Diskussion: Kemikalieskatten - träder i kraft 1/7

Diskussion i 'Allmänt' startad av bernard, 9 mar 2017.

  1. tag

    tag Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    29 jul 2013
    Inlägg:
    2 501
    Mottagna gillanden:
    1 568
    Operatör:
    Fello
    Telefon:
    Google Pixel 8 Pro

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Fello
    Telefon:
    Google Pixel 8 Pro
    ROM:
    Egen byggt.
    Vad svenska företag kommer sluta göra är helt enkelt ha lagret i annat EU land, sedan ta in varorna till Sverige där ifrån för kringgå kemikalieskatten, då den skatten endast gäller för produkter sålda i Sverige, tar man in dem efter beställning så är dem ursprungligen sålda i det landet och därmed krävs ingen sådan skatt, så vad som försvinner är i princip lagerpersonal, dessutom kan de bli mycket billigare om man har typ lagren i Rumänien till exempel där lönerna är bra mycket lägre, så kan man också få ner priserna på produkterna.

    Själv handlar jag bara nöd produkter i Sverige av elektronik som jag nödvändigtvis behöver samma dag, annars kommer produkterna oftast från USA, eller andra EU länder, och det har varit så även före kemikalieskatten kom till Sverige men så klart har antalet produkter utökas i %.

    Och är de inte kemikalieskatten skatten som flyttar jobben utomlands så kommer energi bristen flytta ut ännu mer, och oftast till länder med sämre energi tillverkning än Sverige.

    Flyttar grejer tillverkning till Ryssland, Kina så kommer dessa produkter tillverkas till exempel på Kolkraft istället än ren energi, problemet med dessa muppar i riksdagen i Sverige är att de tror att om vi släpper ut mindre i Sverige så släpper Sverige ut mindre, men det är inte så de riktigt fungera produkterna kommer bara tillverkas i annat land som kan utöka svenska utsläppen det är bara det att våra utsläpp sker istället i andra länder än i just Sverige.
     
  2. ingfre

    ingfre Senior Droid Medlem

    Blev medlem:
    15 mar 2016
    Inlägg:
    1 120
    Mottagna gillanden:
    93
    Lite som trängsel avgifter för privat personer i centrum hos oss. Vilket var på nyheterna som ett förslag. Dvs onödigt.
     
  3. Jedis

    Jedis Kid Droid Medlem

    Blev medlem:
    4 jun 2019
    Inlägg:
    35
    Mottagna gillanden:
    34
    Operatör:
    Telia
    Telefon:
    Samsung Galaxy S22 Ultra

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Telia
    Telefon:
    Samsung Galaxy S22 Ultra
    Telefon 2:
    Samsung Galaxy S9+
    Telefon 3:
    Samsung Galaxy S6 Edge
    Flamskyddsmedel som används i elektronik såsom tetrabromobisphenol-A är dock inte hälsoskadliga för konsumenter enligt ECHA. Tetrabromobisphenol-A, eller TBBPA används i ca 95% av alla kretskort och ic-höljen.

    Alla kemikalier som tillverkas eller importeras till EU i kvantiteter överstigande 1 ton faller under REACH, dvs. Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of Chemicals. I princip alla kemikalier som används inom EU är därmed registrerade och utvärderade, och om så krävs försedda med restriktioner eller totalförbud. Det finns således inget behov av en svensk "kemikalieskatt" (i praktiken en skatt på elektronikprodukter baserat på vikt).
     
    ingfre, Kristy och bernard gillar detta.
  4. bernard

    bernard Droidmin Moderator

    Blev medlem:
    14 maj 2009
    Inlägg:
    40 629
    Mottagna gillanden:
    44 565
    Operatör:
    Tre+Fello
    Telefon:
    Pixel 7 Pro+iPhone 13 mini

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre+Fello
    Telefon:
    Pixel 7 Pro+iPhone 13 mini
    ROM:
    Stock
    Platta:
    Watch Series 7
    Övrigt:
    Huawei Watch GT (2019)
    När man trodde att sagan var slut: Kemikalieskatt även för utländska säljare i förslag från regeringen

    För gemene Swedroid-användare är detta förmodligen inget problem. Det går sannolikt att på laglig väg gå runt det genom att beställa till brevlådetjänster i andra länder, exempelvis Mailbox DE eller My UK Mailbox.

