När de första miniräknarna kom var vissa lärare, föräldrar och beslutsfattare oroliga att miniräknarna skulle göra att elever blev sämre på matte. Farhågorna visade sig vara obefogade. Nu har dock ett helt annat verktyg dykt upp som kan lösa så gott som varenda uppgift åt studenter: AI.
En lång artikel från New York Magazine med rubriken ”Everyone is cheating their way through college” diskuterar hur studenter använder chattbottar för att fuska. En datavetenskapsstudent berättar för tidskriften att han uppskattningsvis lät Chat GPT lösa 80 procent av alla uppgifterna. Han finslipade bara svaren från Chat GPT och försökte ge uppsatsen eller uppgiften en ”mänsklig touch”.
Studentens ansökningsbrev till Colombia skrevs också av Chat GPT. Han berättigar fuskandet genom att säga att de flesta uppgifterna i college inte var relevanta och att han inte hade något intresse av att utföra dem. Artikeln fortsätter ge detaljerade redogörelser för hur studenter använder AI för att ta genvägar eller direkt fuska, vilket förstås inverkar negativt på deras inlärning och vad de får ut av studierna.
SVT har flera gånger uppmärksammat att studenter stängts av på grund av AI-fusk. Förra året stängdes exempelvis 28 studenter av från Linnéuniversitetet för AI-relaterat fuskande. I början av november förra året hade 134 studenter stängts av totalt i Sverige under 2024 – och antalet fortsätter öka.
Verktyg påstås kunna uppskatta huruvida en text skrivits av AI eller av en människa. AI-utvecklare kan även integrera osynliga vattenstämplar i själva texterna så att andra lättare kan se om en text har mänskligt eller digitalt ursprung. Men AI är en fråga lärosäten kommer behöva tackla under år framöver.