Google börjar skicka ut Androids nya nätverk för att hitta enheter

Postat:
18:54 - 2024-04-08
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
14

Google har idag börjat aktivera Androids nya ”hitta min enhet”-nätverk som gör att stulna eller borttappade mobiler, hörlurar och andra typer av manicker kan lokaliseras. Nätverket fungerar även för spårningsbrickor, så att det exempelvis går att hitta nycklar och ryggsäckar. Tekniken aktiveras gradvis med start i USA och Kanada.

En viktig aspekt av det nya crowdsourcade nätverket är att enheter kan hittas trots att de är offline. Enligt Google kan Pixel 8 och Pixel 8 Pro dessutom hittas fastän de är avstängda eller ifall batteriet dött, tack vare specialhårdvara.

Lösningen låter oss även hitta saker som är i närheten, men som har förlagts. Appen kommer visa en särskild ”hitta i närheten”-knapp för de situationerna. När Nest-enheter finns i hemmet kan de utnyttjas för att visa ungefär var saker ligger, likt nycklar eller telefoner, genom att avgöra var enheterna ligger i förhållande till Nest-produkterna i huset eller lägenheten.

Två företag som kommer släppa kompatibla spårningsbrickor är Chipolo och Pebblebee, med start i maj. Produkterna stödjer Googles och Apples gemensamma satsning för att förhindra att spårningsbrickor utnyttjas för obehörig spårning. Användare kan dela enheter med andra likt familjemedlemmar så att de också kan se var enheterna ligger; exempelvis en spårningsbricka som sitter på en nyckelknippa.

Nätverket är end-to-end-krypterat och Google skriver att det har skapats med säkerhet och integritet i åtanke. De som vill veta mer om säkerhetsaspekterna kan läsa Googles inlägg om åtgärderna som gör att integriteten bevaras.

Uppdatering: Hitta min enhet-nätverket kräver Android 9 eller senare versioner av operativsystemet. Google skriver att tillverkare likt Sony och JBL med flera kommer släppa uppdateringar till hörlurar framöver som gör att hörlurarna kan hittas genom nätverket.