Diskussion: Mobilnät, täckning och hastighet

Diskussion i 'Allmänna diskussioner' startad av Cupcakes, 9 feb 2016.

  1. bernard

    bernard Droidmin Moderator

    Blev medlem:
    14 maj 2009
    Inlägg:
    31 951
    Mottagna gillanden:
    29 411
    Operatör:
    Vimla!
    Telefon:
    Google Pixel 3

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Vimla!
    Telefon:
    Google Pixel 3
    ROM:
    Stock
    Platta:
    IPad Pro 12.9
    ROM:
    IOS 14
    Övrigt:
    Huawei Watch GT (2019)
    Har du hört med operatören?
     
  2. N6290

    N6290 Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    12 sept 2012
    Inlägg:
    2 192
    Mottagna gillanden:
    931

    MINA ENHETER

    Japp, Halebop lovade att återkomma. Men väntar fortfarande på svar.

    Rent generellt tycker jag att VMA-sms verkar rätt opålitligt. När det var en stor brand i Göteborg hösten 2019 så fick jag sms till både min privata telefon och till min jobbtelefon, men smsen kom vid väldigt olika tidpunkter och ett av dem kom väldigt sent om jag minns rätt, så kändes inte speciellt samordnat. Beror kanske på att operatörerna lyckades få iväg VMA-smsen olika snabbt (hade annars gissat att det räckte med en knapptryckning hos SOS Alarm så skulle operatörernas respektive nät sätta igång med att spamma ut sms, men verkar inte så om varje operatör manuellt måste fixa med något).
     
  3. 6150

    6150 Android Apprentice Medlem

    Blev medlem:
    18 nov 2012
    Inlägg:
    4 681
    Mottagna gillanden:
    1 911
    Operatör:
    Huvudsakligen Telia.
    Telefon:
    Samsung Galaxy S20+

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Huvudsakligen Telia.
    Telefon:
    Samsung Galaxy S20+
    Telefon 2:
    Samsung Galaxy S10+
    Net4Mobility... [emoji849][emoji854]
     
    Kate, Jeppeson, N6290 och 1 annan gillar detta.
  4. Jeppeson

    Jeppeson Infant Droid Medlem

    Blev medlem:
    1 okt 2020
    Inlägg:
    6
    Mottagna gillanden:
    5
    Sen påstår Telenor att 5Mbit/s med 4G är 100% acceptabelt hastighet, när dem bad mig skicka skärmdumpar från bredbandskollen. Synd att man inte ens kommer upp i de deras EXTREMA hastigheter.
     
    Last edited: 2 okt 2020
  5. jnsson

    jnsson Operatörsnörd Moderator

    Blev medlem:
    9 jun 2011
    Inlägg:
    20 361
    Mottagna gillanden:
    9 363
    Operatör:
    Tele2, Telia
    Telefon:
    Xiaomi Redmi Note 5

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tele2, Telia
    Telefon:
    Xiaomi Redmi Note 5
    ROM:
    Pixel Experience
    Platta:
    Huawei MediaPad T5 32GB 4G
    Platta 2:
    Chuwi Hi10 Plus
    Övrigt:
    Chromecast 2nd Gen, Mi Band 4, Google Nest Mini
    Om jag inte minns fel så har även Tre och Tele2 samma gräns, alltså så länge man uppnår 5 mbit/s så är det acceptabelt
     
  6. Jeppeson

    Jeppeson Infant Droid Medlem

    Blev medlem:
    1 okt 2020
    Inlägg:
    6
    Mottagna gillanden:
    5
    Enda vettiga operatören är Telia med andra ord?

    Hur kan egentligen 5 Mbit/s vara acceptabelt när det knappt går och streama ett youtube klipp med den bandbredden...
     
