Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Fördelarna med en flexibel skärm – är det framtiden?

Postat:
12:11 - 2019-01-25
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Fördelarna med ny teknik kanske inte alltid är uppenbara. Ett exempel är den första vågen av smartphones med flexibla skärmar som kommer nu i år. Vad är det för vits att skaffa en flexibel mobil kontra en traditionell sådan? Vi försöker ge några exempel på fördelar tekniken kan föra med sig.

Två skärmstorlekar i samma enhet, ökad konvergens

Först och främst har tillverkare valt att använda tekniken på olika vis. Hur enheterna viks ut kan skilja sig åt men kontentan är att användare får två format i samma enhet. Den vanligaste approachen hittills är att användare får en stor panel i stil med en surfplatta, samt ett mindre telefonformat. En annan lösning är en mobil som går att vika runt handleden som ett armband.

Våra smartphones har förstås redan ersatt dussintals manicker vi en gång behövde ha separat. Nästan alla smartphones idag är så kallade ”phablets”; ett mellanting mellan mobil och platta. Vikbara mobiler gör dock att en betydligt större skärm får plats i fickan.

Den större panelen öppnar dessutom upp för nya möjligheter i mjukvaran. Android kommer få inbyggt stöd för flexibla telefoner och Samsung låter exempelvis användare ha tre appar framme samtidigt i sin ”Infinity Flex Display”. Det kommer gå att ha en dator i fickan i högre utsträckning än idag. Microsoft arbetar enligt rykten rentav specifikt på en Surface som ska gå att ha i fickan.

Mobilen kan vikas ut till ett större format för att läsa tidningen på tunnelbanan, för att spela spel, läsa böcker, kolla på film i sängen, och så vidare. Både plattan och bärbara datorn skulle kunna få vara kvar hemma under resor, beroende på behov.

Skärmen lär inte spricka

Eftersom skärmen inte täcks av glas utan av ett flexibelt och hållbart material, lär panelen inte spricka eller gå sönder i första taget. För de som har en tendens att krossa mobilskärmar emellanåt kan det vara en stor bonus.

Samsung beskrev rentav inledningsvis sin flexibla skärmteknik, då kallad ”Youm”, som oförstörbar. Panelerna sägs även kunna bli markant tunnare och lättare än dagens motsvarigheter, även om mobiler med flexibla skärmar ändå lär väga över snittet inledningsvis.

Är flexibla skärmar framtiden?

Första vågen av flexibla mobiler kommer att vara dyra och nischade modeller som produceras i mindre volymer. Vi har listat potentiella fördelar men kanske kommer nackdelarna att överväga i början. Förmodligen tar det tid innan någon tillverkare får in en fullträff och kommer på hur tekniken bäst ska användas för att främja den breda massan.

Vi tror dock den flexibla skärmtekniken är här för att stanna. Vi kommer få se mycket av den de kommande åren – i mobiler, i datorer och inte minst i wearables. Tror ni flexibla skärmar är framtiden och vilka för- och nackdelar ser ni med tekniken?

Aktuellt

Alla officiella uppgifter om nya Galaxy S10-serien.

Android på Prisjakt

OnePlus 6T
Huawei Mate 20 Pro
Huawei P20 Pro
Samsung Galaxy S9 Plus
Samsung Galaxy Note 9
Google Pixel 3
9

Test av OnePlus 6T

9.2

Test av Google Pixel 3 XL

9.1

Test av Sony Xperia XZ3

8.9

Test av Sony Xperia XZ2 Premium

8.6

Test av LG G7 ThinQ

8.1

Test av Nokia 8 Sirocco

9.3

Test av Samsung Galaxy Note 9

8.9

Test av OnePlus 6

0

Första intrycket av Samsung-duon Galaxy S10 samt S10+

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Samsung lanserar trion Galaxy S10+, Galaxy S10 och S10e
 2. Vi har svenska priserna för Samsung Galaxy S10-serien
 3. Här är Samsungs första smartphone med flexibel skärm: Galaxy Fold
 4. Samsung Galaxy S10 ser ut att erbjuda den första kompetenta fingeravtrycksläsaren under skärmen
 5. Xiaomi visar upp flaggskeppet Mi 9
 6. Tecken på att Google kommer ändra Androids kritiserade navigering

Mest läst

 1. Vi har svenska priserna för Samsung Galaxy S10-serien
 2. Samsung lanserar trion Galaxy S10+, Galaxy S10 och S10e
 3. Samsung lanserar supertunna surfplattan Galaxy Tab S5e
 4. Här är Samsungs första smartphone med flexibel skärm: Galaxy Fold
 5. Tecken på att Google kommer ändra Androids kritiserade navigering
 6. Här kan du se Samsungs stora presentation live, inleds 20:00

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du skal till din primära smartphone?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Survey