Jo, överlag i Sverige så har samhällsutvecklingen sedan -50 talet gått mot att man tar död på detaljhandeln genom att bygga stora centrala handelsplatser med höga lokalhyror. De gamla stadskärnorna tas över av kontorsföretag och handeln flyttas i viss mån ut till anläggningar i anslutning till kommunikationer.
Särskilt i Stockholm som expanderar på bredden, pågrund av att stadens siluett är kulturminnesmärkt, får befolkningen problem med långa restider för att göra sin handel.
Därför började man på -50 talet att bygga någonting som kallas för "ABC städer". Arbete Centrum Bostad. Att man ska kunna utföra allting på samma plats helt enkelt.
I Stockholm idag så finns det därför ett hundratal med shoppinggallerior och andra typer av handelsplatser som drar köpkraft ut från stadens kärna. Turismen i Stockholm, inhemsk och utländsk, står för den största inkomstkällan i stadskärnan medan de som bor en bit utanför nästan aldrig har någon anledning att besöka. De flesta av de gamla specialistbutikerna är borta och är ersatta av kontorslokaler. Vidare har man rivit gamla fina hus för att göra effektivare företagslokaler. Det fenomenet kallas för gentrifiering, att företag flyttar in och människor flyttar ut.
Sverige är det enda landet i Europa som inte har fått sina städer sönderbombade utan istället medvetet gått in och rivit stadskärnor. I många andra länder har man dessutom, efter andra världskriget framförallt, renoverat trasiga byggnader istället för att ersätta dem.
Långt utlägg men mycket intressant ämne som ligger mig varmt om hjärtat

Click to expand...