En första titt på Samsung-duon Galaxy Note 10 samt Note 10+

Postat:
06:50 - 2019-08-08
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
34

Från 2011 och framåt har Samsung i stort sett introducerat en ny enhet om året i den produktivitetsorienterade Note-serien. Årets introduktion skiljer sig åt lite mer än vanligt på så vis att Samsung valt att presentera två olika Note-varianter; dels Note 10+ som får sägas ligga närmast föregångaren – Note 9 – samt en med undantag för storleken nära identisk systertelefon, som kort och gott fått namnet Note 10.

Galaxy Note 10 (8GB / 256GB) kostar från 10 790 kronor medan Galaxy Note 10+ (12GB / 256GB) kostar från 12 490 kronor. Trots att modellerna finns i andra färger är endast aurora-svart samt aurora-glöd tillgängligt på den svenska marknaden. Utöver möjlighet till trade-in genom Samsungs hemsida erbjuder tillverkaren även en nylanserad tjänst för leasing kallad Upgrade+ (diskuteras här i forumet).

SpecifikationerGalaxy Note 10Galaxy Note 10+
ReleasedatumHösten 2019Hösten 2019
SystemchippExynos 9825 (7 nm)Exynos 9825 (7 nm)
GrafikkretsMali-G76 MP12Mali-G76 MP12
RAM-minne8 GB 12 GB
Lagringsminne256 GB256/512 GB
Skärm6,3" (2280x1080)
Infinity-O Dynamic AMOLED, 401 PPI, HDR-10
6,8" (3040x1440)
Infinity-O Dynamic AMOLED, 498 PPI, HDR-10
Kamera12MP (F1.5/F2.4 2PD, AF, OIS)

12MP F2.1 OIS (zoom)

16MP F2.2 (ultra-wide)
12MP (F1.5/F2.4 2PD, AF, OIS)

12MP F2.1 OIS (zoom)

16MP F2.2 (ultra-wide)

DepthVision Camera (VGA)
Främre kamera10MP (F2.2, 2PD, AF)10MP (F2.2, 2PD, AF)
Vikt168 gram196 gram
Höjd, bredd, djup151,0 x 71,8 x 7,9 mm162,3 x 77,2 x 7,9 mm
Batteri3500 mAh

Trådlös laddning
Snabbladdning
Batteridelning
4300 mAh

Trådlös laddning
Snabbladdning
Batteridelning
FingeravtrycksläsareBildskärmmonterad ultraljudssensorBildskärmmonterad ultraljudssensor
Pris (rek)10 790 kr12 490 kr (256 GB)
13 590 kr (512 GB)
FärgalternativAura Glow, Aura Black Aura Glow, Aura Black
ÖvrigtVattenresistens (IP68)Vattenresistens (IP68)

Konstruktion och hårdvara

Samsung Galaxy Note 10

Galaxy Note 10 och Note 10+ skiljer sig åt vad gäller skärmstorlek, upplösning, yttermått samt batterikapacitet. I övrigt är konstruktion, design, materialval och övriga specifikationer mycket lika, även om plusmodellen till skillnad från Note 10 kan köpas med hela 12 GB RAM och upp till 512 GB lagringsutrymme.

Note 10 samt Note 10+ delar i stort sett konstruktion och är omslutna av en ram av aluminium som smälter väl ihop med det välvda fram- och bakstycket som består av Gorilla Glass 6 respektive 5. Formen har blivit mer rektangulär vilket i vårt tycke ger enheterna ett elegantare intryck samtidigt som det något tunnare chassit innebär att de ligger bra i handen. Nackdelen med glas om bakstycket är som det stora flertalet säkert upplevt att det fungerar som en fingeravtrycksmagnet och är halt, vilket innebär att telefonen enklare glider ur handen eller halkar iväg om enheten vilar på en yta som lutar lite.

