Google förbättrar hanteringen av spam i Gmail genom maskininlärning

Postat:
15:54 - 2015-07-10
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
7

Enligt Google är mindre än 0,1% av alla mejl som hamnar i Gmail-inkorgar skräppost, medan under 0,05% av önskade mejl hamnar i skräpkorgen av misstag. Sökjätten skriver samtidigt att Gmails hantering av spam inte är perfekt och att den kommer förbättras genom avancerad artificiell intelligens och maskininlärning.

Företaget har börjat använda sig av samma typ av metoder som implementerats i Googles sökmotor och Google Now för att tolka skräppost. Filtret utnyttjar ett artificiellt neuronnät för att registrera och blockera de mest finurliga typerna av spam.

Koden särskiljer även användare på ett nytt vis. Din granne kanske gillar nyhetsbrev medan du hatar dem. Filtret lär sig just dina preferenser och anpassar sig därefter.

Sista åtgärden är förbättrad hantering av mejl som utger sig komma från en betrodd avsändare, något som används i phishing. Gmail sägs kunna lista ut huruvida ett mejl faktiskt kommer från rätt avsändare och således skydda från eventuella intrång.

Avslutningsvis vill Google förhindra att massutskick från exempelvis banker och flygbolag som användare faktiskt vill se hamnar i skräpkorgen. Google har släppt ett verktyg som hjälper kvalificerade företag att skicka ut massmejl som följer riktlinjerna och inte sorteras bort.