Guide: Recension av Asus PadFone 2

Diskussion i 'Padfone' startad av XFTality, 21 mar 2013.

  1. XFTality

    XFTality Baby Droid Medlem

    Blev medlem:
    21 mar 2013
    Inlägg:
    27
    Mottagna gillanden:
    115
    Telefon:
    Galaxy Z Fold2

    MINA ENHETER

    Telefon:
    Galaxy Z Fold2
    Asus PadFone 2

    Det finns ett problem som många har med sina mobila enheter. Många har en seperat mobil och tablet vilket innebär osynkroniserad datalagring. En följd av detta är att man har helt olika appar och media på de två enheterna, och i vissa fall har man också tecknat två olika abonnemang för båda enheterna. Detta vill Asus sätta stopp på genom deras lösning som heter PadFone.

    Vad är en PadFone? Precis som det låter är det två stycken enheter i ett namn – En tablet och en phone! Det som faktiskt gör att denna lösning sticker ur mängden är att det inte handlar om en produkt, utan två produkter – PadFone-telefonen och PadFone Station där man sätter in telefonen i för att sömlöst övergå till tabletläge.

    I denna recension recenserar jag andra generationens PadFone, PadFone 2. Jämfört med den tidigare modellen så har denna en mycket snabbare processor, 2GB RAM-minne, en större skärm på 4,7 tum, en 13-megapixlars kamera och stöd för 4G. Även PadFone Station har fått upgraderingar – Numera är det oerhört lätt att sätta in telefonen i PadFone Station, ungefär lika lätt som att koppla in en kabel i din telefon för att ladda den.

    Men okej, två enheter? Hur fungerar det? Jo, all hårdvara som minnesmoduler, processor och SIM-kort sitter i telefonen PadFone 2. PadFone Station består endast av en IPS-skärm med högtalare, videosamtalskamera och ett stort batteri. Man kan säga att PadFone Station är en skärm som man kan koppla till telefonen genom att sätta in den i PadFone Station. Vips, så förvandlas mobiltelefonen till en tablet.

    Tack vare detta är PadFone 2 en oerhört prisvärd produkt. Tablets består egentligen bara av mobilhårdvara, en större skärm och ett gigantiskt batteri. Då det bara är mobilhårdvara, kan man inte dela den med sin mobil för att spara pengar? Jo, det är just detta som PadFone 2 handlar om. Två enheter som delar en uppsättning mobilhårdvara – Processor, RAM, minnesmoduler, 4G-modem och kamera. Denna lösning gör även att man kan använda en och samma abonnemang för mobil data, vilket ytterligare sparar pengar. PadFone 2 sätter ett slut till dubbla abonnemang.

