Google börjar testa generativ AI i sökmotorn – stora förändringar på gång

Search Generative Experience

Postat:
17:54 - 2023-05-25
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
10

Googles allra första tjänst som gjorde företaget världsberömt, sökmotorn, är på väg att genomgå sin kanske största förändring genom tillskottet av generativ artificiell intelligens. Att sökmotorn kommer få generativ AI tillkännagavs under I/O för ett par veckor sedan.

Nu har Google försiktigt börjat testa den nya sökmotorn som företaget alltjämt kallar ”ett tidigt experiment”. De som vill testa nya Google ska senare kunna ställa sig i kö härifrån men Search Generative Experience är dagsläget regionbegränsat.


Enligt Google kommer den generativa artificiella intelligensen göra det enklare att söka och att förstå ämnen. Sökmotorn sägs även kunna förse användare med nya synvinklar och insikter. En grundidé är att vi inte ska behöva skriva in en serie sökfraser och pussla ihop informationen själva; AI:n ska göra grovjobbet.

Sökmotorns generativa AI visas överst i sökresultaten, ovanför dagens traditionella lista med länkar. Google skriver att detta är första steget mot att ge sökmotorn generativ AI och att de kommer göra många uppdateringar och förbättringar med tiden.