Fler uppgifter om Androids nya gränssnitt: Material NEXT

Postat:
12:06 - 2021-02-16
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
3

Senaste tiden har det duggat inofficiella uppgifter om Android 12, framförallt tack vare XDA. Androids nya gränssnitt och designspråk kallas preliminärt ”Material Next” – en vidareutveckling av ”Material Design”.

Gränssnittet som tidigare har visats i skärmdumpar sägs vara ett specifikt Google-tema som heter ”Silk”, vilket eventuellt bara kommer att finnas på Pixel-telefoner. Androids utökade temastöd skulle på sikt i bästa fall kunna innebära att tillverkare kan skapa ett eget gränssnitt utan djuplodande förändringar, och att användare på ett enkelt vis kan aktivera ett mer ”vanilla”-liknande gränssnitt.

Även om det saknas skärmdumpar som visar förändringarna ska layouten för låsskärmen ha gjorts om, med större anpassningsmöjligheter likt att ändra klockan. Till och med sveplås-skärmen kan få en ny utformning, och låsskärmen påstås erbjuda tillgång till snabbkontrollerna för smarta hem. De kontrollerna visas idag bara i avstängningsmenyn.

Snabbinställningarna i aviseringsmenyn ska samtidigt ha fått en ny layout. Android 11 visar betydligt färre snabbinställningar än Android 10, något som inte uppskattades av alla. En mystisk ”letterbox”-funktion sägs göra så att appar kan placeras i fönster. Huruvida det är avsett för ett desktop-läge eller något helt annat återstår att se, om nu uppgiften stämmer.

XDA nämner även annat smått och gott som att Android 12 erbjuder förbättrad skärmrotation, en mer polerad bild-i-bild-funktion, ett dedikerat spelläge, samt ett tillgänglighets-läge som dämpar gälla färger.