Google firar 25 år – listar de 25 största händelserna i Google Sök

Postat:
13:35 - 2023-09-27
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
5

Under större delen av september har Google firat 25-årsjubileum och avslutar nu månaden med att introducera en doodle på startsidan för Google sök som visar Google-logotypens förändring över tid. Sökjätten har också publicerat en rad blogginlägg där de bland annat går igenom de tjugofem största händelserna i Google sök och ytterligare tjugofem punkter med information om Googles datacenter och kontor samt de tio största händelserna inom AI.

Googles logotyp genom tiderna

Googles logotyp har genomgått förhållandevis få förändringar under bolagets 25-åriga historia. Den första stora förändringen kom 2010 vilken åtföljdes av en ny platt logotyp som avtäcktes 2013. Under 2015 introducerades logotypen de flesta känner igen från idag, med det nya typsnittet ”Product Sans” som Google själva skapat.

Största händelserna inom Google Sök

För den som vill ta del av hela Googles historia finns en interaktiv tidslinje publicerad på Googles hemsida som sträcker sig från starten 1996, då grundarna Larry Page och Sergey Brin möttes medan de studerade datavenskap vid Stanford University och började fila på BackRub-algoritmen som lade grunden för sökmotorn, fram till lanseringen av Googles senaste tjänster.

I Googles blogg listar sökjätten 25 av de största händelserna inom sök enligt nedan:

2001: Google Bilder

När Jennifer Lopez deltog på Grammy Awards under 2000, blev hennes djärva Versace
klänning en direkt modeikon – och den mest populära sökfrågan på Google. På den tiden var
sökresultatet bara en lista med blå länkar, vilket gjorde det väldigt svårt att hitta en bild på
klänningen. Detta inspirerade Google till att ta fram Google Bilder.

2001: “Menade du?”

”Menade du” med förslag på rättstavning, var en av Googles första tillämpningar av maskininlärning. Om din sökförfrågan innehöll ett stavfel (exempelvis “abbonnemang”) hjälpte Google dig att hitta hemsidor med samma felstavning, som oftast inte är de bästa sidorna om ämnet. Över åren har Google utvecklat nya AI-drivna tekniker för att säkerhetsställa att du hittar det du söker efter, trots att du tryckt på fel tangenter.

2002: Google News

Under de fruktansvärda händelserna den 11 september 2001 hade människor svårt att hitta aktuell information i Sök. För att möta behovet av nyheter i realtid, lanserades följande år Google Nyheter med länkar till en uppsättning källor för varje given händelse.

2003: Påskägg

Google har under åren utvecklat många smarta Easter eggs som gömts i sök. Under 2003, gav ett Googles första Easter eggs svaret på livet, universum och allting, och sedan dess har miljontals människor vridit sina sidor snett, gjort en ”barrel roll”, njutit av en rolig recursive loop och hyllat popkulturella händelser.

2004: Autocomplete

Visst vore det trevligt att kunna skriva lika snabbt som du tänker? Med Autocomplete-funktionen som först lanserades som ”Google Suggest” förutser Google automatiskt frågor i sökfältet direkt när du börjar skriva. Idag minskar autocomplete i genomsnitt tangenttryck med 25 procent och sparar uppskattningsvis över 200 år av skrivtid per dag.

2004: Lokal information

Tidigare förlitade vi oss på traditionella telefonböcker eller ringde 118 118 för att skaffa oss företagsinformation. Sedan kom internet som öppnade upp för lokalt upptäckande, exempelvis “pizza i Norrköping” eller “frisör i Piteå”. Under 2004, adderade Google Local relevant information till företag som karta, vägbeskrivningar och recensioner. Under 2011 tillkom funktionen klicka för att ringa på mobilen, som gjorde det enkelt att få kontakt med företag ute på språng. I genomsnitt driver Sök mer än 6.5 miljarder kontakter till företag varje månad, bestående av telefonsamtal, vägbeskrivningar, beställning av mat och bordsbokning.

2006: Google Översätt

Googles forskare började under 2002 utveckla maskinöversättningsteknik för att hantera språkbarriärer på internet. Fyra år senare lanserades Google Översätt med textöversättningar mellan arabiska och engelska. Idag stöder Google Översätt mer än 100 språk, med 24 språk tillagda förra året.

2006: Google Trends

Google Trends togs fram för att förstå vilka trender som är aktuella i sök med samlad data (och för att ta fram Googles årliga Year in Search). Idag är Google Trends världens största kostnadsfria databas av sitt slag, vilket gör det möjligt för journalister, forskare, akademiker och varumärken att utforska vilka trender som är aktuella och hur sökningar förändras över tid.

2007: Universal Search

Hjälpsamma sökresultat inkluderar relevant information i olika format, som länkar, bilder, videor och lokala resultat. För att förbättra sökresultatet ändrade Google deras system för att möjliggöra att söka efter alla innehållstyper samtidigt, bestämma när och var resultat skulle smälta samman och leverera resultat på ett tydligt och intuitivt sätt. Resultatet blev Universal Search och var vid den tidpunkten Googles största förändring av sök.

2008: Google mobilapp

Med ankomsten av Apples App Store lanserade Googles första Google mobilapp för iPhone. Funktioner som autocomplete och ”Min plats” gjorde sökningen enklare med färre tangenttryckningar och var särskilt hjälpsamt på mindre skärmar. Idag kan du göra mycket med Google-appen som är tillgänglig på både Android och iOS. Allt från att få hjälp med en matteläxa genom Lens till att få tillgång till visuella översättningsverktyg med bara en knapptryckning.