    6150 gillar detta.
  7. jnsson

    jnsson Operatörsnörd Moderator

    Blev medlem:
    9 jun 2011
    Inlägg:
    20 361
    Mottagna gillanden:
    9 363
    Operatör:
    Tele2, Telia
    Telefon:
    Xiaomi Redmi Note 5

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tele2, Telia
    Telefon:
    Xiaomi Redmi Note 5
    ROM:
    Pixel Experience
    Platta:
    Huawei MediaPad T5 32GB 4G
    Platta 2:
    Chuwi Hi10 Plus
    Övrigt:
    Chromecast 2nd Gen, Mi Band 4, Google Nest Mini
    Jag har inte haft Telia där, så jag har inte heller frågat. Vet ej vad de har som minimum gräns.
     
  8. jnsson

    jnsson Operatörsnörd Moderator

    Blev medlem:
    9 jun 2011
    Inlägg:
    20 361
    Mottagna gillanden:
    9 363
    Operatör:
    Tele2, Telia
    Telefon:
    Xiaomi Redmi Note 5

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tele2, Telia
    Telefon:
    Xiaomi Redmi Note 5
    ROM:
    Pixel Experience
    Platta:
    Huawei MediaPad T5 32GB 4G
    Platta 2:
    Chuwi Hi10 Plus
    Övrigt:
    Chromecast 2nd Gen, Mi Band 4, Google Nest Mini
    Matte1976 och night77 gillar detta.
  9. Cupcakes

    Cupcakes Mobilberoende Moderator

    Blev medlem:
    14 jan 2011
    Inlägg:
    13 603
    Mottagna gillanden:
    5 908
    Operatör:
    Tre, Fello
    Telefon:
    iPhone 12 Pro Max 256GB

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre, Fello
    Telefon:
    iPhone 12 Pro Max 256GB
    Övrigt:
    MacBook Air M1
    @6150@6150 Bra hastighet med Tele2! Hur håller deras 5G-täckning i sig typ inomhus och när du går runt? När jag testade Telias höll den i sig ganska bra - men den frekvensen är ju mer förlåtande.
     
    6150 gillar detta.
  10. 6150

    6150 Android Apprentice Medlem

    Blev medlem:
    18 nov 2012
    Inlägg:
    4 681
    Mottagna gillanden:
    1 911
    Operatör:
    Huvudsakligen Telia.
    Telefon:
    Samsung Galaxy S20+

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Huvudsakligen Telia.
    Telefon:
    Samsung Galaxy S20+
    Telefon 2:
    Samsung Galaxy S10+
    Jag har rört mig på Söder/ Öster / Norrmalm & vidare upp till KTH.
    Tyvärr en del luckor i 5G-täckningen gällande Tele2. Oklart om 700 MHz är aktiverat.
     
  11. Cupcakes

    Cupcakes Mobilberoende Moderator

    Blev medlem:
    14 jan 2011
    Inlägg:
    13 603
    Mottagna gillanden:
    5 908
    Operatör:
    Tre, Fello
    Telefon:
    iPhone 12 Pro Max 256GB

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre, Fello
    Telefon:
    iPhone 12 Pro Max 256GB
    Övrigt:
    MacBook Air M1
    Funkar det inomhus? Hur blir hastigheten där?

    Kollar man på Tele2s täckningskarta är det bara 3,5GHz som används - alltså C-bandet. Det är även vad de kommunicerat ut. Inget på 700MHz alltså. :)
     
  12. 6150

    6150 Android Apprentice Medlem

    Blev medlem:
    18 nov 2012
    Inlägg:
    4 681
    Mottagna gillanden:
    1 911
    Operatör:
    Huvudsakligen Telia.
    Telefon:
    Samsung Galaxy S20+

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Huvudsakligen Telia.
    Telefon:
    Samsung Galaxy S20+
    Telefon 2:
    Samsung Galaxy S10+
    Nej, det fungerar t.ex inte inne på Stockholm Centralstation.
     
    Cupcakes gillar detta.
  13. dagr

    dagr Teen Droid Medlem

    Blev medlem:
    6 jul 2011
    Inlägg:
    474
    Mottagna gillanden:
    239
    Operatör:
    Telia
    Telefon:
    OnePlus 8 Pro, HTC U11, M9, M8

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Telia
    Telefon:
    OnePlus 8 Pro, HTC U11, M9, M8
    På Kungsholmen Fleminggatan fungerar det utmärkt inomhus men jag har inte gjort några tester längre in i lokalerna utan bara nära fönster.
     