    Inuti förpackningen
    PadFone 2 med Padfone Stations förpackning är snygg och simplistisk. När man öppnar förpackningen möts man av PadFone Station till vänster och PadFone 2-telefonen på höger sida. Tar man upp dessa två enheter som är insvepta i skyddande plast finner man ett mycket robust textilfodral för PadFone Station, en mikrofiberduk, laddare, headset med S/M/L-buds för bästa möjliga passform, PadFone 2-kabel (Observera att detta INTE är micro-USB), en PadFone 2-kabel till MicroUSB-konverteringskabel, ett gemliknande föremål för att öppna SIM-kortshållaren samt en mängd olika häften för att konsumenten ska kunna komma igång med enheten så snabbt som möjligt. Dock är PadFone 2 ingen komplicerad produkt, vem som helst kan använda PadFone 2 direkt när den tagits ut ur förpackningen. Headsetet som finns i förpackningen har en headsetknapp och ljudet är riktigt bra och kan jämföras med andra in-earhörlurar i 500-kronorsklassen.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Utsidan
    PadFone 2 har ett hölje av metall, plast och glas. Telefonen har en metallram, en plastbaksida med Asus zen-mönster som återfinns överallt i deras sortiment och en framsida som till största del består av glas och skärmen i sig. Faktum att telefonen har en metallram gör att den får en premiumkänsla som man inte kan få av en Samsung Galaxy S3 då dess hölje består av 100% glansig plast som attraherar fingeravtryck. Baksidan av PadFone 2 är visserligen plast, men tack vare den speciella plasten och mönstret som PadFone 2 har så känns baksidan väldigt bra i handen då den har en konvex form, mönster som gör att greppet blir bättre samtidigt som den inte attraherar fingeravtryck. Plastbaksidan kan kan bytas ut utan verktyg, men det finns inget som är utbytbart bakom den. Batteriet är icke utbytbart och SIM-kortet matas in på sidan av telefonen. Precis som alla nyare telefoner har den pekkänsliga knappar på framsidan istället för fysiska knappar, och knapparna på sidan av telefonen, Av/på-knappen och volymreglageknapparna, är gjorda av metall och inte plast.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Utsidan av PadFone Station består av plast, men inte av glansig plast, utan matt plast. Detta har gjort att PadFone Station har blivit väldigt greppvänlig och har resistans mot fingeravtryck samt repor. Framsidan av PadFone Station är 100% glas med en Asus-logga i hörnet samt en videosamtalskamera. På baksidan av PadFone Station finner man själva ”dockan” där man sätter in PadFone 2.
    Utsidan av PadFone 2 är exceptionellt bra och utsidan av PadFone Station är genomtänkt och bra.

    [​IMG]
    [​IMG]

    Hårdvara
    Inuti PadFone 2 huserar en Quad-Core Snapdragon S4 Pro-processor klockad på 1.5 GHz som bygger på Snapdragons Krait-arkitektur. Detta betyder att telefonen använder sig av en Cortex A-15-liknande arkitektur och har Adreno 320-grafik, den snabbaste processorn och grafikchippet på marknaden i skrivandes stund. Tillsammans med detta får man 2 GB LPDDR2-RAM samt ett val mellan 16, 32 eller 64 GB internt minne. Något expanderbart minne finnes ej i telefonen, istället får man 50GB på Asus cloud-lagring, Asus Webstorage, under två år. Appar för Asus Webstorage finns för Windows, Android, iOS och Mac OS X, så kompabilitet är inget problem.

    Som referens i använder jag mig av en Samsung Galaxy S3 i9300 med en Quad-Core Exynos-processor på 1.4 GHz som är baserad på Cortex-A9-arkitekturen med 1GB RAM.

    [​IMG]

    Telefonerna benchmarkas i Quadrant Standard edition utan modifikationer av klockfrekvens.
    Som man kan se så är Asus PadFone 2 snabbare än Samsung Galaxy S3 och bland de snabbaste telefonerna på marknaden just nu. Under perioden jag har testat telefonen har jag inte märkt av några problem med lagg alls. Spel laggar inte tack vare det kraftfulla grafikchippet Adreno 320 och processorn, och multitasking fungerar MYCKET bättre på PadFone 2 då den har dubbelt så mycket RAM-minne jämfört med Galaxy S3 i9300 och alla iOS-baserade enheter. När telefonen är dockad i PadFone Station så har man även tillgång till program i pop-upfönster.

    Asus har verkligen expertis när det gäller hårdvara, och PadFone 2 är inte ett undantag. Dock så har jag märkt att det förekommer brus i hörlurarna (Kopplade till 3,5-millimetersuttaget) när ingen musik spelas. Detta bör en uppdatering kunna fixa då det inte finns något brus alls när man spelar musik eller spel. I övrigt är ljudkvalitén väldigt bra, både genom de inbyggda högtalaren i PadFone 2 samt dess docka och genom 3,5mm-uttaget. Man får även tillgång till en pop-uppanel där man kan ändra ljudlägena.
    När man har PadFone 2 dockad i PadFone Station kan man välja mellan olika laddningslägen, Intelligent Mode, Phone Preferred Mode och Power Pack Mode. Intelligent mode gör så att batteriet i både telefonen och tabletdockan går ned i samma takt, Phone Preferred mode gör att PadFone Station driver telefonen med sitt batteri. Power pack mode förvandlar PadFone Dock till en portabel laddare och laddar helt enkelt telefonen med sitt interna batteri.