2008: Röstsök

Under 2008 introducerades möjligheten att söka genom rösten på Googles mobilapp, som sedan även kom till desktop under 2011. Med röstsök kan människor söka genom att använda sin röst med en enkel knapptryckning. Idag är röstsök särskilt populärt i Indien där dagliga röstsökningar nästan är dubbelt så hög som det globala genomsnittet.

Google Voice Search i Android 1.5 Cupcake

2009: Emergency Hotlines

Efter ett förslag från en mamma som hade svårt att hitta giftinformation efter att hennes dotter svalt något potentiellt farligt, skapades en informationsruta med giftinformationscentralens telefonnummer högst upp på sökresultatsidan. Sedan denna lansering har Google utökat nödnummer för kritiska behov, som i självmordsförebyggande syften.

2011: Bildsök

Ibland kan det vara svårt att beskriva med ord vad du söker efter. Därför lanserade Google Bildsök som möjliggjorde att man kan ladda upp vilken bild som helst eller en bilds URL och hitta vad det är och vart bilden finns på internet. Denna uppdatering var även början för det som senare skulle bli Lens.

2012: Knowledge Graph

För att göra det enklare att få snabba svar introducerade Google Knowledge Graph, en omfattande samling av människor, platser och föremål i världen och hur de är relaterade till varandra. Knowledge Panels, den första funktionen drivet av Knowledge Graph gav en snabb översikt av information om ämnen som kändisar, städer och idrottslag.

2015: Populära tider

För att hjälpa användare att se vilka tider som är mest hektiska på platser som andra besöker som restauranger, butiker och museum lanserade Google populära tider i Sök och Kartor.

2016: Upptäck

Genom att lansera ett anpassat personligt flöde (numera kallat Upptäck) hjälper Google människor att upptäcka skräddarsytt innehåll utifrån deras intressen utan att behöva söka direkt i Google-appen.

2017: Lens

Google Lens förvandlar din kamera till en sökning genom att titta på objekt i bilder och jämföra dem med andra bilder och därefter rangordna bilderna baserat på deras likhet och relevans till originalbilden. Nu kan du söka på det du ser i Google-appen. Idag registrerar Lens mer än 12 miljarder visuella sökningar per månad.

2018: Översvämningsprognos

För att hjälpa människor att bättre förbereda sig inför kommande översvämningar skapade Google prognosmodeller som förutsäger när och var förödande översvämningar kommer att inträffa med hjälp av AI. Prognosen lanserades till en början i Indien och idag har Google utökat översvämningsvarningar till 80 länder.

2019: BERT

En stor del av det som gör Sök hjälpsamt är Googles förmåga att förstå språk. År 2018 introducerade Google och öppnade källkoden till neutral nätverksbaserad teknik för att träna språkmodellen: BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers). BERT gör Sök mer hjälpsam genom att bättre förstå språk, vilket innebär att BERT tar hänsyn till hela sammanhanget av ett ord. Efter noggrann testning under 2019 funkar BERT nu på över 70 språk.

2020: Shopping Graph

Onlineshopping blev mycket enklare och mer omfattande när Google gjorde det gratis för alla återförsäljare eller varumärken att visa sina produkter på Google. Samtidigt introducerades också Shopping Graph, en AI-driven databas av ständigt uppdaterande produkter, säljare, varumärken, recensioner och lokala lager som idag består av 35 miljarder produktlistor.

2020: Hum to Search

För att bespara dig frustration när du inte kan komma ihåg melodin som fastnat i ditt huvud lanserades Hum to Search i Google-appen. Funktionen använder maskininlärning och identifierar potentiella låtmatchningar efter att du nynnat, visslat eller sjunger en melodi. Du kan sedan utforska information om låten och artisten.

2021: Om resultatet

För att hjälpa människor fatta mer informerade beslut om vilka resultat som är mest användbara och pålitliga för dem, lade Google till “Om resultatet” bredvid de flesta sökresultat. Funktionen förklarar varför ett visst resultat visas för dig och ger mer kontext om innehållet och dess källa, baserat på bästa praxis från experter inom informationskompetens. “Om resultatet” är nu tillgängligt på alla språk där Sök är tillgängligt.

2022: Multisearch:

För att hjälpa dig att hitta den information du letar efter, oavsett hur knepigt det kan vara – skapades ett helt nytt sätt att söka med text och bilder kombinerat genom Multisearch. Nu är det möjligt att ta en bild av din matgrupp och lägga till texten ”soffbord” för att hitta ett matchande bord. Multisearch lanserades först i USA, och är nu tillgängligt globalt genom mobilen, på alla språk och i alla länder där Sök är tillgängligt.

2023: Search Labs & Search Generative Experience (SGE)

Varje år utförs hundratusentals experiment i Sök för att göra Google mer hjälpsamt. Med Search Labs kan du testa experimenten i tidiga skeden och ge feedback direkt till teamen som arbetar med dem. Det första experimentet, SGE, tar med sig kraften från generativ AI direkt till Sök. Genom SGE kan du få en översikt över ett ämne med AI-drivna sammanfattningar och hänvisningar för att utforska mer med naturliga uppföljningsfrågor.

Skriv fritt men var god följ vår kommentarspolicy. Tack!