Apple påstås stödja RCS för att följa kinesiskt regelverk

Postat:
10:15 - 2024-02-18
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
3

Efter att blankt ha vägrat stödja RCS i Iphones och inte visat några tecken på att vilja göra det tillkännagav Apple plötsligt i november att IOS kommer få stöd för kommunikationsprotokollet. RCS är ersättaren till över 30 år gamla SMS och till drygt 20 år gamla MMS.

Få har trott att Apple till sist fått ändan ur vagnen av ren välvillighet och för allas (inklusive de egna kundernas) bästa, men att Apple påstås ha implementerat RCS för att följa kinesiska regelverk kommer kanske som en överraskning.

John Gruber hävdar på sin blogg Daring Fireball att Apple i praktiken tvingades att stödja RCS av Kina. Källan skriver att nya 5G-mobiler i Kina kommer behöva stödja RCS för att få certifiering. Att Apples stöd för RCS helt handlar om Kina ska även ha styrkts av Grubers källor inom Apple.

RCS i Iphones är lika relevant för Androidanvändare som för IOS-användare. Genom RCS-stödet slipper Androidanvändare få och skicka suddiga, lågupplösta bilder och videor när de kommunicerar med Iphones med de inbyggda meddelandeapparna. Vi vet inte hur Apples implementering kommer se ut, men RCS möjliggör även andra moderna meddelandefunktioner som SMS saknar.

Förhoppningsvis kommer Apple stödja kryptering på sikt, likt Google.