Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Google introducerar egna mobilerna Pixel och Pixel XL

"Made by Google"

Postat:
19:07 - 2016-10-04
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Efter nästan nio månader av rykten har Google nu introducerat sina nya smartphones Pixel och Pixel XL. Det rör sig alltså om telefoner i Googles helt egna produktserie och inte om Nexus-enheter. Båda modellerna marknadsförs under devisen ”Made by Google”.
HTC nämns inte alls men tidigare inofficiella uppgifter har pekat på att taiwanesiska tillverkaren har agerat ODM åt sökjätten. Att Google ger sig in som egen aktör på marknaden för mobilhårdvara är ett stort kliv för företaget och kanske även för plattformens ekosystem.

Google menar att telefonerna designats och byggts helt och hållet av dem, från industridesignen till mjukvaran. Konstruktionen består av aluminium, bortsett från en ruta av glas som omger kameran på bakstycket.

Pixel och Pixel XL är första mobilerna med artificiella intelligensen Assistant inbyggd. Google har satsat på att göra enheterna så enkla och smarta som möjligt. En del av det tänket är nya hemskärmsappen Pixel Launcher som bland annat erbjuder runda ikoner och en ny applikationslåda som öppnas med ett svep från undersidan av skärmen.

google-pixel-farger

En annan nyhet är automatiska uppdateringar, som ingår i Nougat men eftersom en ny partition krävs kommer inte finessen till befintliga modeller. Uppdateringar laddas hem och installeras i bakgrunden. Nästa gång telefonen startas om kör enheten redan senaste mjukvaran.

Pixel-telefonerna har även inbyggd support, så användare kan nå personal 24 timmar om dygnet. Finessen inkluderar skärmdelning. Google diskuterade inte regionbegränsning men det är mycket möjligt att supporten inte fungerar i Sverige.

Google satsar på att locka nya kunder och erbjuder ett verktyg för byte från IOS till Android. Verktyget överför data som kontakter, foton, meddelanden, musik och textmeddelanden till Pixel-telefonerna.

Vad har då Pixlarna för hårdvara? Grundspecifikationerna består av chippet Qualcomm Snapdragon 821, 4GB LPDDR4-RAM, fingeravtrycksläsare, Bluetooth 4.2, USB Type-C, 3,5mm-jack, 32GB/128GB lagring, en främre 8MP-kamera och en bakre 12,3MP-sensor.

youtu-be-q4y0koexvii-3

Pixel erbjuder en 5-tumsskärm medan Pixel XL utrustats med en 5,5-tumspanel. Båda skärmarna utnyttjar AMOLED-teknik. Upplösningen är 1080p för Pixel och 1440p för Pixel XL.

Enheterna stödjer snabbladdning (Quick Charge 3.0) och en kvarts laddning sägs ge upp till sju timmars användande. Pixel har fått ett 2770mAh-batteri medan batteriet i XL har 3450mAh.

Bästa smartphonekameran någonsin?

Enligt DxoMark har Pixel-telefonerna de bästa kamerorna i en smartphone överhuvudtaget, med 89 poäng. Kameran når 12,3MP och har bländartalet f/2,0. Den sägs prestera ovanligt bra i dunkel och stödjer HDR+.

Enligt Google fångar kameran bilder blixtsnabbt, genom en kombination av mjuk- och hårdvara. Det går att hålla inne avtryckaren för att ta en lång serie fotografier och kameran har avancerad elektronisk videostabilisering.

Videon stabiliseras med hjälp av gyron, som läses av 200 gånger per sekund. Pixel-ägare får vidare obegränsad lagring av bilder och videor i ursprungsupplösningen i Photos, även i 4K. Vad som händer när användaren byter till en annan telefon framgår inte.

Google Assistant

Google satsar stenhårt på artificiell intelligens och menar att företaget inte längre har mobiler i främsta fokus, utan AI. Genom virtuella assistenten Assistant ska användare få sina egna personliga Google – Google för just dig.

Kunskapsgrafen innehåller numera 90 miljarder fakta och Google har gjort större framsteg på områden som bildigenkänning, översättning och text-till-tal. Assistenten kan nås varsomhelst i Pixel-telefonerna genom att hålla inne hemknappen eller genom röstkommando.

Utvecklare kan integrera sina appar i assistenten och titlar som WhatsApp och Viber har redan hakat på.

Pris och tillgänglighet

youtu-be-q4y0koexvii-4

Pixel kostar från 649 dollar och uppåt i USA. Telefonerna kan förbeställas redan idag i utvalda länder, som exempelvis Tyskland och USA. Vi återkommer när vi har fått uppgifter för Norden.

 

Mest kommenterat

 1. Rykte: Pressbilder på OnePlus 8 Pro tillsammans med specifikationer
 2. DxOMark testar Huawei P40 Pro
 3. Tips och tricks för WhatsApp för Android
 4. LineageOS 17.1 släpps för en rad telefoner, baseras på Android 10
 5. Tecken på att WhatsApp kommer gå att använda på flera enheter samtidigt med samma nummer
 6. LG påstås överge G-serien, byta strategi

Mest läst

 1. Vilken telefon gav dig senast wow-känslor?
 2. Specifikationerna för OnePlus 8 och OnePlus 8 Pro enligt senaste ryktet
 3. Rykte: Pressbilder på OnePlus 8 Pro tillsammans med specifikationer
 4. LineageOS 17.1 släpps för en rad telefoner, baseras på Android 10
 5. Xiaomi lanserar toppmodellen Redmi K30 Pro
 6. Tips och tricks för WhatsApp för Android

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken skärmstorlek föredrar du (se bild)?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey