-- Off topic --
Självklart har inte AI, vare sig den är generativ eller annat, något att göra med 3D i sig; det var snarare du som visade prov på att inte förstå att det var en liknelse, eller i vart fall inte gav uttryck för att du förstod det.
(Om det behöver förklaras: genom mänsklighetens historia, nåja, teknikhistoria, och de senaste seklerna(!), har vi upprepade gånger visat prov på att förundras, förfasas och hänföras av ny teknik. Det spånas om alla tänkbara användningsområden, många prövas, innan somliga faller bort och tekniken förfinas för resp. område. Under en sådan period kan vi se alla möjliga försök att slå mynt av uppmärksamheten. När radioaktivitet upptäckts prövades allt möjligt, å lite till. Somliga försökte kränga
radioaktivt vatten som hälsobringande etc. Vi garvar läppen av oss åt det idag. Sedan följde en period där "atom" blev ett prefix eller suffix som användes för att kränga saker. Rymderan som tog fart på 60-talet färgade i princip allt under en tid. I mera närtid blev prefixet "nano" populärt. Etc.)
Nu använder du begreppet generativ AI igen, de generella definitionerna av det brukar vara att skapa något nytt (som [ofta] inte existerade tidigare), text, bild, video eller ljud, och bygger vidare på klassisk maskininlärning (som mest drar slutsatser från "iakttagelser"), den tränas på data men kan skapa egen sådan som i olika utsträckning efterliknar data den tränats på
eller det som efterfrågas.
Det är ingen större tvekan om att t.ex. det konstnärliga skapandet (film, litteratur etc.) kommer att ta hjälp av AI-teknologi i någon utsträckning, och i synnerhet generativ AI, på samma sätt som de tog hjälp av datorer generellt när det blev möjligt (digital bildbehandling, effekter, ordbehandling etc.).
Balancing Act: The Promise and Perils of Generative AI in Film and TV
https://medium.com/@fiandola/how-generative-ai-will-eat-television-ff4f0e3c0f8b
En fultolkning av vad du beskriver är att det inte finns några gränser för vad
generativ AI kan göra med en TV (i andra sammanhang, skapandet jag nämnde ovan, av t.ex. text, är möjligheterna förstås långt större), när de yttersta gränserna de facto är vad hårdvaran (skärmen etc.) klarar av.
Man kan ganska lätt föreställa sig att antalet möjliga kombinationer av inställningar kan bli rätt många, varav några är sinsemellan inkompatibla, gör produkten obrukbar, och därför utesluts. Men det finns inte särskilt många olika som är optimala. Då inställer sig nästa faktum, vad som är optimalt kan, ibland/ofta, variera beroende på sammanhang. Detta "sammanhang" i fallet TV blir en fallande skala från sådant som i högsta grad varierar till sådant som i princip är statiskt över tid, och som AI inte kan påverka hur mycket det än försöker. D.v.s. från det användaren tittar på (vilket innehåller mycket stor variation), via sådant som omgivande ljus- och ljudförhållanden, andra enheter i närheten (inkl. människor vilka snart väl betraktas som enheter), till saker som placering i rum (man tenderar inte att flitigt flytta runt en TV), och ytterst skärmens hårdvara (som inte ändrats ett dugg sedan den lämnade fabriken, men där teknik/mjukvara möjligtvis skulle kunna försöka kompensera för "åldrande").
Det var nog inte automatisk ljusanpassning i största allmänhet som åsyftades (en sensor som skickar signaler till någon kontrollkrets utifrån de fysiska förutsättningar sensorn har) utan att adaptiv ljusstyrka redan finns. Dvs, min tolkning, om du aldrig rört inställningen, sensorn noterar viss ljusstyrka i omgivningen och skärmen anpassas, men du justerar då ljusstyrka något, den adaptiva funktionen lär sig då att vid den nivån av ljus som den uppfattar vill du ha lite mer/mindre i ljusstyrka. Det är inte samma sak som ren automatisk ljusanpassning. Och detta finns redan, och är en form av AI, om man vill, alt. blott en lista av plus- och minusposter som tillämpas vid olika ljusförhållanden.
Med andra ord skulle man kunna säga att utrymmet för AI att förbättra bilden på en TV inte är så stort, vid sidan av de funktioner som redan finns, och om man nu har någon önskan om trogen återgivning (jfr. hi-fi) så vill man nog ha bilden så nära som den uppfattades av den kamera som fångade den, och inte något som genereras i stunden.
Förklara i stället hur "självlärande AI lär sig hur precis just du vill ha bilden", om det inte sker precis genom mänsklig intervention som vid adaptiv ljusstyrka. (Annat exempel; systemet noterar att du tittar på "film", väljer inställningsläge för detta, kryddar det med info från omgivning (ljud, ljus etc.), men uppmärksammar att en människa justerar inställningen något, och så kommer den ihåg det. Det är inte så revolutionerande.)
Eftersom du flera gånger nämnt just "generativ AI" får du gärna utveckla det i någon tråd hur det kan användas för att förbättra TV-teknologin. Det är nog ingen tvekan om att det kommer användas för det innehåll som produceras, film, serier, egenskapade filmer & serier, å i värsta fall nyheter, för att konsumeras via en TV.
Godtyckligt vald definition av generativ AI, denna gång från en specifik branschföreträdare:
Vad är generativ AI | SAP Business AI
Med andra ord, ja, det är nog ingen större tvekan om att AI i olika former får mycket stor användning inom olika områden, men precis som tidigare passerar vi en period där vissa områden prövas och kanske senare förkastas, och somliga områden har vi kanske ännu inte snubblat över.
Click to expand...