Cyanogens VD: Vi sätter en kula genom Googles huvud

Postat:
09:13 - 2015-03-24
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
76

Amerikanska utvecklaren Cyanogens VD Kirt McMaster fortsätter göra aggressiva uttalanden om Google. Efter att tidigare ha påstått att Cyanogen kommer ”ta Android från Google” menar nu McMaster att hans företag ”sätter en kula genom Googles huvud”.

Utspelet görs i en intervju med affärstidskriften Forbes, i samband med tillkännagivandet av 80 miljoner dollar i finansiering från investerare som Qualcomm och Twitter. Cyanogen har tagit Googles källkod för Android och skapat en egen variant, på samma sätt som tillverkare bygger egna gränssnitt för plattformen.

I intervjun berättar McMaster mer om hur Cyanogen planerar att sänka sökjätten och lansera ett Android utan inslag av Google-tjänster. Forbes nämner ett samarbete med amerikanska smartphonetillverkaren Blu, som säger att de tänker släppa första Cyanogen-mobilen utan Googles tjänster senare i år.

steve-kondik-kirt-mcmaster

Blu menar att de sannolikt kommer använda Amazon App Store, webbläsaren Opera, Nokia Here, Dropbox, Microsoft OneDrive, Microsoft Bing, Microsoft Cortana och Spotify som ersättning för Googles motsvarigheter. Vad användare skulle tjäna på saken framgår inte, då dessa appar och tjänster redan kan användas på alla Google-certifierade Androidenheter.

Grenar av Android utan Googles tjänster har floppat utanför Kina, med Amazon Fire Phone som tydligt exempel på senare tid. Många som väljer Android gör det just på grund av integreringen av Googles tjänster och den skaran gillar därtill Google, så det återstår att se hur väl Cyanogen lyckas med sina ambitiösa planer.