    På anslutningsmöjlighetssidan så finner vi 4G, WiFi 802.11N, Bluetooth 4.0, a-GPS/GLONASS, FM-radio samt NFC-stöd.

    Skärm
    Asus PadFone 2 har en 4.7-tums IPS-skärm med upplösningen 1280x720 och Asus PadFone Station har en 10.1-tums 1280x800 IPS-skärm. Båda skärmarna är täckta med Corning Gorilla Glass med oleofobisk beläggning för att minska fingeravtrycken på skärmen. Detta är mer eller mindre standard för alla premiumtelefoner på marknaden just nu.

    Asus PadFone 2 har en speciell IPS-skärm som Asus kallar för Super-IPS. Denna skärm har en ljusstyrka på 550 nits, vilket slår de flesta produkterna på marknaden. Som jämförelse så har iPhone 5 en ljusstyrka på 539 nits och Samsung Galaxy S3 140 nits*. Högre ljusstyrka innebär att skärmen syns bättre i direkt solljus.

    IPS-panelen som finns i PadFone 2 har bra färgåtergivning, men inte lika mättade färger som Galaxy S3. Jämfört med en iPhone 5 så är skärmen i Asus PadFone 2 lite blekare. Svärtan i PadFone 2-skärmen är bra, men inte helt i nivå med iPhone 5. När det gäller svärta och mättade färger så slår Samsung Galaxy S3 alla sina konkurrenter på grund av dess AMOLED-panel. Dock sker detta på bekostnad av skärmljusstyrka, som jag nämnde tidigare.

    Skärmen som finns i PadFone Station är en 10,1-tums IPS-skärm med upplösningen 1280x800. Skärmens upplösning är relativt låg jämfört med iPad 3 som har en retina-skärm med upplösningen 2048x1536, men ändå så ser skärmen väldigt bra ut då man håller tablets på ett visst avstånd. IPS-skärmen i PadFone Station är bland en av de bästa jag har sett, bortsett från dess lägre pixeldensitet/upplösning. Jämfört med retina-panelen som finns inuti iPad 3 och iPad 4 så är skärmen i PadFone Station mycket ljusstarkare, färgerna är mer mättade och svärtan är bättre.

    *=Notera dock att Samsung Galaxy S3 har en antireflexiv AMOLED-panel vilket gör att den syns lika bra i solen som en IPS-baserad skärm på ca. 400 nits, men dock med en gul ton.

    Kamera
    PadFone 2 har en 1.2-megapixlars kamera på framsidan och en 13-megapixels kamera på baksidan. PadFone 2 är en av de få mobiltelefonerna som har en 13-megapixlarskamera på marknaden just nu. Inuti kameramodulen finns 5 linser för att bilden ska bli bättre. Bildkvalitén är bra både i makro- och autoläge. Jämfört med Samsung Galaxy S3 och iPhone 5 så producerar kameran i PadFone 2 lika bra bilder med ungefär lika bra detaljrikedom och skärpa men färgåtergivningen lite sämre och har en mörk nyans jämfört med Galaxy S3 och iPhone 5 som har samma kamerasensor. I mörker så blir det dock mycket brus, vilket gör Galaxy S3 och iPhone 5 ett bättre val när man tar bilder utan solljus. PadFone 2 har en LED-blixt som funkar väldigt bra under totalt mörker.

    Det viktiga med kameror är att jämföra den riktiga prestandan och inte med hjälp av megapixlar. Bilderna tagna med PadFone 2 i 13-megapixlarsläge är ungefär lika bra som bilderna tagna av en Samsung Galaxy S3 och iPhone 5. Nedan kommer ett par jämförelser mellan telefonerna.

