För första gången har ett enskilt lands telefoner knäckt all konkurrens på en viktig punkt: batterierna. Den här typen av dominans och att alla andra ligger år efter rent tekniskt har vi inte sett tidigare. Även om någon tillverkare alltid varit först med 1080p eller ett annat stort framsteg i smartphones har andra snabbt erbjudit samma teknik.
Pixel 10-serien kan bli attraktiv senare i sommar men det finns en överhängande risk att telefonerna har ungefär samma kapaciteter som tidigare. Alla tillverkare utanför Kina har haft stiltje på batterifronten. Samsung har gått i motsatt håll och släppt en toppmodell med 3900 mAh, samtidigt som kinesiska tillverkare närmar sig 10 000 mAh i en mobil.
Vilken icke-kinesisk tillverkare kan bli först ut med förbättrad batteriteknik? Enligt tidigare rykten kommer Galaxy S26-serien erbjuda ”monster-batterier”. Huruvida Samsung planerar att utnyttja kisel-kol-batterier eller en annan metod för att höja energidensiteten framgick inte av ryktet. Samsung arbetar även på solid-state – men de batterierna kommer sannolikt till wearables långt innan smartphones. Även Apple har enligt utsago moderniserade batterier på gång.
Så varför har det tagit sådan tid? Kanske är övriga tillverkare mindre villiga att experimentera med en så känslig komponent som batteriet och anser att kisel-kol-batterierna inte är mogna än. Kanske inverkar priset. Själva tillgången skulle även kunna spela in; att kinesiska tillverkare har första tjing och att övriga tillverkare fortsatt vända sig till beprövade befintliga partners i leveranskedjan. Samsung är en av få smartphonetillverkare som har intern batteritillverkning.
Oavsett är det på tiden att Samsung, Google, Apple, Sony och alla andra kommer ikapp och börjar erbjuda batterier med högre energidensitet, för vem vill inte ha betydligt bättre batteritid i mobilen?