    Nu är förvisso kemikalieskatten inte särskilt hög, men den administrativa kostnaden skall inte förringas parallellt som andra avgifter som exempelvis Copyswede bidrar till att sammantaget ge ett kännbart utslag på priset i jämförelse med vad varorna kostar i tex. Tyskland (Amazon) eller Danmark (Proshop) beroende på typ av vara.

    Så länge det som vi varit inne på tidigare i tråden inte sker på EU-nivå är detta meningslöst och ineffektivt eftersom det ständigt går att hitta vägar runt det. För övrigt är pengarna fortfarande inte öronmärkta, utan kan användas till vad som helst. Om ambitionen är att skatten skall bidra till miljön på något som helst vis borde pengarna rimligtvis vara öronmärkta.

    Jag har försökt att hitta i alla fall något som talar för skattens existensberättigande, men kan inte finna ett enda argument som håller. Lyckas ni hitta något som talar för den?

    Möjligen kan man argumentera för att det ökar sannolikheten att EU inför en kemikalieskatt om det finns en "fungerade" förlaga att peka på? Att Sverige infört det är dock ingen garanti för att andra länder visar samma intresse. Inget hindrar regeringen från att lobba för det genom ordinarie parlamentariskt arbete utan risk för svensk handel. Det är trots allt arbetstillfällen som går förlorade när handeln som dokumenterat och helt förväntat tappar till aktörer i andra länder.

    Regeringen motiverar skatten så här: Kemikalieskatten vars syfte är att agera styrmedel för minskad användning av farliga kemikalier i elektroniska varor

    Det finns förmodligen inte ett enda bolag som kommer att förändra en tillverkningsprocess för att Sverige, som globalt sett är en mycken liten om än stark marknad, inför en kemikalieskatt. Finns det ett enda exempel sedan mars 2017 på ett enskilt bolag som anpassat tillverkningen till följd av skatten? Om det inom en tidsrymd på närmare 3 år inte existerar några exempel måste väl vän av ordning ifrågasätta om ambitionen liksom skatten är rimlig?

    Fyller skatten inte sitt syfte borde den inte existera. Att aktörer utomlands skall betala den förändrar inte att skatten är verkningslös med hänsyn till regeringens ambition och med hänsyn till miljön.
     
    Last edited: 29 okt 2019
    kulantimba och cobben gillar detta.
  5. cobben

    cobben Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    21 apr 2016
    Inlägg:
    2 476
    Mottagna gillanden:
    1 171
    Operatör:
    Fello, Chilimobil, LMT
    Telefon:
    Asus zenfone 6 Edition 30

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Fello, Chilimobil, LMT
    Telefon:
    Asus zenfone 6 Edition 30
    Info:
    Död numera, batteriet svällde upp
    Telefon 2:
    Xiaomi Mi Mix1
    ROM:
    Xiaomi.eu weekly
    Info:
    There can be only one!
    Telefon 3:
    Xiaomi Mi Note 2 International
    ROM:
    Xiaomi.eu weekly
    Info:
    Fungerar väldigt bra än idag
    Platta:
    Cube iWork11 Stylus
    ROM:
    Win10
    Platta 2:
    Antik Sony laptop
    ROM:
    Win XP, rysk version
    Gammal tråd, har för mig jag har sett en nyare diskussion om detta, men hittar den inte.

    Frågan är varför ingen brydde sig om att anmäla Kemikalieskatten på samma sätt?
    Har modehandeln särskilda skyddsänglar som vitvaruhandeln saknar?

    M anmäler klädskatten till EU-kommissionen: ”Handelshinder”

    Den svenska klädskatten strider mot EU-regler och försvårar handel, enligt flera europeiska organisationer. Nu har Europaparlamentarikern Arba Kokalari (M), anmält skatten till EU-kommissionen. ”Det är symbolpolitik utan miljönytta”, säger hon till fPlus.