[Telia] Fixed Wireless Access

Diskussion i 'Telia, Fello & Halebop' startad av 6150, 24 jun 2020.

 1. nu1mlock

  nu1mlock Teen Droid Medlem

  Blev medlem:
  29 sept 2009
  Inlägg:
  279
  Mottagna gillanden:
  50

  MINA ENHETER

  Av någon anledning så laddas sidan om när jag byter flik med mobilen, och det verkar inte sparas, så jag får glatt skriva om.

  Tele2 visar sina master på sin täckningskarta, men inte vilken frekvens.

  Din operatör kan berätta vilka grader du ska rikta din antenn om dom orkar.

  Du kan annars använda Cellular Tower and Signal Map för att se vilka frekvenser som finns på masterna. Det förutsätter dock att någon har använt deras app med din operatör och åkt runt för att registrera infon. Med appen kan du åka runt själv för att se vilka frekvenser som stöds.

  Mastens position stämmer troligtvis inte i Cellmapper om inte någon manuellt har ändrat - den läggs in på ett ungefär baserat på signalerna.

  När du vet rätt mast och frekvens, och har riktat in antennen så rekommenderar jag att du loggar in på din 4G-router och låser till den frekvensen, för att inte riskera att "hoppa över" till lägre frekvens och därmed lägre hastighet.

  Olika operatörer kan ha olika/samma mast med olika frekvenser.
   
  Last edited: 5 nov 2020
 2. Prelatur

  Prelatur Infant Droid Medlem

  Blev medlem:
  6 jul 2019
  Inlägg:
  1
  Mottagna gillanden:
  0
  Nokia FastMile 4G Receiver (4G05-A) är ett 4G modem med inbyggd antenn.
  Så simkortet sätts i denna och sedan kopplas den till routern med ethernet. Den strömförsöjs via PoE.
  Det går m.a.o. att sätta vilken router som helst bakom, så länge man kan fixa PoE, om man inte vill ha Telias router.
  Lösningen är bra eftersom man slipper förluster i antenn kablar.

  Här är specen för antennen i 4G05-A:
  Bands 7, 38, 40, and 41 are integrated with > 11 dBi fixed beamforming antennaBands
  1 and 3 are integrated with > 9 dBi fixed beamforming antennaBands
  20 and 28 are integrated with > 3 dBi fixed beamforming antenna

  Här finns manualen för den: https://fccid.io/2ADZR4G05A/User-Manual/User-manual-4452395

  För upp till 300 Mbit/s krävs Category 6. För Telias del så använder man då både Band 3 och 7.
  Så om man inte har bra mottagning på dessa så blir det de låga frekvenserna med max runt 60 Mbit/s. Eftersom de bara är 3 dBi på dessa band så är den inte optimal.
   
 3. 6150

  6150 Android Apprentice Medlem

  Blev medlem:
  18 nov 2012
  Inlägg:
  4 715
  Mottagna gillanden:
  1 952
  Operatör:
  Telia & Telenor
  Telefon:
  Samsung Galaxy S20+

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Telia & Telenor
  Telefon:
  Samsung Galaxy S20+
  Info:
  Främst för samtal. Endast Telia.
  Telefon 2:
  Samsung Galaxy S21 Ultra
  Info:
  Telia & Telenor.
  Telefon 3:
  Samsung Galaxy S10+
  Info:
  Reserv.
  Last edited: 21 feb 2021
 4. IsandroL

  IsandroL Infant Droid Medlem

  Blev medlem:
  13 sept 2020
  Inlägg:
  5
  Mottagna gillanden:
  12

  Hej jag har jobbat med Telia FWA sedan försäljningsstarten April 2020. Uppladdnings hastigheten för de ordinarie abonnemanget man kan teckna är 60Mbit/s och nedladdnings hastigheten är upp till 300Mbit/s.
  Skicka ett PM eller svara här om du önskar mer info
   
  night77, 6150 och bernard gillar detta.
 5. 6150

  6150 Android Apprentice Medlem

  Blev medlem:
  18 nov 2012
  Inlägg:
  4 715
  Mottagna gillanden:
  1 952
  Operatör:
  Telia & Telenor
  Telefon:
  Samsung Galaxy S20+

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Telia & Telenor
  Telefon:
  Samsung Galaxy S20+
  Info:
  Främst för samtal. Endast Telia.
  Telefon 2:
  Samsung Galaxy S21 Ultra
  Info:
  Telia & Telenor.
  Telefon 3:
  Samsung Galaxy S10+
  Info:
  Reserv.
  Cellmapper är ganska bra på att räkna ut sitens placering hyfsat exakt, och det finns olika sätt att ta reda på korrekt placering som användare av Cellmapper & placera siterna rätt.
   
 6. jenshoglin

  jenshoglin Infant Droid Medlem

  Blev medlem:
  26 maj 2021
  Inlägg:
  2
  Mottagna gillanden:
  8
  Ny på forumet men vill bara dela mina erfarenheter med Telia FWA.

  Jag har haft den här tjänsten sedan i november 2020 och jag skulle vilja säga att kvalitéten på tjänsten är väldigt varierande. Det är allt från hastighet man får ut till stabilitet på utrustningen som har levererats.

  Min Nokia fastmile är riktad mot en mast som ligger ungefär 3km bort (enligt installatören) plus att installatören sade att signalvärdena såg väldigt bra ut. När installatören gjorde ett speedtest så hade jag en hastighet på 80/30, vilket är ok enligt alla "upp till" regler. Killen åker hem och jag är glad att jag har min nya anslutningen.

