Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Androidingenjörer diskuterar nattläge och mörkt tema i frågestund på Reddit

Postat:
12:59 - 2016-07-20
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
I samband med släppet av sista förhandsversionen av Android 7.0 häromdagen höll Google en frågestund med Androidingenjörer på Reddit. Frågestunden riktade sig främst till utvecklare men det dök även upp information som är intressant för användare.
Googles utvecklare diskuterade bland annat det mörka temat och nattläget – två finesser som fanns i första förhandsversionerna men sedermera togs bort.

Mörka temat

morkt-tema

I tidigare förhandsversioner av Android, så långt tillbaka som för ett år sedan, fanns ett mörkt tema. Tanken var att systemet enkelt skulle kunna växla mellan mörka och ljusa teman. Användare skulle kunna låta det mörka temat aktiveras utifrån exempelvis solens upp- och nedgång bland inställningarna, så gränssnittet i system och appar automatiskt blev mörkare på kvällen.

Enligt Google kunde de dock inte komma fram till en bra implementering och mörka temat skapade ”ekosystemproblem”. Trots att de försökte göra mörka temat så enkelt som möjligt krävdes ”dubbelt så mycket” designarbete från utvecklare för att få allt att visas korrekt under alla omständigheter.

Så istället för att låta en ”halvt fungerande” funktion vara kvar i Android tog Google bort den. Mörka temat har därmed slopats två gånger nu, men det finns kvar i supportbiblioteket så utvecklare kan fortfarande använda det – men det fungerar inte globalt.

Nattläget

nattlage-android-n-2

Angående nattläget, ett blåljusfilter som gör skärmen mer behaglig att titta på i mörker, är det samma historia som för mörka temat. Utvecklarna var inte nöjda och finessen hann inte bli klar i tid, så den slopades. Google säger att det behövs mer arbete både på lågnivå- (grafikdrivrutin) och högnivå-sidan (TwilightManager).

Kontentan är att filtret inte var tillräckligt effektivt och inte kunde färdigställas innan skarpa Nougat, men att det eventuellt släpps i senare versioner av plattformen.

Blandat

 • Energispararläget Doze som försätter appar i viloläge kommer fortsätta bli mer aggressivt snarare än tvärtom. Google vill spara så mycket ström som möjligt utan att hindra funktionalitet.
 • Designspråket ”Material Design” är fortsatt vägen framåt. Google satsar vidare på ”Material Design” och säger att det inte kommer försvinna i första taget. De menar att det finns gott om utrymme för förbättringar och finslipningar – att grunden är lagd och att designspråket är flexibelt.

Mest kommenterat

 1. Apple höll Imessage från Android för att skydda sin inhägnade trädgård
 2. Vilken Androidversion har din telefon?
 3. Sony presenterar flaggskeppet Xperia 1 III – först med 4K OLED 120Hz
 4. Här är Sony Xperia 5 III med variabel brännvidd
 5. Swedroids fyndtipsfredag (v14)
 6. Sony kan satsa stort på mobilspel

Mest läst

 1. Apple höll Imessage från Android för att skydda sin inhägnade trädgård
 2. Renderade bilder påstås visa Googles smartklocka
 3. Sony presenterar flaggskeppet Xperia 1 III – först med 4K OLED 120Hz
 4. Fler inofficiella uppgifter om Google-chippet i Pixel 6
 5. Swedroids fyndtipsfredag (v14)
 6. Android Fast Pair får ny layout, stödjer över 100 Bluetooth-enheter

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Androidversion har din telefon?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om