Likt så många andra tillverkare tjuvstartade LG Mobile World Congress i Barcelona i Spanien. Allra viktigast i LG:s mobila produktflotta är förstås G-serien, vilken i år har kommit till nummer 6 i ordningen. LG G6 gör entré.
Swedroid bjöds in att närvara på LG:s pressevent, och efter den officiella presentationen fick vi chansen att leka lite med flaggskeppet G6. Nedan följer våra första synpunkter och våra samlade intryck efter en kort men intensiv lekstund.
LG G6 bygger kring en 5,7 tum stor skärm med den aningen udda upplösningen 1440 x 2880 pixlar. Den här upplösningen resulterar i ett bildförhållande om 18:9 (2:1) och är noterbart mer utdragen än det normala bredbildsformatet 16:9. Pixeldensiteten är med 565 PPI tämligen hög, och skärmen är därmed mycket skarp.
Systemplattformen är till somligas förtret Qualcomm Snapdragon 821, det vill säga fjolårets snabbaste chipp från Qualcomm – inte den snabbare och energieffektivare uppföljaren Snapdragon 835 som väntas bli 2017 års chippflaggskepp från Qualcomm. RAM-bestyckningen är trevliga 6 GB LPDDR4 och lagringsminnet mäter 64 eller 128 GB, beroende på vilken version man väljer.
Ett trevligt tillskott i år är att G6 har fått en IP68-klassning, vilket innebär att den är vatten- och dammresistent till skillnad från föregående generationer ur G-serien. Detta är något som är hett efterfrågat bland konsumenterna och LG tycks ha lagt örat mot marken och lyssnat på folkets viskningar. Yttermåtten uppges vara 148,9 x 71,9 x 7,9 millimeter och vikten är 163 gram och G6 är med det, oss veterligen, den på höjd och bredd just nu minsta 5,7-tumstelefonen på marknaden.
Mjukvaran består av Android 7.0 Nougat med version 6.0 av LG:s egenutvecklade gränssnitt Optimus UX ovanpå. Vi anser att LG:s gränssnitt som putsas och blir lite bättre för varje generation kanske inte är det allra mest eleganta och visuellt tillfredsställande, men rent funktionellt är det riktigt bra. Med vettiga funktionstillskott utan att gå för långt och skapa ”bloat”, samt ett mycket responsivt grafiskt gränssnitt bjuder G6 på en allt som oftast behaglig användarupplevelse.
I den allra senaste versionen av Optimus UX har LG ytterligare skalat av onödigt bloat och G6 bjuder på den renaste och bästa upplevelsen som vi har sett i en LG-telefon hittills, med snabba animationer och silkeslena övergångar.
Det yttre
G6 känns genast som en helt annan typ av telefon än den modulära företrädaren G5. Vi ansåg förvisso att det var ett tappert försök av LG att göra G5 modulär, men det stod snabbt klart att det aldrig egentligen hade någon chans att bli en succé. Med G6 tar LG istället ett steg tillbaka till en mer traditionell telefontyp, och genom att ta ett steg tillbaka har de samtidigt gett sig själv utrymme att lyfta blicken och ta tre stora steg framåt.
G6 känns tack vare en gedigen men ganska tunn metallram och ett mjukt rundat bakstycke av glas påtagligt exklusiv i handen, även om vårt allra första intrycket var att bakstycket var av plast, eller gummi. Det initiala ”plastintrycket” uppstår på grund av den mjuka rundningen utmed kanterna samt att bakstycket tycks ha fått någon form av ytbehandling – sannolikt för att öka greppvänligheten samt reptåligheten – vilket ger bakstycket en slags mjukhet som man annars inte associerar med glas. Då ytan är högblank blir telefonen som väntat en fingeravtrycksmagnet – inte minst den svarta versionen.
