Från Galaxy S2 till S21 – så här mycket har hänt på tio år

Postat:
16:51 - 2021-11-25
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
19

Smartphoneutvecklingen har gått i en rasande takt under de senaste tio åren. Telefoner har på flera vis legat i framkant för datorutvecklingen och varit först ut med spjutspetsteknik.

Nu när vi är framme vid en viss naturlig stagnering kan det vara läge att blicka tillbaka och se hur mycket som faktiskt hänt på ett årtionde. En del av utvecklingen kan vara svår att uttrycka svart på vitt, då specifikationer bara berättar en del av framstegen.

För enkelhetens skull i denna grundläggande genomgång jämför vi klassikern Galaxy S2, Samsungs flaggskepp sommaren 2011, med dagens toppmodell i S-serien: Galaxy S21 Ultra. Galaxy S2 drevs av Samsungs första Exynos. Det var ett vid den tidpunkten kraftfullt chipp som ersatte Hummingbird.

Exynos hade en dubbelkärnig 1,2GHz-processor med 45nm tillverkningsteknik. Tio år senare erbjuder Exynos 5nm tillverkningsteknik, åtta kärnor, samt klockfrekvenser upp till 2,9GHz. Arbetsminnet har ökats sexton gånger, från 1GB till1 16GB.

RAM-minnet har samtidigt blivit mycket snabbare och mer strömsnålt. Vi har gått från LPDDR2 till LPDDR5 och överföringshastigheter på cirka 2,6GB/s till drygt 50GB/s. Lagringen har växt från 16GB (mycket för sin tid) till 512GB – 32 gånger så mycket.

Skärmen är naturligtvis ett annat stort framsteg. Galaxy S2 hade en 4,3-tums Super AMOLED Plus-skärm med bildförhållandet 16:9, 480 x 800 pixlar och 217ppi. Galaxy S21 Ultra erbjuder 4,2 miljoner fler pixlar än sin tio år gamla föregångare. Pixeldensiteten har ökat från 217ppi till 516ppi. Panelen är gigantisk med sina 6,8 tum, även om bildförhållandet innebär att en direktjämförelse med tum inte kan göras.

Annat som hänt på tio år: Vi har gått från Bluetooth 3.0 till 5.2, från micro-USB till USB-C, från HSDPA till 5G, och från bara GPS till GPS och GLONASS, Galileo och BeiDou. Andra nyheter är ultraljudsbaserad biometrisk autentisering, NFC, UWB och IP68-klassning. Galaxy S2 hade ingen biometrisk autentisering alls.

Gällande fotografi och videoinspelning är det som natt och dag mellan telefonerna. S2 hade en ensam bakre 8MP-kamera med lågt ljusinsläpp och liten sensorstorlek. Ultra har istället en 108MP-kamera, en 12MP supervidvinkelkamera och telefoto-objektiv med upp till 10x optisk zoom.

Batterikapaciteten spelar kanske mindre roll i sammanhanget än batteritiden, men batteriet har i vilket fall vuxit från 1650mAh till 5000mAh. Men allt har kanske inte blivit bättre. Galaxy S2 hade löstagbart batteri, minneskortsplats, hörlursutgång och ett betydligt smidigare format – för de som anser att detta är fördelar.