Apple introducerar IOS 9 och sitt svar på Google Now [Konkurrensen]

Största nyheterna från WWDC 2015

Postat:
20:54 - 2015-06-08
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
154

Apples motsvarighet till Google I/O, konferensen WWDC 2015, har precis börjat i USA. Största nyheten är IOS 9 – kommande versionen av Apples operativsystem för mobiler och surfplattor. IOS 9 innehåller först och främst Proactive Assistant vilket kan ses som företagets svar på Google Now och hemskärmsappar som Aviate.

Operativsystemet försöker förutse vad användaren är ute efter beroende på aktuell kontext som tid på dygnet, fysisk plats eller vilka appar som är öppna för tillfället. Om du får ett samtal från ett okänt nummer kan IOS 9 leta efter nummer bland dina mejl för att försöka ta reda på vem som ringer.

Like a great assistant, your device can now anticipate what you want to do next based on your location, the time, what app you have open, or what you’re connected to.

Andra inslag i Proactive Assistant är automatiska påminnelser, uppspelning av musik så fort användaren sätter i hörlurarna, eller uppspelning av ljudböcker när användaren börjar köra bil. Förutseende assistenten kan även föreslå saker att göra eller personer att kontakta utifrån inlägg i mejl och kalender.

apple-spotlight

Systemet ska ha blivit mer medvetet överlag med Proactive Assistent som grund. Om du söker efter kakrecept sägs IOS 9 exempelvis kunna öppna en receptapp (förutsatt att en sådan finns installerad) med just det receptet framme.

Apple har även satsat vidare på sin betalningslösning Pay. I höst lanserar Square en ny läsare som ska låta ”miljoner små och stora verksamheter” acceptera betalning via Pay och tjänsten kommer till Storbritannien i juli.

ios-9-multitasking

Vad innehåller då IOS 9 mer för nyheter? Röstassistenten Siri har blivit ”upp till” 40% snabbare och mer exakt i IOS 9 enligt Apple. Anteckningsappen har designats om från grunden och Passbok har döpts om till Wallet. En ny app kallad News ersätter Newsstand och ser ut och fungerar som exempelvis Flipboard.

En nyhet i tangentbordet för Ipads är ett genvägsfält högst upp med funktioner för att exempelvis kopiera och klistra in. Tangentbordsfältet kan anpassas av tredjepartsappar och visa kontextuell information beroende på app. Multikörningsmenyn har designats om och systemet har fått stöd för Split View som låter två appar samsas om skärmens utrymme, i stil fönsterfunktionen i Samsungs TouchWiz-gränssnitt.

shortcut_bar_ios9apple-splitviewapple-ip

En annan IOS 9-finess kallad Picture in Picture kan visa en miniatyr av en video nere i ena hörnet samtidigt som användaren skriver mejl. Både Split View och Picture in Picture finns bara i IOS 9 för surfplattor.

Listan fortsätter med något Apple kallar ”Metal” som ska ge snabbare scrollning, lenare animationer och bättre prestanda överlag. Företaget går inte in på detaljer men menar att IOS 9 dessutom förbättrar batteritiden och säkerheten. Iphone 6 ska exempelvis kunna hålla igång en timma extra per laddning i och med IOS 9.

En betaversion av IOS 9 släpps idag för utvecklare medan skarpa versionen landar ”i höst”, sannolikt i september strax efter att Apple presenterat nya Iphones.