Google behöver bättre kvalitetskontroll – buggar vi påträffat senaste två månaderna

Postat:
14:00 - 2023-10-03
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
12

Som ett experiment började vi skriva ned varje bugg vi påträffade i Googles appar och tjänster på en Pixel 7 Pro och Pixel 4 XL. Listan inkluderar buggar som inträffat under en tvåmånadersperiod.

Detta är buggar som uppstått i Googles egna mjukvara på Googles egna hårdvara, eller i Chrome på PC. Ingen annan kan beskyllas för problemen. Vår slutsats är att Google behöver bättre kvalitetskontroll.

Hur många buggar som påträffas kan variera från person till person. I regel förekommer buggar oftare i de delar av appar och tjänster som används mer sällan. Ju mer ovanliga saker användaren gör och desto mer unik kontexten är, desto större är risken att buggar ska uppstå eftersom de delarna av mjukvaran är mindre beprövade och kanske inte ens används av utvecklarna själva.

Vi vill påpeka att flera av buggarna nedan kan vara svåra att reproducera och kanske bara har drabbat ett relativt litet antal användare. Hur stabil tycker ni Googles mjukvara är rent allmänt och har ni stött på andra buggar än de nedan?

Chrome

  • Chromes meny sa att en ny version av appen är tillgänglig. Länken ledde till betaversionen av Chrome i Play Store (skarpa Chrome var installerad).

Play Store

  • Play Store visar ofta inte en aktuell lista med uppdateringar förrän en manuell sökning genomförs genom att trycka på knappen.
  • Play Store byter design för knapparna fram och tillbaka genom oavsiktliga ändringar på serversidan, från kraftigt rundade hörn (rätt) till mer fyrkantiga hörn för knapparna (fel).
  • Efter att en uppdatering nyss installerats från Mina appar, och Play Store öppnas igen några minuter senare, kan butiken fortfarande lista uppdateringen – fastän den redan installerats. Att trycka på ”installera” resulterar då i ett felmeddelande.

Drive

  • Drive raderar geotaggar när fotografier laddas upp från en smartphone och därefter laddas hem till annan mobil enhet från samma konto. Beteendet bör vara oavsiktligt, då det plötsligt ändrades. Tidigare var bildernas metadata intakt.
  • Drive sa ”synchronization error” under uppladdning och vägrade ladda upp filerna, fastän det stod att de var på väg att laddas upp när mappen öppnades i Drive-appen. Internet var felfritt. Filerna laddades inte upp efter omstart eller rensning av cache och enda sättet att bli av med den dömda kön var att rensa appens data (att trycka på “X” för varje enskild fil i Drive fungerade inte).

Google Photos

  • Google Photos vägrar ofta visa aktuellt innehåll i mappar eller visa tidigare tomma mappar som nyss fått innehåll, vilket innebär att nyss tillagda bilder inte kan öppnas eller användas i Photos.
  • Google Photos säger att en ny version är tillgänglig och uppmanar användaren att uppdatera genom en länk till Play Store. Butiken berättar att senaste versionen redan är installerad. Vanligt förekommande.
  • Google Photos visar inte nedladdningsknappen i menyn för vissa bilder, trots att bilden inte finns lokalt och ska gå att ladda hem till telefonen.
  • En relaterad bugg är att Photos visar ”delete from device”-knappen fastän bilden inte finns lokalt.
  • Arkiverade bilder som raderas i Photos från huvudvyn kan komma tillbaka. Vi såg hur de raderade bilderna försvann vid radering och plötsligt hoppade tillbaka i vyn ett tiotal sekunder senare. Detta upprepades gång på gång. Bilderna raderades, kom tillbaka, raderades, kom tillbaka. Eventuellt var buggen endast visuell, det vill säga att bilderna faktiskt raderades men att gränssnittet gjorde en felaktig rapportering. Vi bekräftade dock att bilderna låg i papperskorgen enligt gränssnittet och såg hur de försvann därifrån av sig själva efter några sekunder.
  • Google Photos låter inte användare lägga porträttbilder som har kategoriserats felaktigt genom ansiktsigenkänningen till en befintlig persons kategori under vissa omständigheter, eftersom personens namn inte dyker upp vid sökning. Istället skapas två personer med samma namn, som egentligen är samma person.
  • Ibland när en bild laddas hem från huvudvyn i Photos försvinner bilden plötsligt från vyn.
  • Ett album på Google Photos började visa dubbletter av nästan varje bild, istället för att bara visa bilderna en gång.
  • I riktigt stora album kan Photos bli förvirrat när användare öppnar en bild och sedan går tillbaka till albumvyn, genom stora hopp i scrolling. Bilder kan därtill ändra ordning helt plötsligt och flyttas runt, utan input från användaren.

Youtube

  • Youtube kan direkt rekommendera en kanal användaren precis sagt åt tjänsten att aldrig mer rekommendera, i det algoritmiska flödet för Shorts. Detta har hänt många gånger.
  • Youtube Shorts visar ibland bara en helt svart skärm medan ljudet spelas upp. Videon kommer fram ifall användaren sveper bakåt i flödet och sedan framåt igen.
  • Youtubes aviseringsmeny på webben lyser för att indikera att det finns nya aviseringar. När menyn öppnas säger Youtube att aviseringar saknas. Detta kan eventuellt vara avsiktligt beteende för att påpeka att menyn ens finns, men beteendet har upprepats flera gånger.

Blandat

  • Google Files föreslår att viktiga systemappar (som inte ens kan öppnas av användaren) ska avinstalleras för att de enligt utsago “inte används”.
  • Ibland när en ny anteckning skrivs via fältet högst upp i Keep i Chrome på webben, sparas inte anteckningen när den stängs – och försvinner. Inga insticksprogram är aktiva, annat än Googles egna.
  • Gboard byter till engelskt tangentbord utan att användaren ändrat något, så att användaren behöver byta tillbaka till svensk layout. Buggen beror på ett problem i Translate. Gboard kan automatiskt ändra tangentbord till språket användaren skriver på i Translate, men buggen gjorde att tangentbordet inte återställdes efter att användaren lämnade Translate.
  • Google Fit vägrar ibland visa aktuella uppgifter förrän appen stängs ned manuellt, en tvingad avslutning, och startas om igen.
  • Live Translate börjar sällan fungera direkt när finessen aktiveras. Översättningen kan ta timmar att hoppa igång.