1. Dubbelsurf – äntligen tillbaka! Få 14 GB istället för 7 GB för bara 145kr/mån!. Inte i 3 mån, inte i 6 mån, utan exakt så länge du behåller ditt abonnemang. Se alla erbjudanden på fello.se
  Stäng notis
 2. Stäng notis
 3. Unpacked-nyheter: Fold 4 | Flip 4 | Watch 5 | Buds Pro 2
  Stäng notis
 4. Registrera ett konto och bli del av Sveriges förmodligen trevligaste och mest hjälpsamma community.
  Stäng notis
 5. Stäng notis
 6. Stäng notis
 7. Stäng notis
 8. Stäng notis
 9. Stäng notis

Fråga: Oneplus befriade från Kinesiskt regimsamarbete?

Diskussion i 'OnePlus Allmänt' startad av rickards, 27 jul 2020.

 1. Johnh3

  Johnh3 Android Medlem

  Blev medlem:
  14 aug 2016
  Inlägg:
  6 005
  Mottagna gillanden:
  4 165
  Operatör:
  Tele2
  Telefon:
  Nothing Phone (1)

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Tele2
  Telefon:
  Nothing Phone (1)
  Telefon 2:
  Sony Xperia L4
  Platta:
  iPad
  Fast alla mobilföretag samlar väl in data för att förbättra produkten, fixa buggar m.m..
  Så det kommer man väl inte ifrån om man vill använda en smarttelefon. Men i och med att de är ett Kinesiskt företag måste de lämna över all information till staten utan protester om det kravet kommer.
   
  kajsthlm18 gillar detta.
 2. N6290

  N6290 Professional Droid Medlem

  Blev medlem:
  12 sept 2012
  Inlägg:
  2 841
  Mottagna gillanden:
  1 374

  MINA ENHETER

  Jag tror att säkerhetskänsliga verksamheter i de flesta västländer tar höjd för att kinesiska elektronikprodukter innebär risk för spioneri. Säkerhetskänsliga verksamheter av mer kvalificerat slag (försvaret, känslig industri, höga beslutsfattare inom näringsliv, politik eller inom myndigheter) avråder nog sina medarbetare från att använda kinesiska telefoner helt och hållet.

  Att den mediala diskussionen har kommit att handla om Huawei och 5G är nog ganska naturligt. Det är ju en fråga som berör gemene man i rätt stor utsträckning.
  Spionerihotet mot t.ex. statliga verksamheter diskuteras inte lika öppet, men riskanalysen beträffande kinesiska varumärken görs ändå, någonstans, av någon beslutsfattare, var så säker.

  Har man handfasta bevis, så är det inte självklart att man går ut med det.

  Ett fiktivt exempel, för att illustrera hur det skulle kunna se ut:
  En svensk försvarsanställd med känsliga arbetsuppgifter har som privat telefon en Huawei-telefon. Kineserna vet att han är anställd inom försvaret genom annan kartläggning, och har genom Huaweis insamling "för statistik- och felsökningsändamål" grundläggande uppgifter om just den telefonen han äger, såsom IMEI, IMSI, programvaruversion osv.
  När månadens säkerhetsuppdatering skickas ut OTA till Huaweis telefoner så får den försvarsanställde plötsligt en månad en särskilt preparerad programvaruversion, som medger en betydligt intensivare inhämtning av data än vad som är möjligt med Huaweis vanliga programvara. Kineserna kan nu kartlägga allting personen gör, rörelsemönster, intressen, svagheter m.m., se platser där telefonen rör sig, kanske rent av lyssna på ljud som spelats in och se vad kameran fångar, under några månaders tid. När man anser sig nöjda eller om man misstänker att tekniker ska undersöka telefonen, låter man telefonen falla tillbaka i det reguljära uppdateringsmönstret, ger den en ren programvaruversion, som installeras i bakgrunden. Alla spår av inhämtningen är då försvunna.

