Google: Endast 0,001 % av alla installerade Androidappar innebär ett hot för användare

Postat:
09:40 - 2013-10-04
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
19
Ibland skrivs det om säkerhetshot för Android. Det är ofta antivirusföretag, som tjänar på och är beroende av att användare upplever ett hot, samt kvällstidningar som fäster vikt vid saken. Därmed inte sagt att plattformen är befriad från malware och illasinnade appar. Så länge enheten inte är rootad och APK-filer inte laddas hem och installeras manuellt från suspekta hemsidor är risken dock minimal. För de som helt håller sig till populära appar i Play Store från välkända utvecklare är risken obefintlig.
Chefen för Androids säkerhet, Adrian Ludwig, har nu presenterat siffror som visar att mindre än 0,001 procent av installerade appar lyckas ta sig förbi Androids olika säkerhetslager. Statistiken inkluderar APK-filer som installeras manuellt. Det sägs i praktiken innebära att i snitt en av 100 000 appar som installeras kan utgöra ett hot. Kombinera det med sunt förnuft i valet av appar – och att bara använda Play Store – och siffran blir ännu lägre.

androig-google-play-store-sakerhet-lager-sandbox

Sökjätten menar att de flesta oberoende säkerhetsforskare inte har tillgång till samma informationsplattform som Google och därför inte kan veta hur många gånger malware installerats. Ludwig anser att hoten därför många gånger blir uppförstorade. Han berättar att några av de mest uppmärksammade malwareupptäckterna har installerats en gång per en miljon installationer.

För de som väljer att installera appar från okända källor har Android en inbyggd funktion för att verifiera att apparna är säkra. Av alla appar som installeras manuellt ger mindre än 0,5 % en varning. Av den halva procenten är cirka 40 % säkra appar som ändå ger utslag för säkerhets skull, som till exempel verktyg för rootanvändare.

androig-google-play-store-sakerhet-lager-sandbox-2

Resten av de 0,5 % av apparna som ger utslag består av illasinnade program som exempelvis försöker ringa nummer eller skicka SMS som kostar pengar, eller klassiskt spyware. Av de användare som stöter på varningen väljer 0,12 % att installera appen ändå. Android har över en miljon titlar och runt 80 % av den globala marknaden – hot kommer alltid att finnas men risken att drabbas är kanske inte så stor som vissa tror eller vill göra gällande.

Mest kommenterat

 1. Officiellt: HBO Max försvinner nästa år, ersätts av ny kombinerad tjänst
 2. Google slår tillbaka mot Sonos
 3. Använder du Google Chat — och vad tycker du i så fall om tjänsten?
 4. Samsungs nya smartklockor Watch 5 och Watch 5 Pro erbjuder temperatursensor
 5. Samsung släpper beta av Android 13 och One UI 5 för Galaxy S22
 6. Appar och spel kommer få mer dräglig reklam efter tuffare regler

Mest läst

 1. Officiellt: HBO Max försvinner nästa år, ersätts av ny kombinerad tjänst
 2. HBO Max framtid hänger i luften efter sammanslagning, kan försvinna
 3. Google slår tillbaka mot Sonos
 4. Oppo och OnePlus stäms av Nokia, säljförbudet i Tyskland kan sprida sig
 5. Samsungs nya smartklockor Watch 5 och Watch 5 Pro erbjuder temperatursensor
 6. Motorola smygpresenterar nya Razr

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du Google Chat?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om