Igår tog vi oss en närmare titt på tangentbordet i Android 4.2 som tillåter att man sveper fram ord. Nu ska vi kika på en annan nyhet i senaste versionen av Googles plattform, nämligen det omarbetade notifikationsfältet. Androids aviseringssystem utgår som bekant från en neddragbar meny högst upp på skärmen.
I och med Android 4.1 som släpptes i somras har meddelanden i notifikationsfältet möjligheten att vara interaktiva. Man kan beroende på vad appen som skickar aviseringen har för funktioner utföra handlingar från själva notifikationsmenyn. Meddelanden från samma app grupperas och det första meddelandet i en serie är expanderat.
Man kan även expandera och fälla ihop aviseringar genom att dra med ett finger över dem (två fingrar om man inte kör Android 4.1.2 eller senare). En annan nyhet är att man kan långtrycka en avisering för att identifiera applikationen som skickat den och därefter blockera aviseringar från den appen om man så önskar. Tar man en skärmdump kan man dessutom dela den direkt från notifikationsfältet efteråt.
Än så länge har vi bara gått igenom de notifikationsnyheter Android 4.1 förde med sig. Alla dessa finesser finns naturligtvis även i Android 4.2 men senaste versionen av Googles plattform bjuder på en del andra förändringar och tillägg. Först och främst finner vi en smärre estetisk revidering: datumet visas på en rad (med förkortad utskrift av dagen) istället för på två rader som tidigare. Vissa föredrar säkert den nya layouten, men vi tyckte bättre om den förra varianten.
Den största nyheten är dock de omtalade snabbinställningarna. På en surfplatta når man dem genom att svepa ner ett finger från toppen av högra sidan av skärmen. Använder man istället en mobil får man antingen fram snabbinställningarna genom att svepa från toppen av skärmen med två fingrar, eller genom att plocka fram aviseringsmenyn och sedan trycka på knappen högst upp i högra hörnet.
Att placera vanliga inställningar i notifikationsfältet för snabb och smidig åtkomst är knappast en ny idé. HTC var tidigt ute med att lägga inställningar där och även Samsung m.fl. har placerat alternativ i notifikationsfältet. Tyvärr är Googles implementering av dessa inställningsgenvägar mest en studie i outnyttjat potential.
Det ser mycket bra ut, men det grundläggande problemet är att i stort sett alla knappar kräver fler handlingar av användaren. De flesta som trycker på WiFi-knappen räknar sannolikt med att det kommer slå på eller av Wi-Fi beroende på om knappen är färgad eller inte. Den leder dock istället till WiFi-kategorin bland inställningarna, vilket mest är frustrerande. Samma sak gäller för Bluetooth.
Den enda knappen som faktiskt är en snabbinställning i ordets rätta bemärkelse är flygplansläget. Vissa knappar undrar vi dessutom vad de gör där. På mobiler leder användarnamnet till en genväg till ens kontaktprofil/Google+-profil (observera att den inte leder direkt till Google+). Täckningsmätaren leder till skärmen för dataanvändning och batterimätaren leder till batteriavdelningen bland inställningarna.
Det är onekligen trevliga tillägg men vi växlar till exempel oftare mellan telefonens olika ljudprofiler än vad vi går in och studerar batterianvändningen och datatrafiken. Snabbinställningarna saknar även bland annat knappar för GPS, automatiska uppdateringar och synkronisering. Google skulle ha fått plats med sju inställningar till men har valt att bara delvis fylla skärmen.
En annan miss är att det på mobiler är onödigt krångligt att nå snabbinställningarna. De är naturligtvis ett trevligt och välkommet tillskott men genomförandet är inte det bästa och vi föredrar Samsungs och HTCs version av snabbinställningar, trots att de tar upp mer plats. Lyckligtvis är Android så pass flexibelt att man kan lägga inställningar i notifikationsfältet själv genom appar som Power Toggles.
Uppdatering: Har man ställt in ett alarm visas det bland snabbinställningarna.