Google kan radera konton du inte använt på minst två år

Postat:
17:51 - 2023-05-16
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
5

Efter att ha ändrat sin policy angående inaktiva konton kan Google nu radera konton som varit inaktiva i minst två år. Ändringen gäller från och med idag men Google kommer inte börja radera konton förrän i december.

Google presenterar förändringen som en säkerhets- och integritetsrelaterad finess. Enligt Google är inaktiva konton mycket mer utsatta än aktiva konton, eftersom de i högre utsträckning har gamla eller återanvända lösenord, att de oftare saknar 2FA, samt på grund av att de genomgår färre säkerhetskontroller.

Inlägget menar att det är över tio gånger vanligare att övergivna konton saknar tvåstegsverifiering. Google anser att det är bättre att blåsa hela kontot än att angripare tar över inaktiva konton, får tillgång till all data och utger sig för att vara någon annan. Att lagringsutrymme kommer frigöras är förstås en bonus.

Sökjätten påpekar att de kommer radera konton lugnt och försiktigt och inte ta bort alla samtidigt. De konton som kommer raderas först är de som skapades och sedan därefter aldrig användes. Google kommer skicka ut påminnelser under flera månader innan konton raderas, både till den inaktiva adressen och till den tillhörande sekundära adressen ifall användaren har angivit en sådan.

För att ett konto ska räknas som aktivt räcker det med att logga in, läsa eller skicka mejl, se en YouTube-video, använda Drive, genomföra en Google-sökning, och så vidare. Ifall Google-kontot används för att logga in på en tredjepartssida räknas även det som aktivitet.

Mer information finns i Googles inlägg.