Google introducerar sin nya toppmodell Pixel 5

Postat:
20:50 - 2020-09-30
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
47

Google har nyss lanserat Pixel 5 som blir ett av få exempel på en uppföljare vars chipp har lägre prestanda än föregångaren. Strategin i år är att gå ned en prisklass och erbjuda attraktiv mjukvara och en konkurrenskraftig kamera för en lägre summa.

Företaget har även för första gången under de fyra åren Pixlarna funnits på marknaden lyckats skapa en helt modern konstruktion som är i linje med branschstandarden, med tunna ramar kring panelen. Pixel 5 sticker samtidigt ut genom att vara ovanligt liten och lätt – försumbart större än Samsung Galaxy S10e. Yttermåtten lyder 144,7 x 70,4 x 8 millimeter, med vikten 151 gram.

OLED-panelen är 6” med 1080 x 2340 pixlar, HDR, 90Hz uppdateringsfrekvens och skyddsglaset Corning Gorilla Glass 6. Telefonen kör förstås Android 11 som drivs av 5G-chippet Snapdragon 765G, 8GB LPDDR4-RAM och 128GB lagring.

Chippet har varit populärt i år när tillverkare inte vill använda det betydligt dyrare Snapdragon 865. Prestandan är ungefär i nivå med Snapdragon 845, vilket var Qualcomms snabbaste chipp för två år sedan. Det duger gott och väl för de allra flesta och har givit fint flyt i telefoner tidigare i år.

Pixel 5 har en beprövad kapacitiv fingeravtrycksläsare på bakstycket, något som är mycket välkommet för de som inte uppskattar de nyare och ofta långsammare biometriska autentiseringarna. Till skillnad mot fjolårets Pixel 4 har Google haft vett att sätta dit ett rejält batteri med 4080mAh. Inte störst på marknaden, men stort i förhållande till skärmstorleken.

Konstruktionen består av aluminium, något som Google nästan blir ensam med idag när glas dominerar, även om plast börjat göra en blygsam comeback. Enligt Google har de till 100 procent använt återvunnen aluminium. Telefonen är IP68-klassad och stödjer både trådlös laddning och omvänd trådlös laddning.

Utöver e-SIM används nano-SIM, men minneskortsplats saknas i vanlig ordning.

Kamerorna

Förra året argumenterade Google att ett telefoto-objektiv är mer användbart än en supervidvinkelkamera. Bäst vore förstås att ha tillgång till båda, men oavsett vilket läger du tillhör har Google vänt kappan efter vinden då Pixel 5 istället har supervidvinkel som sekundär kamera. Den har har 16MP, bländaren f2,2 och 107 graders synfält.

Huvudkameran erbjuder 12,2MP, optisk och elektronisk bildstabilisering och bländaren f1,7. Sensorn i kamera-ön framtill erbjuder 8MP. För Google är dock mjukvaran viktigare än hårdvaran, med deras beräknande fotografi som ofta låtit företaget göra mer med mindre. Pixlarna har exempelvis senaste åren haft mörkerprestanda och stillbildskameror i världsklass.

Det imponerande läget för astrofotografi finns kvar. Telefonen lyser upp porträttbilder med hjälp av AI i de lägen skuggor skymmer ansikten. Ljussättningen kan korrigeras i efterhand i Google Photos. Porträttbilder kan numera dessutom tas i nattläget, som ökar ljusinsläppet. En ny funktion för videoinspelning ska ge Hollywood-inspirerad panorering och bildstabilisering.

Pris och tillgänglighet

Priset i USA ligger på 699 dollar och enheten blir tillgänglig med start 15 oktober. Telefonen kommer inte att lanseras i Norden då den endast släpps i nio länder.