Tack vare skärmen med ett bredare bredbildsformat än normalt, 18:9 (eller 2:1) jämfört med 16:9 och tunna ramar, har LG kunnat göra telefonen skapligt lättanvänd även med enhandsfattning, jämfört med andra telefoner med en skärm på hela 5,7 tum. Vi finner att bildformatet 18:9 är mycket behagligt i de allra flesta situationerna, och den extra höjden i porträttläge eller extra bredden i landskapsläge var något vi snabbt lärde oss att uppskatta. Skärmens udda bildförhållande har dock även en baksida, vilket vi återkommer till i mjukvarukapitlet här nedan.
Skärmen är för övrigt av LCD-typ (IPS) och vi bjuds på stöd för HDR10 som möjliggör videouppspelning för HDR med 10 bitars färgdjup. Upplösningen är på 1440 x 2880 pixlar och skärmens fyra hörn har rundats på samma vis som Palm Pre, om nu någon minns den. Skärmen som sådan är av ypperlig kvalitet och vi upplevde den långa stunder som lika bra som de allra bästa AMOLED-skärmarna, med utmärkta betraktningsvinklar och kristallklara färger och en bra maximal ljusstyrka. Under dunklare förhållanden ser man för all del genast att det rör sig om en LCD-skärm, på grund av LCD-teknikens bristande svärta som omöjligen kan matcha AMOLED, men under mässhallens mycket starka belysning kunde vi i princip aldrig se några som helst tecken på att svärtan var bristfällig.
Volymknapparna som är snyggt infällda i metallramen tycks vara tillverkade av metall och håller hög klass. Klickkänslan är god och motståndet gör att man undviker en del onödiga knapptryckningar då man exempelvis plockar upp telefonen ur fickan eller bara handskas med den rent allmänt. Volymknapparna sticker därtill ut tillräckligt mycket från telefonens metallram för att man enkelt skall kunna treva sig fram i blindo – även med tunna fingervantar.
Strömknappen, placerad nedan kameralinserna på telefonens bakstycke, är rund och har fått en lite strävare yta än det högblanka bakstycket i övrigt. Klickkänslan är god och vi har inga som helst problem att treva oss fram till knappen i blindo. Strömknappen extraknäcker därtill som fingeravtrycksläsare och tycks vara ytterst rapp – precis som vi har kommit att förvänta oss det senaste året.
I telefonens fotände, infälld i metallramen, återfinner vi en monohögtalare. Detta är lite av en besvikelse då vi alltid föredrar frontriktade stereohögtalare, och det känns som att LG har fått kompromissa lite för att kunna erbjuda en mycket tunn metallram, men vi anser i alla fall att ljudet såvitt vi kan avgöra är godkänt. Det är svårt att avgöra huruvida ljudet är kvalitativt eller inte på ett bullrigt mässgolv, men den maximala ljudstyrkan var åtminstone tillfredsställande.
I fotänden återfinns även USB Typ C-porten för exempelvis laddning och anslutning till en dator. På tal om laddning så saknar tyvärr den europeiska versionen av oklara skäl stöd för trådlös laddning, till skillnad från den nordamerikanska versionen. Vi är bedrövade att så få telefoner numera har stöd för en teknik som vi anser borde ha varit standard på alla premiumtelefoner vid det här laget. Sedan 2013–2014 har utvecklingen gått åt rakt fel håll, vad detta berör.
Mjukvaran
Mjukvaran bygger i skrivande stund på Android 7.0 Nougat med en säkerhetspatch daterad den 1 mars, något som är anmärkningsvärt med tanke på att vår hands on skedde den 27 februari. LG har lyckats hitta en säkerhetspatch från framtiden.
Ovanpå Android finner vi förstås den senaste versionen (v6.0) av LG:s gränssnitt Optimus UX, och tycka vad man vill om tillverkarnas Androidgränssnitt men LG tycks definitivt vara på väg i rätt riktning med ett avskalat och snabbt gränssnitt utan drösvis av appar och funktioner som ytterst få någonsin använder eller önskar. Vi är kanske inte stormförtjusta i gränssnittets grafiska design och färgval, men vi kan konstatera att LG har lyckats motstå frestelsen att kasta in funktion efter funktion och app efter app.
