1. Lämna ett bidrag och tävla om ASUS ROG Phone 3!
  Stäng notis
 2. Registrera ett konto och bli del av Sveriges förmodligen trevligaste och mest hjälpsamma community.
  Stäng notis

Diskussion: Google Assistant och hemautomation på Svenska! (främst Smartthings + Roomba)

Diskussion i 'Smartprylar och det smarta hemmet' startad av doktorn, 9 okt 2018.

 1. doktorn

  doktorn Adult Droid Medlem

  Blev medlem:
  22 jun 2009
  Inlägg:
  763
  Mottagna gillanden:
  109

  MINA ENHETER

  Hej gott folk! Jag tyckte det var svårt att hitta en bra diskussionstråd för Assistenten och integrering med hemautomation på Svenska, så jag hoppas att denna ska vara till hjälp för fler som tycker det är intressant.

  Nu har vi haft Google Assistant på Svenska i några månader och jag börjar upptäcka mer och mer som assistenten kan göra.
  Det är ju ytterst sparsamt med dokumentation om vad man kan styra på svenska (möjligen pga ej officiellt stöd), så det är gott om trial and error.

  <Robotdammsugare/iRobot Roomba>
  Jag har upptäckt nu att det går nu t.ex. att starta sin(a) Roomba(s) med Starta "Namn på robot" och stoppa med Stoppa "Namn på robot". Men jag lyckas inte få till det med att säga varken Ladda/Docka "Namn på robot". Så halvvägs! Det finns inget officiellt stöd, men åtminstone något. En av mina robotar har ett lite annorlunda namn, så den begriper inte assistenten annat än om man skriver namnet istället.
  En fördel med officiella stödet är att det inte behöver gå via IFTTT, eftersom IFTTT inte har stöd för Svenska.
  Nackdelen är, att när man som jag har två Roomba, så börjar den med att göra en google-sökning när man säger "Starta <Namn på dammsugare>" istället för att starta dammsugaren. Det fungerar bättre om man börjar med att säga "Starta Roomba", men då måste man säga namnet i en ny vända för att assistenten ska koppla. Det går t.ex. inte att säga "Starta Roomba <namn på robot>". Buggigt.

  <Tända lampor>
  Ytterligare något konstigt är att tända lampor. Det verkar inte finnas något sätt att tända enskilda lampor. Det gick första dagarna med assistenten för mig att tända taklampan i sovrummet. Ingen annan lampa i något annat rum gick att tända individuellt.
  Idag går inte någonting att tända med deras namn. I ren frustration frågade jag istället "Kan du tända lampor?" och får då svaret "Tänder 15 lampor", varpå hela huset tänds upp som en julgran.
  Säger jag t.ex. "Tänd lampa i arbetsrummet" så tänds ficklampan på telefonen istället.
  Om jag försöker starta ett scenario svarar assistenten, i bästa fall " Jag känner tyvärr inte igen enheten. Använd namnet du har på enheten".

  Jag ser så mycket potential i assistenten, men den måste bli intelligentare i hur man lär den vad man menar!
  Vad har ni andra för erfarenheter?
   
  fransl gillar detta.
 2. milky81

  milky81 Senior Droid Medlem

  Blev medlem:
  15 jan 2010
  Inlägg:
  1 306
  Mottagna gillanden:
  650
  Operatör:
  Tele2
  Telefon:
  Huawei P30 Pro

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Tele2
  Telefon:
  Huawei P30 Pro
  ROM:
  Stock beta Android 10
  Platta:
  Xiaomi Mi Pad 4
  ROM:
  Stock
  Övrigt:
  Gear S3
  Chromecast gen 2
  Sony Android TV
  Jag har provat köra på svenska och få saker funkar så jag gick rätt fort tillbaka till US English igen. Det känns som att även om svenska Google gått ut på twitter och sagt "nu är assistent släppt i Sverige" så är vi bara betatestare allihopa. Läser om och om igen om folk som får en funktion som dagen efter kan vara borta. Det är extremt rörigt och faktiskt dåligt av Google. Varför inte vara transparenta och berätta för oss vad de gör?
   
  doktorn gillar detta.
 3. Ulf Svanlund

  Ulf Svanlund Infant Droid Medlem

  Blev medlem:
  13 dec 2018
  Inlägg:
  1
  Mottagna gillanden:
  0
  Telldus fungerar nu med Google home.
  Jag har en telldus net och alla mina lampor kan styras via denna. så det är bara att koppla ihop telldus och Google home, sen får du välja lampor som du kan associerar till rum i google home. så jag säger tex tänd vardagsrum så tänds de lampor jag placerat i det rummet i Google home. Jag hade i förväg kallat tex lamporna i Vardagsrum i telldus. tex Vardagsrum TV, Vardagsrum Fönster osv. det visade sig att alla lampor som hette Vardagsrum och något tändes. Så tillexempel Vardagsrum vitrinskåp tändes också fast jag inte ville det. Döpte bara om lampan i Telldus live till Vitrinskåp så var detta löst :)
  Ni behöver ett Telldus Premium konto för att få detta att funka nu. men den 1 mars släpps det till övriga med valigt telldus konto. Till min Telldus Net har jag olika uttag, från Nexa, Cootech, Luxorparts och Prove. Alla fungerar där. tror att det går att ansluta det mesta på en Telldus Net Ikea, och biltema vet jag finns bland valen. Jag funderar på att byta upp mig till en Telldus Zwave Znet ver 2, då den även komunicerar med Z-wave, så om ni tänker köpa nytt da då denna, annars fungerar min gamla Telldus Net väldigt bra och jag är väl nöjd, men Z-Wave erbjuder fler möjligheter

  Det var allt jag ville säga.

  Lycka till med era projekt

  /Ulf
   
 4. rodak

  rodak Senior Droid Medlem

  Blev medlem:
  8 apr 2010
  Inlägg:
  1 585
  Mottagna gillanden:
  817

  MINA ENHETER

  Ett tillägg till ovan inlägg, enheterna från Telldus dyker inte upp som lampor i Google Home utan som "eluttag".
  Detta kan ha betydelse när man börjar mixa in enheter som dyker upp som riktiga lampor, t.ex. Hue eller trådfri.
  Har man både ett uttag och en lampa i samma rum och ber Google att släcka det rummet så slocknar endast lampan, inte det som är kopplat till uttaget.
   
 5. cudajo

  cudajo Kid Droid Medlem

  Blev medlem:
  8 jul 2009
  Inlägg:
  36
  Mottagna gillanden:
  31

  MINA ENHETER

  Det går inte att göra som med Trådfri-uttagen från IKEA då? Om du testar att döpa enheterna till någonting med "...light" så borde de tändas/släckas precis som en lampa om du säger till din GH att tända/släcka rummet. Trådfri-uttagen fungerar på det sättet trots att de är identifierade som just uttag. Utan "...light" i namnet reagerar de inte.