    PadFone 2 till vänster, Samsung Galaxy S3/iPhone 5 till höger (Samma kamerasensor)
    [​IMG]
    100% inzoomning
    [​IMG]

    Mjukvara
    Asus har riktigt bra mjukvara. Telefonen har aldrig laggat eller hängt upp sig. I inställningar har Asus lagt till en speciell meny för energisparläge och ljud samt lagt in en meny för att kunna hitta alla wakelocks, något man vanligtvis inte kan hitta i icke-rootade Androidtelefoner. Låsskärmen känner vi igen från Android 4.1 Jelly Bean Stock och launchern är speciellt anpassad för PadFone 2. Det finns inte så mycket att prata om just launchern, den funkar som precis vilken launcher som helst och påminner mycket om Nova Launcher men utan alla avancerade inställningar som återfinns där.

    Asus har verkligen lyckats med att göra PadFone 2 till en riktigt bra produkt med hjälp av mjukvaran. När man sätter in PadFone 2 i PadFone Station så går man direkt in i Tablet mode utan några väntetider alls. Apparna som man öppnar i Tablet-läge är anpassade för tablets och när PadFone 2 inte är dockad med PadFone Station så öppnas programmen upp i vanligt telefonläge. Allt detta sker utan att behöva starta om enheten, helt sömlöst!

    Asus har gjort det extremt lätt att ta skärmbilder. På alla Androidtelefoner (Med PadFone 2 undantaget) måste man hålla in två knappar samtidigt eller alternativt svepa handflatan över hela skärmen, vilket inte är smidigt alls. På PadFone 2 så räcker det med att hålla in en av de tre touch-knapparna på framsidan!
    I tablet-läge finner man Androids on-screenknappar på botten av skärmen samt en knapp man endast kan hitta på Asus tablets – Pop-up-program. Dessa gör att man kan multitaska, men dock så saknas en pop-up-webbläsare. Annars så kan man få tillgång till miniräknaren, kalender, sociala nätverk m.m. genom de medföljande pop-up-programmen.

    Batteritid
    PadFone 2 har ett stort batteri på 2140 mAh och PadFone Station har ett batteri på 5000 mAh. Som jämförelse har iPhone 5 ett batteri på 1440 mAh och Samsung Galaxy S3 ett batteri på 2100 mAh. På grund av att PadFone 2 använder sig av Snapdragon S4 Pro-processorn så har den väldigt bra energieffektivitet. Under normal användning som består av två timmars surf, 30 minuters smsande, 30 minuteres spel och 4 timmars musik via Spotify varade batteriet i två dagar med wifi och mobilt data aktiverat. Samsung Galaxy S3 varade i precis en dag. Det verkar som att Asus inte bara har valt energieffektiv hårdvara men även optimerat Android för att spara batteri. Efter en närmare titt så kan vi se att Asus har åtgärdat två wakelockbuggar som finns i Android 4.1 Jelly Bean, något Samsung inte har gjort. Batteritiden är alltså oerhört bra.

    Asus uppger att man ska kunna få upp till 16 timmars taltid och 336 timmars standby-tid. Med PadFone 2 i PadFone Station ska man kunna få dubbel så lång taltid och standby.

    Slutsats
    Asus har verkligen lyckats med att skapa en tablet-mobiltelefonslösning som är mer eller mindre kompromisslös. Hårdvaran är snabb, mjukvaran är finslipad och designen av både telefonen och tablet-dockan är användarvänlig, snygg och har premiumkänslan många Android-enheter inte har. I förpackningen får man allt man behöver, inklusive ett fodral för PadFone Station och riktigt bra hörlurar som överraskade mig med dess ljudkvalité. Att kunna använda ett och samma abonnemang för 3G och att man har samma innehåll mellan tableten och mobilen är en riktig dealbreaker. Jag kan inte göra något annat än att varmt rekommendera denna produkt.
     
    speedster gillar detta.