Batteritid: Den eviga datatrafiken är en batteridödare

Postat:
19:37 - 2010-04-27
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
428

Att man tvingas ladda sin androidtelefon varje natt har närmast kommit att bli en ofrånkomlig sanning för alla som använder sin telefon hyggligt flitigt. Man kan för all del nå både två och tre dygn om man knappt använder telefonen överhuvudtaget, men då vi älskar våra telefoner och Android som operativsystem inbjuder till att leka med så brukar det vara en nattlig laddning som gäller.

Men vad är det då som drar så mycket ström? De relativt stora skärmarna är förstås en förklaring, och de kraftfulla processorerna en annan. Därtill sitter det allt från g-sensorer till digitala kompasser och GPS-chip i telefonerna, naturligtvis tar dessa sin beskärda del av batterikakan. Men det känns ändå inte som att detta är hela sanningen, så vi beslöt oss för att testa hur stor betydelse den eviga datatrafiken – främst på grund av Androids kontinuerliga datasynkroniserande – har.

Testtelefonen vi valde är en Huawei U8220, en telefon av förra generationens hårdvarusnitt, med en MSM7201a-processor på 528 MHz och den vanliga utrustningsnivån i form av GPS, g-sensor och kompass och så vidare. GPS:en var avstängd, men positionering via mobilnätet var aktiv under hela testperioden och telefonen synkade via 3G, inte wifi (vilken var avstängd).

Telefonen laddades full över natten, varpå vi startade om den och lät den ligga i fred på ett bord, med datasynkroniseringen och datatrafiken aktiv. Mottagningen är på platsen i fråga finfina 4 av 4 pinnar, vilket ger optimala förhållanden för telefonen att spara batteri. Då vår testtelefon är laddad med ett Tre-SIM så är det alltså 3G som gäller, aldrig 2/2.5G. Skärmen var tänd (25% ljusstyrka) och telefonen användes i snitt drygt 15 minuter per dag då vi kontrollerade batterinivå och kikade på aktiva processer via en task manager, och i övrigt fick den ligga i fred på bordet.

* Efter ett dygn var batterinivån nere på 71%, vilket var långt över förväntan även om telefonen mest bara har legat i standby-läge. Den har kontinuerligt synkroniserat Gmail och Market bland annat, och vi har ett antal notifieringar i statusbaren om just detta.

* Efter två dygn var batterinivån nere på låga 27% och vi befarade att något hade hänt över natten och att någon process har hängt sig och förbrukat en herrans massa processorcykler. En snabb titt i vår task manager visade emellertid att allt såg ut som det skulle. Vi konstaterar att man inte kan lita på batteriindikatorn helt och hållet.

* En bit in på det tredje dygnet så är vi nere på 8% batteri och nu väntar vi bara på det oundvikliga, och slutligen så slår telefonen av sig själv efter 68 timmars upptid. Närmare tre dygn, vilket är aningen mer än vad vi hade förväntat oss.

Vi laddar nu om telefonen över natten för att sedan utföra exakt samma test som ovan – fast den här gången stänger vi av all datatrafik med hjälp av appen APNDroid. Vi väljer APNDroid istället för att bara stänga av datasynkroniseringen för att verkligen säkerställa att ingen datatrafik skickas till eller från telefonen. 3G-symbolen med de små pilarna försvinner genast då vi kör widgeten och vi är nu ”offline”. Telefonen fungerar fortfarande som telefon, förstås, och dryga 15 minuter om dagen tänder vi skärmen och startar tillfälligt datatrafiken för att synkronisera Gmail, Kalendern och Market.

* Efter ett dygn ligger batterinivån på 91% vilket får oss att häpna, men då vi vet sedan tidigare att batteriindikatorn inte är att lita på så väljer vi att inte dra några större växlar av detta.

* Efter två dygn är batterinivån på 80%, och nu tycker vi oss kunna skönja ett mönster – datatrafiken verkar ha väldigt stor inverkan på strömförbrukningen.

* Efter fyra dygn är batterinivån på 49% och vi kan bara konstatera att det här testet kommer dra ut på tiden. Telefonen har enligt indikatorn fortfarande halva batteriladdningen kvar. Kan vi nå över en vecka?

* Sex dygn gångna. Telefonen slumrar vidare, med undantag av de korta stunderna då vi väcker den för att synkronisera, och batterinivån är nu nere på 29%. En vecka blir en bagatell.

* En vecka, och vi ser inte målsnöret på långa vägar. 20% batteri kvar och vi börjar nu lite optimistiskt snegla på 10-dagarsstrecket. Vi noterar dock att det ibland tar närmare en minut att koppla upp mot 3G-nätet. Slump, eller buggar telefonen efter att ha slumrat så länge?

* Nio dagar, batterinivån ligger nu på 6% och vi har gett upp hoppet om att nå 10 dygn. Det är inte längre några problem att aktivera 3G, så vi gissar att problemen två dagar tidigare berodde på något tillfälligt strul med mobilnätet. Vi bevakar nu telefonen lite frekventare, vilket ironiskt nog påskyndar batteriförbrukningen då vi ideligen tänder skärmen. Slutligen så slår den tappre kinesen av sig själv och vi konstaterar att vi missade 10-dagarsstrecket med cirka fem timmar.

Så vad kan vi egentligen konstatera av allt detta? Inte så mycket egentligen då det här testet inte på långa vägar speglar ett ”real world”-användande, men det visar i alla fall att datatrafiken, det eviga synkandet, drar väldigt mycket batteri. 68 timmar med synk mot 235 timmar utan synk talar sitt tydliga språk, och vi tvivlar inte på att vi skulle få se likvärdiga resultat på andra telefonmodeller också.

Eftersom det är hart när poänglöst att ha en androidtelefon utan datatrafik (vilket användandet av APNDroid resulterar i) så skulle vi väldigt gärna se att Google i Android gav oss möjligheten att ställa in sykroniseringsintervallen manuellt och inte bara av/på som idag, samt att man på samma vis tillåts kontrollera hur ofta andra appar ger sig ut på nätet för att synkronisera. Långt ifrån alla behöver synka 1-2 gånger per minut (beroende på vad defaultinställningen är i Android), utan det skulle för många räcka mer än väl med var femte eller var tionde minut, och vissa appar ännu mer sällan.

Hur stor skillnad detta skulle göra för batteritiden under normalanvändande kan vi bara spekulera i, men vi blir inte förvånade om det ger oss ytterligare någon timme eller två, vilket kan göra stor skillnad för alla er som dag efter dag oroar er för huruvida batteriet kommer räcka hela vägen hem till laddaren.

Har ni egna tips för hur man kan spara på batteriet och förbättra sina odds att hinna hem innan telefonen dör? Skriv i kommentarerna.