Android 11 kommer erbjuda två stora förbättringar för inloggningar i appar

Postat:
12:48 - 2020-06-16
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
7

Google har berättat mer om två kommande funktioner i Android 11 vilka ser ut att kraftigt förenkla och förbättra installationsproceduren på nya enheter. Finesserna är inte del av första offentliga betaversionen av systemet.

Först ut är ”Block Store” som är del av nya ”Google Identity Services Library”. Enkelt uttryckt kan utvecklare spara inloggningar och autentiseringspolletter när användare loggar in i deras appar. Dessa lagras krypterat både lokalt och i molnet.

När appar återställs på en ny enhet hämtas den sparade autentiseringen automatiskt, så att användaren vare sig behöver ange användarnamn eller lösenord. Om det fungerar som det är tänkt ska det därför gå att börja använda appen direkt på en ny telefon, i samma skick som på den föregående enheten.

Android har haft liknande funktioner ända sedan Android 6 Marshmallow, men Androids återställning av data på nya enheter har varit något av en röra. Närmaste motsvarigheten idag är ”Smart Lock” och ”autofyll” som automatiskt kan fylla i sparade inloggningsuppgifter i appar, ungefär som i Chrome.

One Tap

Nära besläktade ”One Tap” gör att det går att anmäla sig till och logga in i tjänster med bara ett tryck, genom sitt Google-konto. Ifall inloggningsuppgifter redan finns för ”autofyll” kan dessa användas.

”One Tap” kan skapa ett säkert och pollett-baserat konto utan lösenord som knyts till Google-kontot och används för inloggning, både i appar och på webben.