  Om svenska försvaret - eller myndigheter i andra länder - vet eller anar att detta förekommer, och går ut med informationen publikt, så avslöjar man egna förmågor och metoder, ev. avslöjar man egna källor och annan skyddsvärd information. Det man gör är istället att avråda känsliga verksamheter från att använda kinesiska telefoner - vilket just nu sker i stort sett i hela västvärlden.
  Det kan rent av finnas en poäng i att inte låta kineserna veta att man känner till detta. Då kan man "reverse-engineer" den teknik och de metoder kineserna använder, få fram vilka personer kineserna för tillfället har intresse för, och annan information av stort intresse. Rent av plantera information i en Huawei-telefon för att ge kineserna felaktig information.


  Tycker inte det är ett dugg "pinsamt" - snarare tvärtom.

  "Konkreta exempel på att det faktiskt skett något" är det kanske inte alls möjligt att gå ut med publikt. Om det skett inhämtning/spioneri genom t.ex. Huaweis telefoner, så är det sannolikt endast ett fåtal personer som drabbats, och de personerna vill man knappast dra uppmärksamhet till med tanke på deras känsliga positioner inom staten, försvarsindustrin, politiken, eller annat. Då gör man det vi ser just nu i västvärlden - man talar generellt om kinesernas spioneri och säger att man har klara indikationer, men sen håller man tyst. Man rekommenderar att kinesiska produkter undviks, vilket vi ser nu.

  Dessutom: Att inget skett hittills (om vi förutsätter att det är sant), innebär ju absolut inte immunitet mot att kineserna gör något i framtiden. Ju större inflytande kineserna får, desto större risk för att de använder det inflytandet emot oss i framtiden. Har du glömt att Kina är en förtryckande diktatur utan något som helst skydd för medborgarnas privatliv och personliga integritet? Har du glömt att Sverige och Kina i detta nu ligger i ett långvarigt diplomatiskt krig, och att Kina satt oerhörd press på Sverige de senaste åren och den senaste tiden?


  Typisk "whataboutism" och "kålsuparteori". Herregud.

  Du kan väl för guds skull se skillnaden mellan demokratin USA - vår vän och allierade, som Sverige har vänskapliga band med - och diktaturen Kina, vår fiende enligt alla gängse definitioner?
   
  Antaeus, scotten, Heleg och 5 andra gillar detta.
 3. jonko

  jonko Teen Droid Medlem

  Blev medlem:
  17 apr 2014
  Inlägg:
  387
  Mottagna gillanden:
  549
  Operatör:
  Comviq
  Telefon:
  Samsung Galaxy S20

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Comviq
  Telefon:
  Samsung Galaxy S20
  ROM:
  stock
  Enligt kinesisk lag så måste alla kinesiska företag lämna ut den information som staten vill ha, det är en (enligt dom) fråga om rikets säkerhet.
  Med det sagt så kan du känna dig rätt säker på att pappa staten också nyttjar den möjligheten när de känner behov av det, man får inte glömma att det inte finns någonting i Kina som är viktigare än paritet och dess fortlevnad.

  Huvudet på spiken!
  Jag tror att den stora allmänheten inte riktigt tänker på det du tar upp med att hålla sina egna förmågor hemliga och att man därför låter viss verksamhet fortgå "utan åtgärd".
   
  N6290, katho och rickards gillar detta.
 4. drzap

  drzap Senior Droid Medlem

  Blev medlem:
  24 jan 2010
  Inlägg:
  1 204
  Mottagna gillanden:
  786

  MINA ENHETER

  jag vill uppmärksamma dig på ett par artiklar.
  USA kräver bakdörrar i Facebooks krypterade chattappar
  australien har exakt samma lag som kina, vill de ha uppgifter måste ett företag lämna ut uppgifterna
  https://feber.se/samhalle/australien-lagstiftar-mot-kryptering-av-data/390869/
   
  rickards gillar detta.
 5. jonko

  jonko Teen Droid Medlem

  Blev medlem:
  17 apr 2014
  Inlägg:
  387
  Mottagna gillanden:
  549
  Operatör:
  Comviq
  Telefon:
  Samsung Galaxy S20

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Comviq
  Telefon:
  Samsung Galaxy S20
  ROM:
  stock
  Absolut, och i den franska (militära) underrättelsetjänstens uppdrag ingår att utföra industrispionage för franska företags räkning.

  Det går inte att jämföra demokratier (om än olika väl fungerande) med totalitära stater där mänskligarättigheter enbart ses som ett hinder för partiets överlevnad.
   
  Ivan, N6290, Heleg och 1 annan gillar detta.