Ge oss USB-C för allt [Opinion]

Postat:
13:28 - 2022-01-17
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
61

EU vill göra USB-C till en obligatorisk standard för hemelektronik. Förslaget har rört sig långsamt framåt under de senaste två åren och vi har fortfarande inte sett något praktiskt resultat av EU:s ansträngningar.

Idén är att minska mängden e-avfall från kablar och laddare, men även att förenkla för konsumenter. Laddare står för enorma mängder e-avfall varje år. Att göra så att alla laddare använder samma kabel och kan ladda all hemelektronik minskar förstås inte mängden laddare och kablar som redan är i rotation idag.

Men det kan göra stor skillnad på sikt, särskilt i kombination med att tillverkare slutar inkludera laddare i kartongen. Även om miljöaspekten ignoreras vore det helt enkelt praktiskt för användare ifall alla manicker kunde laddas på samma vis. En laddare som kan ladda allt, med samma kabel.

De olika anslutningarna hemelektronik använder kan vara till besvär. Vi utgår från en laddare med USB-C-port tillsammans med en USB-C till USB-C-kabel. Laddaren kan ladda en Apple-telefon, men då behöver kabeln bytas ut för Apple använder Lightning.

När en smartklocka ska laddas, låt säga Galaxy Watch 4, kan den laddaren inte användas för Samsungs laddningspuck använder USB-A. Ifall exempelvis en trimmer ska laddas måste i regel en separat laddare plockas fram och användas. För de som har enheter med micro-USB skulle ännu en kabel behövas, samt en annan laddare med USB-A.

Harmonised fast charging technology will help prevent that different producers unjustifiably limit the charging speed and will help to ensure that charging speed is the same when using any compatible charger for a device.

Så kan det fortsätta och fortsätta. Att använda USB-C till allt är förvisso ingen magisk lösning utan problem heller hinder. Det finns exempelvis en uppsjö olika snabbladdningstekniker, och för att få allra snabbaste laddningen behövs ofta en särskild laddare och ibland även en medföljande kabel. EU:s ambition är att enheter ska få ut så mycket av laddare som de kan ta emot.

Men om all hemelektronik började använda USB-C skulle det i vilket fall inte utgöra något problem för konsumenter på sikt, och heller inte för miljön. Förslaget berör främst själva kontakten och lämnar utrymme för framtida innovationer. Ifall en ny och bättre standard dyker upp i framtiden skulle den istället kunna anammas unisont.

Så ge oss USB-C för allt och det är hög tid att Apple börjar använda porten i Iphones istället för långsamma och förlegade Lightning.