Google-assistenten kommer få utökade förmågor tack vare stora språkmodeller

Postat:
10:40 - 2023-08-01
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
4

Enligt en rapport från Axios arbetar Google på en ny version av Google-assistenten som är mycket mer kraftfull, mänsklig och mångsidig tack vare stora språkmodeller och generativ AI. Med andra ord, Google-assistenten kommer utöver dagens funktionalitet bli mer som Bard, ChatGPT och chattbotten i Bing.

Rapporten baseras på ett internt mejl som ska ha skickats till anställda under gårdagen. Googles drag är inte överraskande. Stora språkmodeller passar som handen i handsken för digitala assistenter.

I våras sa därtill Sundar Pichai att Google har målet att ta fram en ”väldigt, väldigt kraftfull assistent” genom stora språkmodeller, som mer är som en mänsklig personlig assistent. Enligt det interna mejlet ligger fokus inledningsvis på assistenten för smartphones.

Googles mer kraftfulla digitala assistent kan dock dröja. Dels har Pichai understrukit vikten av att implementera språkmodellerna på rätt vis (de har en tendens att självsäkert presentera felaktiga uppgifter som fakta) och dels är det ett väldigt stort åtagande – tusentals personer arbetar redan på Google-assistenten.