En första titt på Samsung Galaxy Alpha

Galaxy S2 2.0?

Postat:
16:17 - 2014-10-09
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
56

Samsung har släppt en modell i höst kallad Galaxy Alpha som innebär ett slags nytt steg för företaget. Vissa har menat att Samsung skapat telefonen för att kontra Apple Iphone 6. Företaget har valt att inkludera en ram i metall och fokus ligger på att tillhandahålla en snygg, lätt och smidig smartphone som känns bra i handen.

En annan intressant aspekt med Alpha är att Samsung utrustat mobilen med egna chippet Exynos 5 Octa som är först ut med 20nm-tillverkningsprocess. Enligt tillverkaren innebär det att energiförbrukningen kan sänkas med uppemot 25 % jämfört med 28nm. Chippet kombinerar fyra Cortex-A15-kärnor med ett mer strömsnålt kluster (Cortex-A7) som används för mindre krävande uppgifter. Samtliga kärnor kan även utnyttjas simultant av systemet.

samsung-galaxy-alpha-swedroid-titt-6samsung-galaxy-alpha-swedroid-titt-3samsung-galaxy-alpha-swedroid-titt-2

Övrig hårdvara inkluderar en 4,7 tum stor Super AMOLED-skärm (720p), 32GB lagring, 2GB RAM, en 12MP-kamera, främre 2,1MP-kamera, ett löstagbart 1860mAh-batteri samt fingeravtrycksläsare och pulsmätare.

Specifikationer Samsung Galaxy Alpha
ReleasedatumHösten 2014
Processor1,8GHz octa-core
PlattformExynos 5 Octa
GrafikkretsMali-T628
RAM-minne2GB
Inbyggt minne32GB / ingen plats för minneskort
Skärm4,7" / HD - 720x1280 pixlar / 312PPI
SkärmtypSuper AMOLED / 16:9 / 60,9 cm² / ~70,2% av fronten
Kamera12MP
Främre kamera2,1MP
Vikt115g
Höjd, bredd, djup132,4 x 65,5 x 6,7mm
Batteri1860mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi-hotspot
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, pulsmätare, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Har fingeravtrycksläsare, pulsmätare och chipp med 20nm-tillverkningsteknik. Ramen är i metall.
Mer infoMer info om Samsung Galaxy Alpha på Androidenheter.se

Vi har fått in ett exemplar av Alpha som vi ska kika närmare på framöver. Intrycket av att hålla enheten i handen är klart positivt. Metallramen, med sina fasade kanter, bidrar till att göra Alpha ovanligt trevlig att hålla i jämfört med de flesta andra Samsung-smartphones. Metall ger inga direkt praktiska fördelar med bidrar till att enheten känns mer påkostad. Knapparna är robusta och ger ifrån sig ett klickljud.

samsung-galaxy-alpha-swedroid-titt-9

Alpha känns förvånansvärt lätt, då den bara väger 115 gram. På ett vis påminner Galaxy Alpha en del om klassikern Galaxy S2 från 2011. Alpha är cirka 7mm högre med samtidigt smalare och rentav ett gram lättare.

samsung-galaxy-alpha-vs-galaxy-s2

Vissa har invänt mot att skärmen ”bara” har HD-upplösning och inte Full HD. Men precis som i fallet Xperia Z3 Compact saknar vi inte 1080p nämnvärt. Det bör dock nämnas att Galaxy Alpha har den ökända PenTile-matrisen vilken vi vet vissa är känsliga för. Panelen verkar erbjuda goda betraktningsvinklar samt djup svärta med livfulla färger, som sig bör när AMOLED-tekniken används.

Vi undrar hur pass långt 1860mAh-batteriet kommer räcka då det i alla fall på pappret låter klent. Sannolikt är batterikapaciteten en del av priset för att göra konstruktionen blott 6,7mm tjock. I bästa fall väger 20nm-tillverkningsprocessen för chippet till viss del upp bristen på milliamperetimmar.

Vi återkommer framöver med en mer utförlig titt på Samsungs metallmobil.

samsung-galaxy-alpha-swedroid-titt-5samsung-galaxy-alpha-swedroid-titt-7samsung-galaxy-alpha-swedroid-titt-8