Gizmodo recenserar Android 2.0 och Motorola Droid

Postat:
14:24 - 2009-11-04
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
15

droidpicture

Matt Buchanon på prylbloggen Gizmodo har tittat både på Android 2.0 respektive Motorolas nya Android-telefon DROID eller Milestone som den kallas för i Europa.

Sammantaget gillar man Android 2.0 och är imponerade över takten som operativsystemet växer i. Till nyheterna hör bland annat funktioner för sociala nätverk, stöd för Microsoft Exchange, en global sökfunktion samt  GPS-navigering genom Google Maps. Bland dessa nyheter verkar de flesta fungera väl, även om man tycker att GPS-navigationen behöver poleras och likaså hanteringen för flera e-postkonton.

Till de dåliga sidorna hör musik- och videospelaren som man anser vara under all kritik och i samma veva ondgör man sig över att det inte finns någon standardapplikation för att synkronisera musik, det vill säga något som fungerar i stil med iTunes för iPhone. Vidare tycker man att telefonen stundvis kan upplevas som litet seg, om detta bör tillskrivas OS:et eller telefonen i sig vet man inte.

Motorola Droid får även den fin kritik och man förundras över den 3.7″ (854x480px) stora skärmen som man menar är i en klass för sig, vad berör knappsatsen/tangentbordet så går man inte längre än kalla det för okej. Touch-knapparna i fronten menar man är snudd på oanvändbra och det irriterar att Motorola inte inkluderat någon svara/lägg på-knapp här heller, ringer man någon av misstag måste man gå genom skärmen för att avbryta samtalet. Telefonen gör ett bra jobb när det kommer till att köra flera applikationer samtidigt och att växla mellan dessa, menyerna som hör OS:et till och att växla mellan hemskärmar blir dock segt och hackar till rejält ibland, något som ger en känslan av att ”man kör en ferrari vars dörrar gnisslar och har sig varje gång de öppnas”.I

I testet ovan upplever Matt Android som stundvis segt, i varje fall vid en jämförelse med iPhone. Vad kan anledningen till detta vara?

Minne, anledningen är nog i allra högsta grad tillgänligt minne. Exempelvis är det minne hemskärmen tar i anspråk alltid tillgängligt för andra applikationer, när detta minne blivit konsumerat och man åter vill gå till hemskärmen uppstår förstås en viss fördröjning och att snabbt därefter börja växla mellan sina hemskärmar ger ofta upphov till att det kan börja hacka till. Ni som installerat ROM-filen CyanogenMod har säkert upplevt att detta inte längre är lika påtagligt, varför det är så beror på att Cyanogen tvingar Android till att behålla hemskärmen i minnet.

Detsamma kan egentligen sägas om ”App drawer” , det vill säga den meny där alla installerade applikationer finns tillgängliga. Även här skulle en likartad funktion som den Cyanogen implementerat för hemskärmen kunna vara till nytta, det är nämligen inte sällan det hackar och har sig när man vill plocka upp menyn och bläddra runt bland de installerade applikationerna.

Som en tredje punkt kan nämnas att all grafik i Android är mjukvarurenderad, detta trots att alla Android-telefoner på marknaden har en grafikprocessor. Kanske blir ett hårdvaruaccelerat användargränssnitt en möjlighet i framtiden?

Läs recensionen av Android 2.0 / Eclair här och Motorola Droid här