Galaxy Note 10, Galaxy Note 9, Galaxy Note 10+

Samsung har lyckats minska ramen om framsidan i betydande omfattning i jämförelse med Galaxy Note 9, och bredvid Galaxy S10 / S10+ kan vi också konstatera att skärmytan utnyttjas mer effektivt (95% av frontytan utgörs av skärmen), speciellt vid foten av skärmen är skillnaden som mest påtaglig. Hålstanskameran som flyttat från det övre högra hörnet till mitten har även den en något mindre ram än hålstanskamerorna i S10-serien. Den nya placeringen upplever vi som något mer distraherande än placeringen i hörnet vid en första anblick, men efter en stunds användning reflekterar vi i mindre utsträckning över att den är där.

I motsats till telefoner med pop-up-kamera kan dock inte hela statusfältet av uppenbara skäl utnyttjas, och i vissa fall, exempelvis vid videouppspelning kan det vara klurigt att utnyttja hela skärmens bredd beroende på uppspelningskälla/videospelare. Enheter som OnePlus 7 Pro, som erbjuder en pop-up-kamera, lider givetvis inte av samma problem utan att användaren behöver göra avkall på skärmyta.

Galaxy Note 10

Galaxy Note 10: volymknapp samt låsknapp

Vi upplever det som ovant när vi provkör Note 10 för första gången eftersom den till storleken är svår att särskilja från Galaxy S10 samtidigt som enheten erbjuder en något större skärm och är utrustad med en integrerad S-pen. I själva verket hade vi väntat oss en i alla fall något större telefon, kanske framför allt på djupet, med pennan i åtanke Enligt Samsung förklaras de kompakta yttermåtten delvis av att bolaget utrustat telefonen med vad de hävdar är världens tunnaste vapor chamber-kylning, eller ångkammarkylning, utöver det faktum att frontytan utnyttjas mer effektivt.

Ser vi till specifikationsbladet är Note 10 mycket riktigt endast 1,4 mm bredare och 2 mm högre än S10, trots en 10% större skärmyta samt S-pen, samtidigt som telefonen har en batterikapacitet på 100 mAh mer än Galaxy S10.

En ytterligare skillnad i jämförelse med både Note 9 och S10-serien är att Bixby-knappen till synes försvunnit, medan volymknappen samt låsknappen är placerade på telefonens vänstra sida. Höjden på knapparna upplever vi som välbalanserad då de är lättillgängliga även vid enhandsfattning, vilket är en klar förbättring i jämförelse med speciellt S10+; där vi liksom många andra upplevde att låsknappen var placerad för högt upp.

Galaxy Note 10: Låsknapp-inställningar

Genvägen till Bixby har däremot inte försvunnit även om knappen saknas, utan är numera integrerad med låsknappen i stället. I standardkonfigurationen startar långtryck Bixby, medan ett dubbeltryck startar kameran. Det går att konfigurera så att  dubbeltryck öppnar en app eller Bixby, medan långtryck endast har ett ytterligare alternativ som aktiverar den klassiska avstängningsmenyn, och kan alltså inte bindas till någon app. Det finns fortfarande ingen möjlighet att koppla på Google Assistant utan att gå omvägar, vilket vi upplever som otidsenligt i en tid då många förlitar sig på Assistant.

Galaxy Note 10+

Galaxy Note 10+: Aurora-svart

Note 10+ får ses som den naturliga efterföljaren till Note 9 eftersom de storleksmässigt ligger närmast varandra. Precis som med tidigare telefoner ur Note-serien innebär storleken att användaren tvingas kompromissa med bland annat möjligheten att använda telefonen på ett smidigt vis med en hand i utbyte mot den större skärmen.

Värt att påpeka är att Note 10+ har en microSD-kortplats medan Note 10 saknar detta. Eftersom Samsung prioriterat att hålla nere storleken på Note 10 fick bland annat utrymmet för microSD-kortplatsen ge vika i utbyte mot mindre yttermått, men samtidigt har modellen med minst minne 256 GB utrymme, vilket bör vara tillräckligt för det stora flertalet användare.

Galaxy Note 10+ överst, Galaxy Note 9 underst

Både Note 10+ såväl som Note 10 har i jämförelse med Note 9 en konstruktion där det välvda glaset om framsidan nästan möter glaset om bakstycket, medan glipan mellan de tu glasen är betydligt större på Note 9, som bilden ovan visar.

