Disney+ slår upp dörrarna i Sverige – här är allt du behöver veta

Postat:
06:07 - 2020-09-15
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
48

Under natten till tisdagen slog Disney upp dörrarna i Sverige för strömningstjänsten Disney+.  Utöver de klassiska Disney-filmerna och TV-serierna ingår titlar från Marvel, Pixar, Star Wars och National Geographic i utbudet.

Tjänsten kostar 69 kronor per månad eller 689 kr per år och Disney erbjuder ingen kostnadsfri testperiod. Netflix kostar i jämförelse från 89 kr per månad medan HBO Nordic tar 109 kr per månad. Eftersom storleken på katalogerna liksom funktionerna skiljer sig åt tjänsterna emellan blir det dock inte särskilt rättvisande att enbart se till priset.

Plattformar och tillgänglighet

Disney tillhandahåller klienter för Android, Android TV, iOS. Enligt Samsung skall en klient vara redo för Tizen OS (2016+) från och med idag. En app är även på väg till LG:s TV-apparater som kör WebOS version 3.0 eller senare. Det går också att komma åt utbudet direkt genom webbsidan för att både strömma eller casta innehåll.

För de som äger spelkonsoler finns en app tillgänglig för Xbox One-serien via Microsoft Store samt för Playstation 4-serien via PSN. Windows 10 har däremot inte begåvats med en native-app.

Android-appen har stöd för att casta från både telefoner och plattor till Googles Nest Hub-, Android TV-, samt Chromecast-enheter. För Apples ekosystem går det att använda Airplay för ändamålet. I exemplet ovan castar vi från Note 20 Ultra till Nest Hub Max.

Gränssnitt och funktioner

Disney har optimerat gränssnittet för både telefoner, surfplattor och TV på både Android och iOS/iPad OS. För den som använt Netflix, HBO eller dylika tjänster skiljer sig inte Disney+ åt i nämnvärd utsträckning annat än att gränssnittet inte är riktigt lika polerat som för exempelvis Netflix eller för den delen särskilt levande. Disney-appen saknar bland annat uppspelning av bakgrundsvideo och musikspår vid bläddring mellan titlar.  Antalet funktioner är också något färre; exempelvis saknas automatisk nedladdning och någon utbyggd filtrering samt sök.

På hemskärmen har Disney snabbknappar för att komma åt innehåll från Pixar, Marvel, Star Wars och NatGeo. Undertill listar Disney ett antal kategorier bredvid ”fortsätt titta”, som exempelvis: ”Originals”, ”Animerade filmer”, ”Rekommenderas för dig”, ”Ultra HD och HDR” och så vidare.

En betydande svaghet med Disneys klient är att den för närvarande endast tillhandahåller mycket begränsade filtreringsmöjligheter. Filmer kan bara filtreras på 9 stycken kategorier, och för TV-serier finns enbart 7 kategorier. Bland kategorierna som listas på hemskärmen, t.ex. ”Ultra HD och HDR”, verkar inte samtliga titlar synas, utan bara ett begränsat urval.

Sökfunktionen tycks likaså bristfällig. Söker vi tex på ”UHD”, ”HDR” eller ”Atmos” får vi inga relevanta träffar som visar innehåll med UHD-upplösning, HDR eller Atmos-ljud. Vi observerar också att Disney varit dåliga på att lägga till svenska titlar för innehållet, söker vi t.ex. på ”Piff och Puff” eller ”Räddningspatrullen” får vi inte fram ”Chip ’n Dale: Rescue Rangers”. Endast den engelska titeln ger utslag bland sökresultaten.

Tjänsten Just Watch kommer så småningom att indexera en större del av utbudet för den som vill ha möjlighet att söka bland innehållet samt filtrera med fler parametrar. För närvarande indexerar tjänsten endast ett mindre antal titlar.