Telefonens gränssnitt är nästan utan undantag mycket snabbt och följsamt och vi har heller inte stött på problem i form av långsamma appinstallationer eller att appar startar långsammare än vad vi förväntar oss vid.
De flesta problemen vi har stött på har varit av en annan art: på grund av skärmens udda bildförhållande 18:9 (2:1) har vi fått varningsmeddelanden från flertalet appar som inte har stöd för det här formatet. Apparna går fortfarande utmärkt att köra, men i regel sträcks då gränssnittet ut till att fylla hela skärmen. I enstaka fall har den här utsträckningen resulterat i att skärmelement som knappar har slutat att svara på våra pek och tryck.
Ett annat problem med skärmens lite udda bildförhållande är att vi vid videouppspelning i exempelvis YouTube får stå ut med svarta ”sorgekanter” till höger och till vänster, i landskapsläge. Standardvideoformatet 16:9 är inte tillräckligt brett för att fylla ut hela G6-skärmens 18:9-format. Enligt uppgift har Amazon Prime Video redan nu stöd för 18:9-formatet, och enligt LG är även Netflix på väg, men den som köper en LG G6 får nog vänja sig vid en del mindre kompatibilitetsproblem från olika videotjänster och i vissa appar ett tag framöver.
Kameran
Kamerorna på baksidan är två till antalet, båda med en sensorstorlek om 13 megapixlar. Ena kameran har en kraftig vidvinkellins med ett bländarvärde om f/1,8 medan den andra, med en bländare på f/2,4, tar fotografen närmare objektet, det vill säga mer inzoomat. Att växla mellan dessa tu kameror är tack vare att LG har haft ett nära samarbete med Qualcomm mycket följsamt.
LG uppger att de genom samarbetet med Qualcomm har lyckats ge G6 och dess Snapdragon 821 stöd för viss funktionalitet som annars endast finns i Snapdragon 835, vilket alltså bland annat har möjliggjort den nästan sömlösa växlingen mellan de tu kamerorna. Vi noterar även att G6 är mycket snabb att fånga bilder: såväl autofokus som slutare reagerar nästan omedelbart, och att ta många bilder i snabb följd är inga problem.
LG har sedan några år tillbaka enligt oss på Swedroid den sannolikt bästa kameramjukvaran på marknaden, i någon smartphone, och G6 är inget undantag. Gränssnittet är lättanvänt, snyggt, snabbt och oerhört funktionsrikt – för den som så önskar. Autoläget är precis så simpelt som det skall vara för ”peka och skjut”-fotografering, men den som vill grotta ned sig i kamerainställningar bjuds på en rejäl godispåse om denne växlar till det manuella kameraläget.
Prestanda och systemchipp
LG har har satsat på fjolårets Qualcomm Snapdragon 821-plattform som är en mindre vidareutveckling av Snapdragon 820 (Q4 2015) som sitter i föregångaren LG G5.
I jämförelse med Googles Pixel-telefoner eller OnePlus 3T, vilka bägge bygger på Snapdragon 821, är prestandan jämförbar och därför mycket god. Gränssnittet är följsamt och vi stöter inte på något nämnvärt mikrolagg under vår kortare session med telefonen. Kameramjukvaran upplevs också som rapp generellt sett men också vid byte mellan den bakre och främre kameran samt vid växling mellan vidvinkel och normalzoom.
Snapdragon 835 är ett stort kliv framåt i jämförelse med Snapdragon 821 utöver bara den ökade prestandan och lägre strömförbrukningen. Qualcomm utlovar en reducering av energiförbrukningen med 25% parallellt med en prestandaökning på 27% samtidigt som chippet är 35% mindre.