I bilden ovan syns också att Note 10/Note 10+ saknar ett 3,5 mm hörlursjack och blir därmed den första telefonen i både Note- och S-serien som saknar det klassiska jacket. I stället medföljer med USB C->3,5 mm-adapter i lådan för den som önskar använda hörlurar med 3,5mm-uttag.

Högtalarna tycks prestera i nivå med Note 9, vilket vi tycker är väl godkänt. Möjligen låter det lite tunnare, men vi hade svårt att bilda oss en bra uppfattning om detta på det lite stökiga demogolvet. Det är en punkt vi får återkomma till i vårt fullvärdiga test av duon.

Storleksjämförelse

Galaxy Note 10 bredvid Galaxy Note 10+

Som vi nämnt ovan är Note 10 endast 1,4 mm bredare och 2 mm högre än Galaxy S10, medan Note 10+ emellertid är ca 5 mm högre och 2 mm bredare än S10+.  På djupet skiljer det endast 0,1 mm mellan S10+ och Note 10+ samt Note 10 och S10, vilket får ses som en försumbar skillnad.

I jämförelse med Note 9 är Note 10+ 0,4 mm högre och 0,8 mm bredare, men närmare 1 mm mindre på djupet.

Fingeravtrycksläsaren

Fingeravtrycksavläsarens placering: Galaxy S10+ bredvid Note 10+

Note 10-serien är utrustad med samma generation ultraljudbaserade fingeravtrycksläsare som Galay S10-duon, men läsaren har bytt position. Precis som bilden ovan illustrerar är fingeravtrycksläsaren placerad betydligt högre upp än tidigare, vilket gör det bekvämare att låsa upp telefonen med enhandsfattning. Där vi tidigare behövde skifta grepp från hur vi normalt håller telefonen vid enhandsfattning, för att nå läsaren, kan vi nu hålla ett och samma grepp och låsa upp telefonen utan att det upplevs som onaturligt eller obekvämt.

I vår recension av Galaxy S10 och S10+ kunde vi konstatera att den ultraljudbaserade fingeravtrycksläsaren inte presterade i nivå med den äldre kapacitiva tekniken, som fortfarande erbjuder högre träffsäkerhet och snabbare upplåsning. Prestandan har förvisso blivit bättre i takt med att uppdateringar tillkommit, men för den som är missnöjd med läsaren i S10 kommer upplevelsen sannolikt att inte att vara nämnvärt bättre i Note 10.

Vi testade att låsa upp både Note 10 samt Note 10+ ett antal gånger med gott resultat efter att ha läst in tummen, men vi vågar inte dra några slutsatser utan att ha använt telefonen under en lite längre period.

S-pen / Air Actions

En av de främsta nyheterna i Note 10-serien avser S-pen. Pennan är numera utrustad med fullvärdigt Bluetooth-stöd samt ett gyro (6 axlar) som gör det möjlige att interagera med telefonen utan att vidröra skärmen. För att dra fulla nytta av svepstödet krävs att applikationerna har stöd för S-pen vilket åstadkoms genom Samsungs SDK för ändamålet.

Galaxy Note 10+: S-pen air actions

Air Actions har ett antal inställningsmöjligheter, och det är går att på appbasis välja om funktionaliteten skall vara tillgänglig eller ej. Som standard går det att byta låt genom att vifta med pennan åt höger eller vänster, samt justera volymen genom att vifta uppåt eller nedåt vid musikuppspelning.

Knappen på pennan går att använda precis som tidigare för att ex. backa eller gå framåt i webbläsaren. Det går också att på appbasis konfigurera vad de olika gesterna skall ha för funktion, men för fullt stöd krävs som vi nämner ovan att apputvecklaren lagt till stöd för det.

 Galaxy Note 10: S-pen actions

Pennan laddas genom att föra in den i utrymmet i telefonen, men har fått ett batteri som ger upp till 10 timmar drifttid, vilket kan jämföras med de 30 minuter föregångaren erbjöd. För de två modeller som säljs i Sverige – aurora-glöd respektive aurora-svart – så är pennan som medföljer blå respektive svart.

