Google visade upp sin vision för smartglasögon redan våren 2012: Project Glass som sedermera blev till Google Glass. Satsningen var före sin tid och Glass blev aldrig en konsumentprodukt, men nu har tiden hunnit ikapp.
Under gårdagskvällen lanserade Google nya operativsystemet Android XR för headsets och smartglasögon. XR står för ”extended reality” vilket på svenska kallas utökad verklighet. Samlingsnamnet inkluderar förstärkt verklighet, virtuell verklighet och blandad verklighet.
Snart tretton år efter Project Glass verkar Google ha ett par nya egna smartglasögon på gång. Google har fortfarande inte bekräftat produkten, men allt pekar på att sökjätten kommer använda Android XR och Gemini till en modern variant av Glass.
Wired har testat en Google-prototyp som kör Android XR. De ser ut som ett par klassiska Buddy Holly-brillor och skulle kunna misstas för vanliga glasögon. Här är några av Wireds intryck av glasögonen:
- Genom Project Astra kan frågor ställas om allt man tittar på. Glasögonen ser vad du ser och hör vad du hör och kan resonera kring tal, ljud och bild.
- Det går att be Gemini att städa upp i det virtuella gränssnittet och arrangera om appar, så man slipper göra det själv.
- Gemini kan kommentera Youtube-videor, likt fotbollsmatcher, i realtid.
- Glasögonen går att få med recept så de korrigerar synfel.
- Google har även en variant som är solglasögon.
- Bekväm passform.
- Merparten av beräkningskraften sker i en ansluten smartphone: det är ett trådlöst tillbehör till mobil.
- Google säger att glasögonen har en hel dags batteritid.
- Glasögonen har inbyggd skärm men det kan även gå att skaffa enheten utan skärm eller med olika typer av displayer.
- Skärmen aktiveras genom ett tryck på ramen.
- Appar likt Maps kan visa vägbeskrivningar direkt i användarens synfält.
Andra som testat prototypen – likt 9to5google – har också överöst enheten med lovord som om glasögonen inneburit en revolution. Priset kan dock bli därefter. Ett överkomligt pris är inte att räkna med för de första generationerna eftersom det är spjutspetsteknik.
Rubriken har justerats