    Matte1976 gillar detta.
  14. jnsson

    jnsson Operatörsnörd Moderator

    Blev medlem:
    9 jun 2011
    Inlägg:
    20 361
    Mottagna gillanden:
    9 363
    Operatör:
    Tele2, Telia
    Telefon:
    Xiaomi Redmi Note 5

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tele2, Telia
    Telefon:
    Xiaomi Redmi Note 5
    ROM:
    Pixel Experience
    Platta:
    Huawei MediaPad T5 32GB 4G
    Platta 2:
    Chuwi Hi10 Plus
    Övrigt:
    Chromecast 2nd Gen, Mi Band 4, Google Nest Mini
    Enligt Netmonster så får jag faktiskt 3CA med Pixel 4a 5G
    [​IMG]

    Ska dock nämna att telefonen verkar vela köra utan CA en hel del, då det kom upp 3CA först nästan efter ett hastighetstest.
     
  15. N6290

    N6290 Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    12 sept 2012
    Inlägg:
    2 192
    Mottagna gillanden:
    931

    MINA ENHETER

    När 3CA syns, om du då öppnar netmonster (tryck på notifikationen så appen öppnas), låter den ladda några sekunder och sedan kollar vad den visar, är det fortfarande 3CA?
    För mig visade den felaktigt både 3CA och 4CA, men blev rätt om man väntade lite eller öppnade appen.


    Pixel 3a
     
  16. jnsson

    jnsson Operatörsnörd Moderator

    Blev medlem:
    9 jun 2011
    Inlägg:
    20 361
    Mottagna gillanden:
    9 363
    Operatör:
    Tele2, Telia
    Telefon:
    Xiaomi Redmi Note 5

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tele2, Telia
    Telefon:
    Xiaomi Redmi Note 5
    ROM:
    Pixel Experience
    Platta:
    Huawei MediaPad T5 32GB 4G
    Platta 2:
    Chuwi Hi10 Plus
    Övrigt:
    Chromecast 2nd Gen, Mi Band 4, Google Nest Mini
    Under tiden jag gjorde hastighetstestet så visade den 3CA, men sen när ingen data användes så är den snabb på o sluta använda (verkar det som) CA
     
  17. N6290

    N6290 Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    12 sept 2012
    Inlägg:
    2 192
    Mottagna gillanden:
    931

    MINA ENHETER

    För några nätter sedan - under 2-3 nätter - märkte jag när jag jobbade stora problem med Telenors nät i ett område norr om centrala Göteborg. I deras täckningskarta visades ett rätt rejält område både på Hisingen och i Angered som "reducerad kapacitet".
    [​IMG]

    Dock gällde problemet endast 2G och 3G, ej 4G, enligt täckningskartan. Telefonen tappade dock datatrafik helt för mig, och samtal genomfördes med väldigt dålig kvalitet, och tog typ 30 sekunder att koppla upp. Jag gick även in och kollade täckningskartan för Tele2, ungefär samma område hade problem där, tror det stod "reducerad kapacitet" där också, men problemet gällde inte 4G. På min vanliga telefon har jag Halebop/Telia, den fungerade bra de nätter jag syftar på men även på Telias täckningskarta visades ungefär samma område som att de hade problem eller någon slags reducerad kapacitet där, märkligt nog - jag märkte dock inget. Kollade även Tre, där hittade jag ingen täckningskarta men jag såg att Tre hade ett "planerat underhåll" i Göteborg dagen efter, dvs när jag kollade borde det fungerat.

    Får inte riktigt ihop ovanstående. Vissa av operatörerna delar nät, men varför hade nästan alla problem i ungefär samma område precis samtidigt. 4G verkade heller inte drabbat, vilket hade varit det naturliga om Net4Mobility genomförde underhåll. Eller förvisso, för mig verkade 4G krångla faktiskt. Tror alla täckningskartor jag såg visade problem med 2G+3G. Vet att det för någon månad sedan var problem på ungefär samma sätt i samma trakter. Kan det vara så att de alla har en gemensam mast i detta område, och gjorde underhåll i den masten tillsammans dessa nätter?

