Apple introducerar IOS 16 med helt ny låsskärm

Postat:
20:21 - 2022-06-06
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
20

Apple har nu under kvällen introducerat IOS 16 som framförallt för med sig stora förändringar av låsskärmen, vilken har gjorts om helt och hållet och nu kan anpassas och innehålla widgetar.

Många minns säkert att Android en gång i tiden hade stöd för widgetar på låsskärmen, närmare bestämt i version 4.4 KitKat, men funktionaliteten togs sedermera bort av Google. Användare kan ändra klockans och datumets font och färg på låsskärmen i IOS 16, samt lägga till widgetar.

Widgetarna ser ut att ha designats specifikt för låsskärmen och skilja sig från de på hemskärmen. Enligt Apple har de inspirerats av urtavlorna för deras smartklockor. Låsskärmen kan visa en ny slags dynamiska bakgrundsbilder vilka kan ändra skepnad utifrån exempelvis väderlek och tid på dygnet, något som påminner om Androids levande bakgrunder.

Det kommer gå att skapa flera olika låsskärmar och växla mellan dessa genom svep. Systemet erbjuder även färdiga låsskärmar att välja mellan. Apple nämner en djupeffekt när låsskärmen visar en bild på en person eller andra motiv, så att det ser ut som skärmen rymmer flera lager med motivet i fokus.

Något Apple kallar ”Live Activities” på låsskärmen är tänkt att underrätta användare om saker som händer i realtid, som sportresultat, uppgifter från pågående träningspass och dylikt. Aviseringar visas på ett nytt sätt på låsskärmen och rullar in från botten av panelen. Tanken är att den personanpassade låsskärmen inte ska skymmas.

Live Activities helps users stay on top of things that are happening in real time — such as a sports game, workout, ride share, or food delivery order — right from the Lock Screen.

Stör ej-läget i IOS, fokus, ska ha förbättrats och kan knytas till specifika låsskärmar. Användare kan exempelvis välja att aktivera en låsskärm som döljer aviseringar och bara visar utvalda notiser.

Finessen som gör att det går att markera och kopiera text i bilder fungerar nu även för videor, ifall videon pausas. Ett annat tillskott för Live Text är möjligheten att snabbt konvertera valutor och göra översättningar baserat på text i bilder.

Något Apple kallar ”Visual Look Up” gör att det går att långtrycka på motivet i en bild och automatiskt få motivet urklippt. Den urklippta bilden kan därefter klistras in i exempelvis Imessage. Finessen ska även kunna känna igen fåglar, insekter och statyer i stil med Google Lens.

Övriga nyheter berör främst appar, då Apple fortfarande endast kan uppdatera flera systemappar genom nya OS-versioner. Användare kan exempelvis redigera eller återkalla skickade meddelanden i Imessage och mejlappen har fått stöd för schemalagda meddelanden.

En komplett genomgång av nyheterna i IOS 16 finns i Apples pressmeddelande.