Galaxy Note 10: S-pen, videoredigering

Ett flertal appar har också optimerats för att fungera bättre med S-pen. Ett exempel är den nya medföljande videoredigeraren som erbjuder fullt S-pen-stöd, och som syns ovan. Även anteckningsapplikationen S-note har utökats med fler funktioner; bland annat har det blivit möjligt att exportera anteckningar till PDF- och Word-format, och i samma process tillämpa OCR för att omvandla kråkorna till mer lättläst maskintext.

Kameran

Samsung Galaxy 10+: Video bokeh / live focus

Kamerauppsättningen skiljer sig inte nämnvärt åt från S10-serien, utan Samsung tycks ha legat på latsidan på denna punkt:

  • Vidvinkel: 12 MP, f/1.5-1.8-2.4, 27mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS
  • Telefoto: 12 MP, f/2.1, 52mm, 1/3.6″, 1.0µm, AF, OIS, 2x optical zoom
  • Ultravidvinkel: 16 MP, f/2.2, 12mm, 1.0µm
  • Frontkamera: 10 MP, f/2.2, 26mm, 1.22µm, Dual Pixel PDAF

Den sekundära ToF-sensorn som sitter i fronten på S10+ har fallit bort, men i stället har Note 10+ en ToF-sensor på bakstycket som bland annat gör det möjligt att spela in video med kort skärpedjup, eller som kommer till nytta vid AR-applikationer samt för att mäta avstånd mellan olika objekt.

I jämförelse med Note 9 saknar Note 10-serien IR-sensorn som används för irisigenkänning, vilket innebär att det inte är möjligt att använda säker ansiktsupplåsning. Detta anser vi är tråkigt eftersom Android Q/10 introducerar en uppdaterad API för biometrisk autentisering med stöd för säker ansiktsupplåsning, vilket tekniskt sett gör det möjligt att använda exempelvis ansiktsupplåsning tillsammans med applikationer som BankID etc. Det vill säga i stil med Face ID på IOS.

En annan nyhet är att de två modellerna är utrustade med en ytterligare mikrofon som är placerad vid primärkamerorna, vilket innebär att mikrofonerna totalt sett är tre till antalet. Den tredje mikrofonen gör det möjligt att bättre rikta ljudupptagningen, vilket Samsung benämner som ”audio zoom”.  Genom att aktivera funktionen och sedan zooma in på en del av ett motiv isoleras också ljudupptagningen till samma område. Av det lilla vi hade möjlighet att testa funktionen verkade det fungera förvånansvärt hyggligt givet de små mikrofonerna och avståndet till de konverserande vi försökte tjyvlyssna till.

Displayen

Galaxy Note 10+: Upplösningsalternativ

Trots att Note S10+ har en påkostad WQHD+-panel (3040 x 1440 px) är standardinställningen FHD+ (2280 x 1080), eller närmare ~500 PPI i jämförelse med ~375 PPI.  Anledningen är förmodligen tvådelad; dels nöjer sig många användare med FHD+ och dels minskar det telefonens energiförbrukning. För den som vill uppleva skärmens fulla potential är det en god idé att inleda med att höja upplösningen.

Note 10-serien är bestyckad med samma generation ”curved dynamic AMOLED-panel” som S10-serien bygger på, och har även stöd för HDR10+. Vi upplever panelen som mycket lik den i S10+ sett till betraktningsvinklar, ljusstyrka och reflektioner. Då vi inte hade möjlighet att betrakta skärmen i mörker är det desto svårare att säga så mycket om kontrast och eventuellt ljusläckage. Vitbalansen upplevde vi som jämn bland de testtelefoner som fanns till buds och vi noterade inga större skillnader mellan olika delar av skärmen med skiftningar av rosa eller blå toner.

Vi är samtidigt besvikna över att Note 10 inte utrustats med en panel med WQHD-upplösning, utan är begränsad till FHD+ eller ~400 PPI, speciellt med tanke på priset. Hade det varit en större prisskillnad mellan de två enheterna vore det den lägre upplösningen i vår mening mer motiverad, men som prissättningen ligger är vi inte förtjusta över beslutet.

