Google-assistenten är bästa nya funktionen i Android senaste fem åren [Opinion]

Postat:
15:26 - 2021-08-28
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
47

Operativsystem får sällan nya funktioner som i grunden kan förändra hur vi använder dem. En finess som vi använder många gånger om dagen och som gör systemet smidigare och trevligare att använda.

Google-assistenten har potential att vara en sådan funktion. Assistenten lanserades försommaren 2016 under I/O och blev tillgänglig på svenska för tre år sedan. Engelska assistenten är dock fortfarande snäppet mer kraftfull och inlägget är baserat på erfarenheter av den engelska assistenten.

Google-assistenten möjliggör egentligen inget som inte redan tidigare gick att göra, utan ändrar främst bara gränssnittet från att trycka på knappar och objekt på en pekskärm till att tala – som med en människa. Det är heller inte alla gånger nödvändigtvis snabbare att använda assistenten, men det kan kännas smidigare att bara trycka på en enda knapp och prata än att trycka på många knappar.

Assistenten blir ännu mer mångsidig tack vare att utvecklare kan integrera sina appar, så att det går att interagera med och utnyttja andra tjänster med hjälp av den. Förra hösten meddelade Google att appstödet utökats med större möjligheter än tidigare, och att användare kan skapa egna genvägar för kommandon.

När Google-assistenten är som bäst är den som en allvetande liten ande i fickan som har raka svar på allt, eller en nyttig hjälpreda. Tack vare sökmotorns ”Knowledge Graph” ger assistenten ofta direkta svar. Eftersom mjukvaran förstår kontext går det att ställa följdfrågor. De som är vetgiriga och ofta undrar om både små och stora saker, eller har triviala spörsmål i stil med frågespel, kan med fördel fråga assistenten istället för att googla.

Vardagliga och ofta lite tråkiga uppgifter som att sätta timers, skapa alarm eller påminnelser blir enklare genom att bara säga åt assistenten. För de som har smarta hem kan Google-assistenten även vara mycket värdefull. Det går att starta assistenten på flera olika vis, bland annat genom en genväg på hemskärmen, eller genom att långtrycka på fysiska strömknappen (kan variera mellan modeller).

En liten samling exempel på frågor och kommandon: navigera hem till fots, hur långt är det hem, hur långt är det till Uppsala, sätt en timer på 6 minuter, när föddes Dustin Hoffman, påminn mig om att köpa mjölk i morgon, 99 Fahrenheit till Celsius, 149 euro till svenska kronor, spela upp Led Zeppelin i Spotify, 6049 feet till meter, hur mycket var 1000 dollar värt 1922, översätt ”kastrull” till franska, vad är klockan i Tokyo, när går solen ned, hur lång är Sigourney Weaver? Listan kan göras oändlig.

Vi använder alla våra smartphones på olika vis. För vissa kan det finnas liten eller ingen anledning att använda en digital assistent. Det är i vilket fall värt att ge de digitala assistenterna en chans, då det ofta bara kan handla om att få in vanan och inse vad de kan göra – och Google-assistenten är kanske den allra bästa på marknaden. Enligt en undersökning på Swedroid från början av året är 60 % redan frälsta, medan 4 % regelbundet använder Apple Siri.

Fotnot: Exemplen har ställts på engelska och inte på svenska.

Vidare läsning: