Kinesiska shopping-appar likt Temu och Shein har blivit mycket populära inte bara i Sverige utan även globalt. I USA var Temu den mest nedladdade appen i App Store alla kategorier för andra året i rad. Enligt e-handelsindikatorn handlade drygt 500 000 svenskar från Temu och Shein bara i oktober.
Temu ska i snitt ha skickat 2,3 miljoner paket i månaden till Sverige under 2024. Apparna har dock fått hård kritik. Dagens nyheter har i en serie artiklar tagit upp anklagelser om att Temu och Shein skadar svenska företag, har stor klimatpåverkan, att varorna kan innehålla farliga ämnen, samt att produkterna tas fram under tvivelaktiga förhållanden.
Sofia Larsen, vd för Svensk handel, säger att svenska företag tappar marknadsandelar för att det är omöjligt att konkurrera med apparnas låga priser. Hon menar att konkurrensen satts ur spel eftersom de kinesiska butikerna inte behöver följa Sveriges och EU:s regelverk. Giftiga ämnen har flera gånger upptäckts i privatimporterade varor, något som bland annat uppmärksammats av SVT. Slit och släng-produkterna sägs även kunna ha bristande elsäkerhet.
Konsumentverket och andra europeiska myndigheter har anklagat Temu för vilseledande marknadsföring. EU undersöker samtidigt huruvida Temu säljer olagliga produkter. Forbes rapporterade i våras att Temu och Shein skickar motsvarande 88 full-lastade Boeing 777 med varor till kunder i västländer varje dag. Utsläppen är så stora att Shein för några månader sedan utsågs till branschens största miljöbov.
Produktionen har även kritiserats. I ett reportage tidigare i december besökte DN fabriker där kläder sys för shopping-appar likt Temu och Shein. Intervjuade arbetare nämnde tuffa arbetsförhållanden med pass från tio på förmiddagen fram till nära midnatt, samt som högst ett par lediga dagar i månaden.
Varken Temu eller Shein har egen tillverkning utan är istället plattformsbolag som kopplar ihop konsumenter med tillverkare. Temu hävdar att noggranna kontroller genomförs av säljarna och att säljare måste teckna avtal om att varorna är säkra och att de följer reglerna där produkterna säljs.
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har tillsammans med Liberalerna nu lagt fram förslag på att begränsa kinesisk import, genom att efterlikna franska metoder mot ultrasnabbt mode. Specifikt företag som introducerar uppemot 10 000 nya produkter om dagen ska begränsas. Enligt Financial Times arbetar även EU på restriktioner av lågprisapparna.
Källor:
- Giftiga ämnen i shoppingjättarnas varor – så ska du tänka som konsument
- Temu får hård kritik av Konsumentverket och andra europeiska konsumentskyddsmyndigheter
- Shein is officially the biggest polluter in fast fashion
- Många svenskar handlar från Temu och Shein – ”helt omöjlig konkurrens”
- Jobb till midnatt och minimal ersättning – sanningen bakom billiga Shein-kläder
- Var en klimathjälte – handla på Shein?
- Klimatministern rasar mot svenskarnas Kina-konsumtion: ”Finns inga ursäkter”