Prestandan lämnar även lite att önska. Det går inte särdeles snabbt att bläddra bland titlar i katalogen, särskilt övergångarna är långsamma. Det går däremot desto snabbare att starta videoströmmar, men när vi hoppar i videon genom att trycka på tidslinjen, eller genom att använda snabbknapparna, så upplever vi att fördröjningen är större än vid uppspelning med Netflix-klienten. Här finns utrymme för förbättring.

Till bild- och ljudformat som stöds hör UHD-upplösning, HDR10, Dolby Vision samt Dolby Atmos och Dolby Digital Plus beroende på titel. Ytterligare information om format och vilka plattformar som stöds finns att tillgå via Disneys engelskspråkiga hjälpsida.

Disney erbjuder tre kvalitetsnivåer för videoströmning: Automatisk, måttlig samt spara data med bithastigheter på 7,7 GB (UHD), 2 GB (HD) samt 0,7 GB (SD) per timme. I jämförelse kan nämnas att Netflix använder ~7GB per timme vid högsta kvalitet / strömning i UHD-upplösning.

För högsta kvalitet rekommenderar Disney en anslutning med en hastighet om minst 25 Mbit/s medan kravet för lägsta kvalitet är åtminstone 5 Mbit/s.

För mobiler och surfplattor är det möjligt att ställa in kvalitetsnivå för WiFi- samt vid mobilströmning genom att välja HD- (2 GB/h) eller SD-kvalitet (0,6 GB/h).

Tjänsten har också stöd för att spara ned innehåll offline med tre olika kvalitetsnivåer: Hög, medium eller standard. Första avsnittet av Mandalorian väger som exempel in på 1,6 GB vid högsta kvalitet, 391 MB vid medium och 255 MB vid standard. Nedladdningen sker relativt fort och på redaktionens fasta 500/500-anslutning tar det ca 1,5 minuter att spara ned ett avsnitt av Mandalorian i högsta kvalitet (1,6 GB).

En abonnemangsinnehavare kan skapa upp till maximalt sju stycken användarprofiler. Varje profil kan välja på en uppsjö avatarer från karaktärer som ingår i Disney-, Marvel- och Star Wars-katalogen. Märk väl att det endast är möjligt att strömma till fyra enheter samtidigt per abonnemang.

Utbud

En lista över utbudet som finns att tillgå från och med idag finns publicerad på Disneys hemsida (PDF). Totalt listar Disney ca 630 st filmer varav 466 st ingår i kategorin ”Disney”, 39 st i ”Marvel”, 13 st i ”Star Wars”, 22 st i ”Pixar”, 15 st i ”NatGeo” och 77 st i ”Övriga filmer”.

En stor del av särskilt de tecknade Disney-titlarna såväl som nästan samtliga Pixar-titlar innehåller svenskt tal, men även innehåll ur Star Wars-katalogen som exempelvis Clone Wars har svenskt tal medan exempelvis Marvel-katalogen inte dubbas.

Till innehåll redaktionen vid en första anblick saknar i katalogen hör bland annat:

Vi noterar också till viss besvikelse att Disney inte tillhandahåller något innehåll från ”Disneyklubben” som sändes i SVT under tre säsonger mellan 1992 och 1993.

Till desto större besvikelse och inte minst förvåning kan vi konstatera att Disney enbart publicerat de första två avsnitten ur första säsongen till TV-serien ”The Mandalorian”, trots att första säsongen sedan länge är tillgänglig i sin helhet i andra regioner. Faktum är att den uppföljande säsongen har premiär inom blott ett par månader.

Till er som testat Disney+ är vi nyfikna på hur de första intrycken lyder. Lever tjänsten upp till förväntningarna och saknar ni några särskilda titlar?

[Diskutera Disney+ i forumet]

 

Uppdatering kl 15:42, 15/9: LG Sverige meddelar att Disney+-klienten för webOS 3.0 (2016+) nu finns tillgänglig för nedladding i Sverige. Samsung har också publicerat Disney+-klienten för TV-apparater med Tizen OS från 2016 och framåt.