Ettårig Android-utbildning startar i Malmö – sista ansökningsdag 15:e maj

Postat:
14:52 - 2010-05-06
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
47

För den som vill komma igång med att utveckla för Android så erbjuder nystartade Malmö Yrkeshögskola en ettårig utbildning med start den 30:e augusti 2010 – sista ansökningsdag är den 15:e maj. Utbildningen är en praktiskt inriktad sådan med fokus på Android- och iPhone/iPad-programmering, målet är att plocka fram applikationer så snabbt och effektivt som möjligt.

Grundaren till Malmö Yrkeshögskola heter Claes Magnusson och då vi var nyfikna på utbildningen så passade vi så klart på att ställa några frågor, läs gärna intervjun nedan.

Varför en utbildning i att göra apps?
– Jag har slagits i flera år för denna utbildning och äntligen verkar det som om myndigheten för yrkeshögskolan fått upp ögonen för den snabba utveckling som sker inom mobila applikationer och tjänster och alla de nya jobb som blir möjliga.

Du är känd som något av en Apple-fantast, varför Android?
-Tro det eller ej så var jag en av de första som importerade en G1 när den kom och också bland de första med Nexus One, som jag nu använt oavbrutet sedan början av januari. Även om jag gillar Apple älskar jag open source.

Jag ser stor potential i Android, tror det på sikt kan bli större än iPhone som har en makalös utveckling just nu. Men jag ser också affärsmässiga bekymmer med splittring och frihetens baksida med en helsikes massa usla apps och annat bekymmersamt för vanliga konsumenter, men som i min värld innebär möjligheter att rätta till och vända till bättre och mer lönsamma lösningar.

Varför har ni lagt skolan i Malmö?
-Malmö är superhett just nu, det är på väg att bli landets absoluta centrum för utveckling av nya mobila tjänster och apps och är inte som Kista, Karlskrona och i viss mån  Lund – belastade av gammal kunskap och tidigare misslyckaden. I Malmö finns också massor av företag som letar efter precis den här kompetensen.

Vad lär man sig på utbildningen?
-Att göra apps. Antingen egna apps som man vill sälja men också apps åt alla företag och organisationer som vill vara med och få ut sin information, kunskap, underhållning eller vad som nu önskas. Alla, precis alla, vill idag ha en egen app och vi har inte ens sett början på nya marknader kring iPad och tablets.

Vi jobbar extremt praktiskt, båda händerna på tangentbordet och ”den som först får ut sin app vinner” gäller definitivt både i skolan och ute hos kunderna.

Vi är också säkra på att man ska lägga religionen åt sidan och lära sig producera för båda systemen. Ofta vill kunden börja med en app för iPhone men när den är klar vill sju av tio kunder fortsätta med en app för Android.

Vi kommer ställa höga krav på våra studenter att lära sig allt från javascript, mashups, webbapps och annat till Objective-C och Java med respektive SDK, men även mjuka kunskaper som föreläsningar av andra programmerare om hur man får ut sin app snabbast på marknaderna. Mycket är också gemensamt för båda systemen som god grafisk design och funktionalitet.

Har du själv gjort några apps?
-Jag har varit med att starta ett antal utvecklingsföretag där det viktigaste är välfungerande och effektiva apps, Bambuser är ett sådant bolag där vi nu har apps för i princip varenda mobilt operativsystem och som fungerar fantastiskt bra både i iPhone och i Android. Alla skolans lärare kommer från näringslivet och har byggt många av landets mest populära apps.

Vem tycker du ska söka er utbildning?
-Vi vet att det finns duktiga människor överallt och vi kommer jobba hårt för att även kunna lära vanliga människor som kanske arbetat med att samla in, redigera, förpacka eller publicera information, underhållning eller kunskap.

Många av våra studenter kommer nog från grafiskt arbete, reklam eller webbyrå eller marknads- eller informationsavdelning eller har på annat sätt jobbat praktiskt med ny media- och informationsteknik.

Jag har jobbat 20 år med vuxenutbildning inom ny teknik och jag vet att tidigare utbildning och betyg ibland är mindre värt än ett brinnande intresse. Jag önskar att vi kan fylla våra klassrum med alla er som verkligen fattar vad som händer och hur stor denna marknad kan bli.

[Ansök här]

[Läs mer om utbildningen]

– – – – –

Claes Magnusson har tidigare grundat utbildningsföretag som MacMeckarna, AcadeMedia, Masters of Media, N3P och nu Malmö Yrkeshögskola i Västra Hamnen. https://yrk.es Telefon 0200-210 999. Sista ansökningsdag är den 15 maj 2010.

Yrkeshögskolan (YH) hette tidigare Kvaificerad Yrkesutbildning (KY), är gratis och fungerar som vanliga högskolan vad gäller studiemedel men skiljer eftersom utbildningen ska vara praktisk och inriktad mot näringslivet.

– – – – –