Flera skådespelare i behov av snabba pengar har valt att sälja rätten till deras utseende till AI-företag, utan att inse konsekvenserna. The Japan Times tar upp flera exempel på skådespelare som licensierat sitt utseende för att därefter se deepfejkade versioner av dem själva i tvivelaktiga sammanhang.
Simon Lee från Sydkorea hamnade ovetande i reklam för suspekta hälsokurer på Tiktok och Instagram. Andra skådespelare upptäckte till sin förfäran att de förvandlats till domedagsprofeter eller att de använts för politisk propaganda.
Specialiserade reklambolag har byggt upp kataloger av digitaliserade människor, eftersom resultatet blir mer realistiskt och övertygande än helt AI-genererade fiktiva människor. Enligt Japan Times tar det bara en halv dag att digitalisera en människa. Personen får uttrycka olika känslor och läsa upp fraser framför en kamera.
Därefter kan AI-modeller få den digitaliserade versionen av skådespelaren att säga vad som helst och bete sig hur som helst. Kunder som vill använda en digitaliserad skådespelare behöver bara välja ett ansikte, välja språket och tonen och klistra in ett manus – vilket är mycket billigare än att filma en riktig reklamfilm.
Ersättningen till skådespelarna är endast som högst några tusen euro. Kontrakten är långa, snåriga och breda och förbjuder ofta bara att skådespelaren utnyttjas till pornografi och till att göra reklam för alkohol och tobak. Advokaten Alyssa Malchiodi varnar skådespelare för kontrakt som ger företag permanent tillgång till deras utseenden och röster. Hon menar att tekniken utvecklas i snabbare takt än lagstiftningen.