Äger vi apparna vi köper för Android och IOS? [Opinion]

Postat:
11:02 - 2023-01-10
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
42

Spel som köps i Steam försvinner inte. Programvara som köpts för Windows, i alla fall utanför Microsoft-butiken, kan i regel sparas på egen hand som EXE-fil och den slutar inte fungera. Även 20 år gammal Windows-mjukvara brukar gå att köra på en ny PC genom kompatibilitetslägen.

Spel och appar som köpts för Android och IOS kan som kontrast försvinna hipp som happ. Google och Apple kan rentav fjärr-radera appar från användares telefoner, även om det väldigt sällan inträffar. Med detta i åtanke äger kunder på ett vis inte spelen och apparna de köper för mobilplattformar. Vi betalar för att få tillgång till titeln för stunden och kan bara hoppas att den finns kvar om några år.

Det är samma visa för både Android och IOS. Om något är det ännu mer osäkert på IOS, där App Store bara ger ett felmeddelande som säger att länken inte fungerar för titlar som tagits bort. App Store erkänner alltså inte ens att appen har raderats, medan köpta appar som tas bort för Android ändå kan öppnas i butiken om man har kvar länken (även om appen eller spelet kanske inte alltid längre fungerar).

Ett stort antal appar och spel vi köpt sedan 2010 går inte längre att använda. Dussintals spel och appar har helt enkelt övergivits av utvecklarna. Andra titlar har av okänd anledning blivit inkompatibla och kan inte installeras, trots att de erbjuder 64-bitarsstöd. Ibland tas spel bort på grund av rättigheter.

Terraria köptes och uppgraderades till den kompletta versionen via en ”trial”-version som nu inte längre finns kvar och har ersatts av en ren betalapp. Alltså behöver spelet köpas igen via utvecklarens nya uppladdning i Play Store. Äventyrsspelet Machinarium togs bort och laddades upp igen, av en annan utgivare. Spel som Robot Unicorn Attack och Karoshi har försvunnit utan spår. Även större betalappar försvinner emellanåt, likt Endomondo Sports Tracker. Listan kan göras lång.

Utvecklare kan förstås inte underhålla appar i all evighet, särskilt inte när apparna ofta kostar mindre än en kopp kaffe på kafé. Därför har många apputvecklare övergått till prenumerationer, medan spel har bytt till IAP och mikrotransaktioner. Samtidigt är det beklagligt att mobilplattformarna inte erbjuder samma trygghet och långa kompatibilitet för köpt mjukvara som PC.

Är det här något ni tänkt på själva och upplever som ett problem, eller tycker ni det gör mindre? Alla ens köpta spel och appar i Play Store går att se här. Genom filtret till höger ovanför listan på webben går det att välja att bara visa appar.