  Speedtestet dagen efter fastnar på 9/9 och det går inte att komma högre. Jag väljer att dra ur PoEn ur Nokian för att starta om den. Det tar 5-10 minuter innan antennen är igång igen och jag får åter med ett speedtest 80/30. hmm, en gång ingen gång tänker jag. Några dagar senare händer det igen. 9/9 på speedtest. Efter att ha ringt telias support (som för övrigt inte har mycket koll på vad FWA är och hur det fungerar) så blir jag ombed att sätta i system vid dessa speedtest 9/9 tillfällen att starta om technicolor router och Nokia antenn. När jag frågar support personen om han menar allvar och försöker argumentera över varför detta händer så får jag svaret att jag är ovillig att lösa problemet. Ok, jag jobbar med teknik och vet lite om nät. Jag loggar in technicolor router och ser på WAN interfacet att det är satt till 10 Mbps.
  upload_2021-5-26_16-48-5.png

  Inte så konstigt att jag får 9/9 när själva uplinken är strypt. Efter en router + Nokia omstart så ser interfacet ut såhär:
  upload_2021-5-26_16-50-9.png

  jag ringer tillbaka till Telias support och frågar var detta händer, ärendet kopplas vidare till tekniker och snart 4 veckor senare har de fortfarande inte återkommer till mig.

  Det slutar dock inte där, det här WAN interfacet står konfigurerat i auto. Den aktiva utrustningen (nokian) förhandlar då fram vilken hastighet som skall användas mellan router och antenn. Detta är blir alltid 100 Mbps. Vilket mer eller mindre betyder att en Telia kund med FWA aldrig kommer kunna komma över 100. Tjänsten säljs som upp till 300 men tekniken begränsar det hela ner till 100. Interfacet bör stå i 1000 för att en kund som bor nära en mast, med klar sikt skall kunna få det Telia säljer.

  Man kan även skippa routern, det går att koppla Nokia boxen direkt in i datorn, då får man en publik IP tilldelad. Hastigheten på interfacet stannar även där (utan routern) på 100. Så detta är troligen en konfiguration i Nokia lådan.

  Andra tekniska observationer:
  DHCP tiden för själva WAN interfacet är 24h. Om man har lite otur så är DHCP releasen mitt på dagen. Jag sitter hemma och jobbar, sitter i videomöten och när Nokian får en ny IP så blir anslutningen obrukbar i ungefär 1 minut och mina möten kopplas ner.

  Logga in på Nokian:
  Efter mycket googlande så hittar jag ett sätt att "komma" in på Nokia lådan. Technicolor boxen skapar ett 192.168.1.x nät. Nokia lådan kan nås via https://192.168.0.1. Där finns en status vy över din signal, det finns ett admin interface men det verkar vara kontrollerat av telia.

  Den här sidan är jätte bra för att få mer info om själva signalen mot masten, vilka band som används osv osv:
  upload_2021-5-26_17-12-19.png

  Dock verkar det vara ping-pong mellan band, celler, signal och vilken hastighet jag får:
  upload_2021-5-26_17-13-49.png

  Sen har vi svarstiderna, spela online med telia FWA. Du kommer bli kickad för hög ping. På en svensk server så hoppar du mellan 25-150ms. Kolla på netflix, jodå det fungerar :)

  Hoppas ovan ger andra med samma frågetecken lite mer info om Telias FWA. Mitt alternativ är att gå tillbaka till surfsim med pott, vilket jag inte kommer göra. Så jag kommer fortsätta klaga i hopp om att Telia gör detta bättre.
   
  Marmbrandt, cobben, Cupcakes och 3 andra gillar detta.
 7. Yoko666

  Yoko666 Adult Droid Medlem

  Blev medlem:
  6 sept 2017
  Inlägg:
  630
  Mottagna gillanden:
  446
  Operatör:
  Telia
  Telefon:
  iPhone XS Max

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Telia
  Telefon:
  iPhone XS Max
  Telefon 2:
  Oneplus 7 Pro
  Telefon 3:
  iPhone 7
  Platta:
  Ipad Air 2
  Platta 2:
  Huawei Mediapad M2 8"
  Övrigt:
  För många... =)
  Har FWA på det stora hela värt det för dig? Tänker på vad du hade för lösning innan och om det här är så pass mycket bättre när det väl fungerar? Är det värt installstionskostnaden eller bättre att köpa en egen antenn som man har mer kontroll över?
   
 8. jenshoglin

  jenshoglin Infant Droid Medlem

  Blev medlem:
  26 maj 2021
  Inlägg:
  2
  Mottagna gillanden:
  8
  Tanken med FWA är super bra och jag är övertygad att min utrustning är fel konfigurerad eller inte optimerad. Men problemet är att Telias support inte återkommer. Så jag har inte riktigt bestämt mig än om det är värt det eller ej. Det kommer kännas mer när jag skall börja betala 499kr/mån.

  Jag signade på ett upplägg på 24 månader där jag fick de första 12 utan kostnad. Så än så länge har jag "bara" betalat installationskostnaden på 7200kr. Så här i efterhand nu när jag vet detaljerna kring hur installationen går till så tycker jag att det är ganska högt pris, Telia skickar ut ett paket med alla utrustning, installatören kommer och hittar i vilken riktning Nokian skall sitta och gör en genomföring rakt igenom huset där routern placeras. Detta på 1-3 meters höjd. Installatören får inte klättra högre än så.
   
  Moby och Yoko666 gillar detta.