ChatGPT kan nu prata och stödjer röstsamtal, blir digital assistent

"Kan se, höra och tala"

Postat:
21:56 - 2023-09-25
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
2

OpenAI har tagit ett steg mot att göra ChatGPT till en riktig digital assistent genom stöd för röstsamtal. Användare kan med andra ord ha ett vanligt röstsamtal med ChatGPT, vilket för tankarna till Samantha i Spike Jonzes scifi-drama Her.

Av röstexemplen i OpenAI:s tillkännagivande att döma har företaget fått till en kompetent text-till-tal-motor (i alla fall på engelska), både med kvinnliga och manliga röster.

OpenAI har samarbetat med professionella röstskådespelare för att skapa rösterna och använder egna systemet Whisper för taligenkänning. En annan nyhet är möjligheten att konversera med ChatGPT om uppladdade bilder, vilket redan är möjligt i Bard. En användare kan exempelvis ta en bild på en sevärdhet och diskutera motivet med ChatGPT.

Som OpenAI beskriver saken är det mest fantasin som sätter gränsen. Det ska exempelvis gå att ta en bild på innehållet i kylen och be om förslag på rätter att laga till middag, med steg-för-steg-recept. En förälder ska kunna ta en bild på ett barns matteläxa, markera specifika delar och få hjälp.

Nyheterna kräver en prenumeration. Röstsamtalen kommer släppas för Android och IOS under de kommande veckorna, medan bildfunktionaliteten stödjer samtliga plattformar.

Texten har tillfogats en rättelse