Snapdragon 835 | Snapdragon 821 |
10 nm Samsung FinFET | 14 nm Samsung FinFET |
UFS 2.1 ~1GB/s+ | UFS 2.0 ~530MB/s |
USB Type C 3.1 PD 3V, 9V, 12V @ 3A | USB 3.0 |
HDM 2.0 | - |
Quick Charge 4.0 | Quick Charge 3.0 |
Gigabit LTE 1Gbit/s | LTE CAT-16 600Mbit/s |
LPDDR4x 0,6V | LPDDR4 1,1V |
UFS 2.1 (~1GB/s) | UFS 2.0 (~500MB/s) |
Bluetooth 5.0 | Bluetooth 4.2 |
802.11ad | - |
802.11ac wave 2 | 802.11ac |
4x Kryo 280 2,45 GHz 4x Kryo @ 1,9 GHz | 2x Kryo @ 2.15 GHz 2x Kryo @ 1.6 GHz |
Adreno 540 | Adreno 530 |
Tabellen ovan som endast redovisar en del av nyheterna i Snapdragon 835 gör det svårt att undra om LG inte hade gjort klokt i att vänta några månader och släppa G6 med Snapdragon 835 istället för att få ut telefonen på butikshyllorna snabbast möjligt. Listan över nytillkomna funktioner och nytillkommet protokollstöd är diger och innehåller en rad viktiga nyheter som Bluetooth 5.0, 802.11ad, 802.11ac wave 2, USB 3.1 (PD 3, 9, 12V@3A), Quick Charge 4.0, HDMI 2.0 (4K@60Hz), UFS 2.1 och SD 3.0 m.fl.
Vi känner att prestandan ändå är bra nog i LG G6 och Snapdragon 821, och telefonen uppvisade inga som helst tendenser till överhettning eller onormalt hög värmeutveckling under vår kortare testperiod i mässhallen, men vi bedrövas ändå att gå miste om alla andra nyheter i 835, samt att gå miste om den lägre strömförbrukningen.
Enhet | AnTuTu system | AnTuTu 3D | GeekBench 4 (multicore) |
LG G6 (S821) | 142000 | 50566 | 4016 |
Huawei P10 Plus (K960) | 147966 | 52795 | 6299 |
OnePlus 3T (S821) | 165719 | 63807 | 4331 |
Google Pixel XL (S821) | 139064 | 58514 | 4297 |
Observera att mjukvaran i LG G6 ännu är i ett betastadie och att den uppmätta prestandan således inte nödvändigtvis är representativ för hur G6 kommer prestera då den når ut till våra butikshyllor.
Sammanfattning
Låt oss säga det genast: LG G6 är sannolikt LG:s bästa telefon sedan G2. Självfallet är den det, säger kanske någon; tekniken går snabbt framåt så naturligtvis är G6 minst lika bra som G2. Men vi talar alltså om hur bra vi upplever att telefonerna är för sin respektive tidsperiod.
LG G2 slog ned som en bomb då den släpptes, som en fullkomlig överraskning. Få hade sannolikt förväntat sig en så kompetent pjäs från LG, inklusive Swedroids redaktion, men när dammet hade lagt sig kunde vi inte göra annat än att utse G2 till årets telefon 2013.
Dessvärre för LG lyckades de inte upprepa samma bragd med G3, G4 eller ens med den intressanta modulära G5. Ingen av dessa tre telefoner var för all del dålig, med de räckte heller inte riktigt till mot de bästa konkurrenterna. Vi anser dock – om än efter en mycket kort tid tillsammans – att LG med G6 har lyckats hitta tillbaka till vinnarspåret.
Trots en del brister såsom att de tvingades använda ett systemchipp av fjolårsstandard och att det är en del mjukvaruproblem rörande skärmens udda bildformat som måste lösas, känner vi att LG med G6 är tillbaka på allvar.