För en tid sedan introducerade Google tjänsten familjegrupper i Sverige som gör det möjligt att på ett överskådligt vis dela Googles tjänster med familjen. Vid tillfället för premiären saknades dock ett flertal funktioner; bland annat stöd att dela Play-appar, spel och filmer familjemedlemmar emellan.
Nu har Google introducerat stödet för familjebibliotek även i Sverige vilket innebär att svenska användare kan dela ett bibliotek med upp till fem stycken familjemedlemmar. För att komma igång krävs först och främst att en administratör skapar en familjegrupp genom sajten families.google.com. Därefter är det möjligt att genom samma sajt bjuda in medlemmarna för åtkomst till det gemensamma Play-biblioteket. Eftersom utvecklarna kan styra över om en app skall vara delbara eller ej är inte allt innehåll i Play tillgängligt för familjedelning.
Registrera dig för Familjens bibliotek
- Öppna appen Play Butik
.
- Uppe till vänster trycker du på Meny
![]()
Konto
Familj
Registrera dig för Familjens bibliotek.
- Konfigurera Familjens bibliotek genom att följa anvisningarna på skärmen. Om du inte är med i någon familjegrupp måste du skapa en först.
För den som vill ha utökad kontroll över familjens enheter har Google släppt tjänsten Family Link som består av en administrationsapp och en klientapplikation som installeras på enheterna som skall administreras.
För familjegrupper är det för närvarande möjligt att gemensamt dela på följande tjänster:
- Kvalificerade köpta Play-appar, spel, filmer, TV-program och böcker.
- Familjeprenumeration på Google Play Music.
- Familjeprenumeration på YouTube Music Premium, eller YouTube Premium
- Google Kalender
- Google Notes (tidigare Keep)
- Google Foto
- Family Link
Google Familjegrupper fungerar inte för användare med G-Suite-konton.