar en enkel körbar fil som automatiserar processen så att andra också kan roota sina romar. Tillverkare som får reda på detta kan släppa en ny uppdatering som medvetet omöjliggör root-metoden. Lite som Apple alltid släpper uppdateringar som omöjliggör jailbreakande tills någon kommer på ett annat sätt att göra det. Om den nyaste ROM:en ännu inte går att roota kan man alltså nedgradera till en tidigare officiell version som går att roota. För oss Samsung-användare är det extra enkelt då det ofta bara handlar om att flasha en CF-root kernel med Odin på ett par sekunder. Mer om det längre ner. CF-root har hur som helst CWM och root inbakat. För HTC-användare kan det vara betydligt svårare eftersom de har någon annan sorts Bootloader eller nåt sånt. Dom kallar det H-boot och massa annat trams det måste ta sig runt. Vet inte hur det är med SE-mobiler.
Du har rätt i din första mening. Andra förstår jag inte riktigt. Men det är så att CWM i regel flashas in i mobilen under root-processen för oss Samsung-användare. Det är inte alls självklart att det går till så för andra mobiler. På xda finns en utvecklare vid namn Chainfire som förmodligen är den mest skillade och drivna utvecklaren för Samsung-mobiler. Han har för vana att lägga in CWM+root+Superuser+Busybox i de kernels han släpper. Han brukar vara väldigt tidig med att göra dessa paket så fort samsung släpper en officiell rom med tillhörande kernel.
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1331784
Han släpper liksom "allt-i-ett" kernels som lägger in allt man vill ha på en och samma gång.
För att förtydliga:
-Samsung släpper nån gång i månaden en officiell ROM som uppdatering till sina mobiler (buggfixar osv). Uppdateringen består av en ny ROM och oftast även en ny tillhörande Kernel (ibland även modem).
-Både ROM och Kernel har samma bokstavskombination. T.ex. är LPY en av de senaste ROM och Kernel-paret.
-Chainfire plockar ut Kernel ur officiella Samsung ROM:en och lägger till root-procedur, SU, CWM och BB.
-Andra ROM-kockar uppdaterar i sin tur sina modifierade ROM:ar till senaste versionen (för att inkludera buggfixar) men stoppar in Chainfires CF-Root-kernel istället för officiella kerneln.
-Slutanvändare kan nu ladda ner antingen officiella ROM -uppdateringen från samsung (orootad), och sedan roota denna med tillhörande CF-Root om chainfire har hunnit släppa den.Rallypuff kör så enligt sin signatur.
ELLER så kan man ladda ner en modifierad rom från någon tråd av någon kock som redan har inkluderat CF-root-kernel.
När källkoden är släppt kan andra än Chainfire skapa sina egna kernel-varianter som också kommer med root osv. Dessa kernel-varianter har ofta unika optimeringar som inte Samsung ens tänkt tanken att lägga till. Chainfire själv sysslar inte med sånt.
Förresten är Superuser en app som tillåter användaren att avgöra om andra appar ska få root-behörighet eller inte. Busybox är också en app men vet inte riktigt varför den behövs 
Ja så är det. Samsung tar Android från google direkt, och förgyller den med vår älskade TouchWiz och tillhörande Samsung-appar. Fy. Samsungs egna utvecklare är duktiga men de har ju budgetar och deadlines. Det har inte XDA-utvecklare. Dessutom har ju Samsung tillgång till sin egen hårdvaras källkod och kan koda obehindrat, medan XDA-utvecklare många gånger jobbar i blindo eller med viss handikap. Så egentligen kan man nog gissa att det finns utvecklare på XDA som är duktigare än Samsungs egna ja. Om man kör AOSP/AOKP eller CM9 är det alltså, som du säger, inte säkert att allt fungerar på Note. Anledningen är alltså att de som utvecklar dessa ROM:ar inte har tillgång till källkoden till mobilens Kernel utan måste medelst olika knep skapa en halvdan kernel som saknar stöd för olika delar av mobilen. I ett tidigt utvecklingskede saknas stöd för GPS, ljud, olika sensorer, ibland till och med telefoni-delen. Men med tiden brukar de sakta men säkert lösa sig tills nästan alla hårdvaru-delar fungerar helt ok.
När CM9-teamet väl har lagt till en mobiltelefon bland sina "supported devices" så fungerar NÄSTAN allt. CM9-Teamet gör alltså ändringar kontinuerligt på operativsystemet och en gång om dagen så skapar servern som koden ligger på en "nightly" för varje mobiltelefon. En Nightly är en installerbar rom alltså.
Du kan se CM9 changelog här:
http://cm-kang.appspot.com/n7000/ics
Lägg märke till att det är många andra telefoner som stöds samtidigt. Det hela sker hyffsat automatiskt och det betyder för dig som användare att du kan uppdatera din rom varje dag om du så önskar. Lite som Windows Update fast med hela ROM:ar.
http://download.cyanogenmod.com/?device=n7000
Här kan man hitta de dagliga ROM:arna till Note som CM9-servern spottar ur sig dagligen. Du hittar samma utgåva för andra mobiler om du klickar runt lite där.
Det är korrekt. Så länge du har officiella ROM:ar i din mobil så kommer Kies vilja installera det senaste (den kollar vad det senaste är mot en samsung-server). Om du däremot är på någon inofficiell rom känner den förmodligen inte ens igen mobilen. Odin kan känna igen mobilen oavsett ROM eftersom den inte interagerar med ROM:en i mobilen utan med mobilens "Download mode". Download Mode är en meny som jag inte nämnde senast. Om du startar mobilen med Power+volym ner+home intryckta så startar Download Mode (CWM startas med Power+Volym upp+ home). Download mode ska man in på för att flasha med Odin.
Är lite rostig på OTA och Kies eftersom jag själv inte använder det så mycket.
OTA är "Over the air" och innebär att mobilen själv laddar ner uppdateringsfiler som uppdaterar din rom till senaste versionen. Om du är på GB så får du alltså senaste GB-versionen. Det här är jag är osäker på så någon får säkert rätta mig. Vet inte ens om det finns OTA för GB?. Hur som helst tror jag inte att man kan uppgradera från GB till ICS genom OTA, utan det är Kies som gäller då.
Om du använder Kies kommer Kies att kontrollera vilken den senate versionen är för din svenska mobiltelefon. För närvarande är det senaste en GB-version. Hade din mobil varit tysk hade Kies meddelat att det finns ICS att hämta. Vet faktiskt inte om man kan välja något annat än det "senaste" som Kies föreslår. Men som sagt, det senaste Kies föreslår är för närvarande den senaste GB.
När ICS släpps i Sverige, och Kies börjar föreslå ICS, och du vägrar byta upp dig utan bara önskar att ha senaste GB (som Samsung för övrigt har slutat utveckla), då kan du alltså göra följande:
-Inte använda Kies utan bara låta uppdatera med OTA (osäker på detta som sagt)
-Använda Odin för att installera en officiell GB-rom från
http://www.sammobile.com/firmware/ som det står "NEE" på någonstans för att säkerställa att det är svenska versionen. Går säkert att ladda ner från xda också.
Hoppas att det klargör något