Animationer har blivit en viktig del av moderna OS [Opinion]

Postat:
15:31 - 2022-09-22
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
19

Förr om åren var operativsystem för mobiler inte tillnärmelsevis lika polerade som idag. Många som råkar se gamla skärmdumpar från Android eller IOS reagerar sannolikt på hur illa och tafflig designen ibland framstår med dagens ögon.

Detta beror delvis på designtrender och mode – vad som ansågs snyggt då är inte nödvändigtvis estetiskt tilltalande idag. En annan anledning är att systemen genom åren helt enkelt fått alltmer genomtänkta och enhetliga designspråk.

Idag har både Android och IOS mognat så pass funktionsmässigt att känslan och flytet i systemen fått större vikt. Animationer, inte minst övergångsanimationer, ger liv åt hela systemet vilket annars hade känts livlöst och tråkigt.

Animationerna kan samtidigt vara pedagogiska då de ger användaren en känsla av rörelse, riktning och djup – något vi kanske inte ens alltid aktivt tänker på. Ett färskt exempel är ”Dynamic Island” i Iphone 14 Pro, som nästan är mer animation än funktion. Utan övergångsanimationerna hade finessen aldrig gått hem.

Många har slutat använda hemskärmsersättare för Android eftersom viktiga övergångsanimationer då försvinner, som exempelvis att appar tjusigt hoppar tillbaka till deras plats på hemskärmen. Ett system som har mjuka, lena och genomtänkta övergångsanimationer kan bli betydligt trevligare att använda.

Under Androids barndom var det relativt vanligt att entusiaster helt stängde av systemets animationer (eller dubblerade hastigheten), för att ge ett snabbare intryck. På den tiden kunde animationer hacka fram och animationerna var inte alls lika polerade som idag.

Nu har telefoner nästan alltid tillräckligt med prestanda för mjuka animationer oavsett prisklass, samtidigt som många skärmar har 90Hz eller 120Hz uppdateringsfrekvens. Vad är vitsen med högre uppdateringsfrekvenser, om inte för att få lenare animationer? Även att skrolla i en lista är en animation.

Vi hoppas att Google kommer fortsätta finslipa animationerna och att en framtida Androidversion gör så att hemskärmsersättare inte tappar övergångsanimationer. Håller ni med om att animationer är viktiga i operativsystem idag, eller stänger ni fortfarande rentav av alla animationer i mobilen?