En aspekt vi regelbundet brukar omnämna är det faktum att den böjda panelen tillsammans med det böjda glaset ger upphov till reflektioner och färgskiftningar utmed kanterna av skärmen. Detta är en kompromiss i utbyte mot att en större del av skärmen kan ockupera frontytan parallellt som det stora flertalet tycks anse att det ser bra ut.

Bland inställningarna i Samsungs One UI-gränssnitt har inga nyheter tillkommit vad gäller möjligheten att kalibrera skärmen. Det finns två lägen att välja på i form av ”Vivid” och ”Natural” vilka bägge erbjuder ett reglage för att finjustera vitbalansen, samt ett avancerat läge där det är möjligt att finjustera RGB-kanalerna individuellt.

Vi noterar också att Samsung valt att inte öka uppdateringsfrekvensen till 90- eller 120 Hz, trots att det finns konkurrenter på marknaden med Samsungs AMOLED-paneler som erbjuder eller i nära tid kommer erbjuda högre uppdateringsfrekvenser.

Mjukvara och prestanda

Galaxy Note 10+: Mjukvara

Samsung har utrustat Note 10-duon med det 7nm-baserade systemchippet Exynos 9825, men klockfrekvenserna har enligt CPUz inte justerats uppåt i förhållande till 9820 som sitter i S10-duon, trots att 9825 erbjuder högre klockfrekvenser enligt specifikationsbladet för chippet. Antagligen har Samsung valt att hålla tillbaka en aning för att reducera värmeutvecklingen och inte minst förlänga drifttiden.

Glädjande nog körde testtelefonerna juli månads säkerhetsuppdatering, vilket var den senast tillgängliga uppdateringen vid testtillfället. Det är däremot oklart när en uppdatering till Android Q kommer att finnas redo, men vi förmodar att Samsung kommer meddela detta så snart Q lanserats skarpt av Google.

Versionen av One UI som följer med telefonen har versionsnummer 1.5 och bygger som väntat på Android Pie/9.0. Eftersom telefonen lanseras med Pie har inte särskilt mycket förändrats vad berör gränssnittet, och de som kör Pie på Note 9 och S10/S10+ tillsammans med One UI kommer illa kvickt att känna igen sig.

Galaxy Note 10+: Arbetsminne

Vi tittade även närmare på RAM-användningen i ett per av telefonerna och kunde konstatera att Note 10+ (12 GB) i större utsträckning drog mer nytta av arbetsminnet än Note 10 (8 GB). I regel kretsade Note 10+ kring ~6GB medan Note 10 låg närmare 4GB. I praktiken innebär detta att Note 10+ är mindre benägen att avsluta appar som körs i bakgrunden än Note 10.  Vad gäller lagringsutrymmet var användningen likvärdig och kretsade kring ~30GB använt utrymme av 256GB respektive 512GB beroende på modell.

Styrkor Note 10/10+:

  • Genomgående hög byggkvalitet
  • Nytt systemchipp / Exynos 9825 
  • S-pen med gyro samt Air Actions
  • Ny mer ergonomisk placering av fingeravtrycksavläsaren
  • Full uppsättning primärkameror: Vidvinkel, ultravidvinkel, telezoom
  • Lovande display 
  • Lovande systemprestanda 
  • Stöd för riktad ljudupptagning / audio zoom 
  • Note 10+ har MicroSD-kortläsare
  • Erbjuder snabbladdning upp till 45W (PD 3.0)
  • Note 10 är knappt större än S10 trots 10% mer skärmyta, S-pen och högre batterikapacitet

Svagheter Note 10/10+

  • Saknar 3,5 mm hörlursjack
  • Note 10 är begränsad till FHD+-upplösning 
  • Använder samma generation ultraljudchipp för fingeravläsning som S10/S10+
  • Kamerorna har inte uppgraderats med undantag för en ToF-sensor, utan bygger på samma sensor och optik som S10-serien 
  • Note 10 saknar microSD-kortläsare
  • Saknar iris-skanner/funktion för säker ansiktsupplåsning
  • AMOLED-panelen har inte stöd för högre uppdateringsfrekvens än 60Hz
  • Snabbladdningsadapter (45W) medföljer ej, utan köpes till separat 
  • Saknar förmonterat skärmskydd 

Skriv fritt men var god följ vår kommentarspolicy. Tack!