Sju Androidfunktioner som hittat fram till IOS

Postat:
15:36 - 2014-06-09
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
81

Företag i teknikvärlden lånar ofta idéer av varandra, som bollas vidare och tar sig andra former. Som många andra aktörer i mobilbranschen, likt Google och Microsoft, tar Apple emellanåt andra företags idéer och gör en egen variant av dem. Här är några klassiska Androidfunktioner som efterhand har nått fram till Apples system IOS. Det är inte tänkt som ett angrepp utan som ett exempel på hur de två största mobilplattformarna får allt mer gemensamt.

Nedfällbara aviseringsmenyn

androidexempel-1

En av de första och mest klassiska Androidfinesserna som Apple införlivade är den nedfällbara aviseringsmenyn, som nås genom ett svep nedåt från skärmens ovankant. Den skapades ursprungligen för Android av svenska designstudion TAT (The Astonishing Tribe).

Även Microsofts system Windows Phone har i och med version 8.1 av plattformen samma typ av nedfällbara aviseringscenter som Android.

ios-aviseringar

Interaktiva aviseringar

androidexempel-2

Androidanvändare kan interagera med aviseringar på olika vis direkt från aviseringsmenyn, som till exempel att välja att svara på eller radera ett e-postmeddelande. I och med nyss presenterade IOS 8 får Apples plattform liknande möjligheter – användare kan exempelvis svara på meddelanden direkt från aviseringen.

ios-8-interaktiva-aviseringar-2

Kommunikation mellan appar

androidexempel-4

En av Androids främsta styrkor har alltid varit kommunikation och delning av information mellan appar. Det är väldigt lätt att skicka en bild, en länk, ett Twitter-inlägg eller annat material till valfri applikation som kan hantera den informationen.

Detta har varit betydligt krångligare i IOS hittills, med manuellt hoppande mellan appar och kopiering och klistring. En av de viktigaste nyheterna i IOS 8 är ett liknande system. Genom något som kallas Extensibility ska appar kunna prata och arbeta tillsammans. Exakt hur detta fungerar i praktiken återstår att se.

Snabbinställningar

androidexempel-6

Många Androidenheter har snabbinställningar i aviseringsmenyn. Vanliga systeminställningar som att exempelvis slå av och på Wi-Fi, Bluetooth, GPS och ljudlöst läge ligger lättillgängliga. Original-Androids lösning är ett separat fält för inställningar i aviseringsfältet, men det finns tredjepartslösningar som lägger en widget i vanliga menyn.

Apples tappning av detta kom i och med IOS 7 förra året. I Apples version nås snabbinställningarna istället genom ett svep uppåt från skärmens undersida.

ios-snabbinstallningar

Widgetar

androidexempel-3

Android har alltid haft widgetar, som redan tidigare fanns för exempelvis Windows. Det är interaktiva fält på hemskärmen som till skillnad mot vanliga ikoner inte nödvändigtvis behöver vara en genväg till en app. De kan visa all möjlig information, går att skrolla i och kan bland annat ändra systeminställningar.

En av nyheterna i IOS 8 är just widgetar, men de ligger istället i aviseringsmenyn.

ios-8-widget

Utbytbara tangentbord

androidexempel-7

Av de stora mobilplattformarna har Android alltid varit ensam om att stödja utbytandet av systemappar mot tredjepartsalternativ. Gillar du inte apparna som följde med telefonen är det bara att byta ut dem. De inslag användare oftast ersätter är hemskärmsappen och tangentbordet.

Kommande IOS 8 går inte alls lika långt som Android i det här avseendet, men tillåter att tangentbordet byts ut – något IOS-användare länge velat kunna göra. Utvecklare som SwiftKey, Swype och Fleksy jobbar redan på tangentbord för plattformen.

ios-8-utbytbara-tangetbord

Hey, Siri

androidexempel-5

På Nexus 5, Googles senaste smartphone, går det att säga ”OK, Google” från hemskärmen för att starta en röstsökning. I enheter som exempelvis Motorola Moto X kan användare rentav prata med mobilen även när skärmen är avstängd.

Användare av IOS 8 som kommer i höst kan säga ”Hey, Siri” för att interagera med telefonen på liknande vis, utan att röra vid den.

hey-siri

Vilka Androidfunktioner tycker ni Google lånat från Apple?