    Är det vanligt att nätet ligger nere nästan helt vid underhåll?
    Kan inte säga mer, men vet att en samhällskritisk tjänst också fick problem denna natt i området. Är det ett så omfattande arbete att man kommer slå ut vissa områden helt så tycker jag man borde informera i förväg på något sätt. Men vet inte hur vanligt det är att det blir så.
     
  18. Cupcakes

    Cupcakes Mobilberoende Moderator

    Blev medlem:
    14 jan 2011
    Inlägg:
    13 603
    Mottagna gillanden:
    5 908
    Operatör:
    Tre, Fello
    Telefon:
    iPhone 12 Pro Max 256GB

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre, Fello
    Telefon:
    iPhone 12 Pro Max 256GB
    Övrigt:
    MacBook Air M1
    Jag skulle gissa på att det inte handlar om ett planerat arbete, utan som något som har hänt. Exakt vad är ju svårt att svara på. Kan ju ha varit problem med, exempelvis, elmatning eller någon fiberkabel i området. Att det skulle vara ett planerat arbete som påverkar så mycket låter otroligt - men det är ju självklart inte en omöjlighet. Många planerade arbeten informeras inte speciellt mycket om, speciellt inte om de sker nattetid.

    Om Telia visade det som att 2G+3G krånglade kan det ju ha varit det gemensamma 3G-nätet med Tele2 som påverkades av störningen och att det således inte märktes för dig om Telias egna 3G och 4G fungerade som vanligt.

    Det kan ju vara så att SUBAB (Tele2s och Telias gemensamma 3G) och Net4Mobility (Tele2s och Telenors 2G/4G/5G) kör med gemensamma fysiska master i området vilket gör att det är flertalet operatörer som har påverkats negativt även fast alla inte nödvändigtvis delar nät.
     
    N6290 och 6150 gillar detta.
  19. N6290

    N6290 Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    12 sept 2012
    Inlägg:
    2 192
    Mottagna gillanden:
    931

    MINA ENHETER

    Tack för ditt svar.

    När det står "reducerad kapacitet", hur ska man tolka det? Jag funderar på om det kan betyda att en viss mast är utslagen så att övriga master i området får ta en större börda, eller om det snarare kan innebära att en viss sändare i en mast är utslagen, så att sändarna i övriga riktningar i samma mast får plocka upp trafiken så gott de kan.

    För mig hade det naturliga varit att antingen funkar nätet eller så funkar det inte, detta mellanting med "reducerad kapacitet" verkar lite skumt.
     
  20. Cupcakes

    Cupcakes Mobilberoende Moderator

    Blev medlem:
    14 jan 2011
    Inlägg:
    13 603
    Mottagna gillanden:
    5 908
    Operatör:
    Tre, Fello
    Telefon:
    iPhone 12 Pro Max 256GB

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre, Fello
    Telefon:
    iPhone 12 Pro Max 256GB
    Övrigt:
    MacBook Air M1
    Reducerad kapacitet visas i ett område där det är en påverkan. Det kan vara som du säger att en hel site är utslagen och andra siter ska hantera trafiken.

    Om en antenn inte fungerar så kan inte andra antenner på samma mast plocka upp trafiken. De är ju riktade åt olika håll av en anledning. Reducerad kapacitet skulle då visas i den riktningen som den antennen vanligtvis täcker - om en annan site kan hantera den trafiken. Om det är helt dött visas inte reducerad kapacitet.. Men! Om en hel site går ner, kan det teoretiskt vara så att en annan site kan täcka upp området. Men, framförallt för UMTS, påverkas en sites räckvidd när fler användare ansluter och belastningen ökar (cell breathing). Detta om ju då göra att det blir helt dött i ett område med reducerad kapacitet i praktiken.

    Reducerad kapacitet betyder mer eller mindre att en påverkan inte behöver märkas - till att det kan vara så att typ endast samtal fungerar. Det är lite oklart alltså. Jag skulle utgå från att det ej fungerar med den märkningen.